מילון המונחים המלא והמקיף על נשירת שיער
עולם נשירת השיער מלא במונחים רבים שחייבים להכיר כדי שנוכל להתמצא בו. בין אם מדובר בתרופה שאתם חושבים לקחת או בהשתלת שיער שאתם מתכננים לעבור, חשוב להכיר את המונחים המקצועיים של התחום. אספנו עבורכם את כל המונחים הנפוצים והחשובים ביותר בעמוד הזה.
5-אלפא רדוקטאז: הכימיקל שאחראי על המרת הטסטוסטרון ל-DHT.
אינטגרציית שיער (Hair Integration): ראה שזירת שיער.
אינטנסיפיקציה (הגברת) שיער (Hair Intensification): ראה שזירת שיער.
אלדקטון (Aldactone): השם המסחרי של תכשיר הספירונולקטון, שהיא תרופת מרשם להפחתת לחץ דם גבוה הניתנת גם לטיפול בהתקרחות נשית.
אלופציה (Alopecia): נשירת שיער כתוצאה ממחלה, הפרעה תפקודית או נטייה תורשתית. המונח הרפואי להתקרחות.
אלופציה אוניברסאליס (Alopecia Universalis): אובדן שיער בכל חלקי הגוף, כולל את הריסים, הגבות ושיער הקרקפת. יכול להתפתח בתור התקרחות אזורית (אלופציה אראטה) או להיווצר מסיבה אחרת.
אלופציה אנדרוגנית (Androgenetic Alopecia): התקרחות גברית הנגרמת מנטייה גנטית המגבירה את רגישות זקיקי השיער לדיהידרוטסטוסטרון (DHT). נקראת גם התקרחות גברית טיפוסית, התקרחות נשית טיפוסית והתקרחות נפוצה.
אלופציה אראטה (Alopecia Areata): מחלה המתבטאת בהופעה של אזורית של קרחות. הדעה הרווחת היא שהמחלה נגרמת מכשל במערכת החיסון שבמסגרתו נוגדנים תוקפים את זקיקי השיער. זה יכול לנבוע מלחץ נפשי או מסיבות תורשתיות.
אלופציה טוטאליס (Alopecia Totalis): התקרחות מלאה של כל שיער הקרקפת. יכולה להתחיל בתור התקרחות אזורית (אלופציה אראטה).
אמורטיזציה (Amortization): תהליך ההמרה של אנזים אחד לאחר, כמו טסטוסטרון ל-DHT.
אנגן (Anagen): שלב הצמיחה הפעילה במחזור חיי השערה. נמשך בדרך כלל בין שנתיים עד לשש שנים.
אנגן אפולביום (Anagen Effluvium): נשירת שערות שאמורות להיות בשלב הצמיחה הפעילה (אנגן). סוג נשירת השיער הזה יכול להיות קשור לכימותרפיה או טיפול באמצעות קרינה.
אנדרוגן (Androgen): מונח כללי המציין הורמון גברי. האנדרוגן הידוע ביותר הוא הטסטוסטרון.
אנטי אנדרוגן (Antiandrogen): "נוגד" הורמונים זכריים שחוסם את פעילותם בכך שהוא מונע את התחברותם לתאים, מפריע לחילוף החומרים שלהם או מוריד את קצב הפרשתם בגוף.
אסטרוגן (Estrogen): הורמון נשי המיוצר בעיקר בשחלות.
אפידרמיס (Epidermis): שכבת המגן החיצונית של העור שאינה מכילה כלי דם.
ארומטאז (Aromatase): אנזים (למעשה קבוצה של אנזימים) שמעורב בייצור ההורמון הנשי אסטרוגן. הוא מבצע את עבודתו באמצעות זירוז המרת הטסטוסטרון (הורמון גברי) לאסטרדיול (קרוב משפחה של האסטרוגן). הארומטאז נמצא בתאים האחראיים על הפקת האסטרוגן – בבלוטות יותרת הכליה, בשחלות, בשליה, באשכים, ברקמת שומן, ובמוח.
ביופסיה (Biopsy): בדיקה אבחונית בה מוציאים דגימת רקמה מהגוף להתבוננות מיקרוסקופית.
בלוטות חלב (Sebaceous Glands): בלוטות שומן הנמצאות בזקיקי השיער בכל רחבי הגוף ומפרישות חומר שומני שעוטף את העור והשיער.
גזזת (Tinea Capitis): מחלת עור פטרייתית מדבקת שתסמיניה העיקריים כוללים הופעת כתמים עגולים ומגרדים.
גיל המעבר אצל נשים (Menopause): הפסקה מוחלטת של המחזור החודשי והפרשת האסטרוגן בשחלות. ידוע גם בתור: "חדלון וסת".
גינקומסטיה (Gynecomastia): צמיחת יתר של רקמות השד אצל גברים.
גנטי: מתקשר לגנים או להשפעות שלהם. הגן הוא יחידת התורשה הקטנה ביותר. הוא קובע אילו תכונות ומאפיינים נעביר לצאצאים שלנו ואילו נקבל מהורינו הביולוגיים.
דוטסטריד (Dutasteride): תרופה המעכבת את האנזים 5 אלפא רדוקטאז ומיוצרת על ידי תאגיד התרופות GlaxoSmithKline.
דחייה (Rejection): רקמה שאינה נקלטת על ידי הגוף ומתה.
דיאזוקסיד (Diazoxide): תרופה להרחבת כלי הדם באמצעות פתיחת תעלות האשלגן. בנוסף, היא מעודדת צמיחת שיער.
דיהידרוטסטוסטרון (DHT): הורמון גברי שנחשב לסיבה העיקרית להתפתחות תהליך מזעור השיערה ונשירת שיער. DHT נוצר על ידי תגובת המרה של הטסטוסטרון שמתבצעת על ידי האנזים 5 אלפא רדוקטאז.
דלקת עור חלבית (Seborrheic Dermatitis): מחלה זאת גורמת להופעת שומניות יתר, קשקשים, וכתמים על העור. סבוריאה מופיעה לעתים קרובות על הקרקפת והפנים.
דלקתי: מתקשר לתהליכים דלקתיים בגוף. מדובר בתגובה של הגוף לפגיעה או גירוי חריג ולא תקין.
דרמה רולר (Derma Roller): גלגלת עם מחטים זעירות המחוברת לידית אחיזה. משתמשים בו בטיפולים של מזותרפיה.
דרמיס (Dermis): אחת משתי שכבות תאי העור. מדובר בשכבה הפנימית והעמוקה ביותר.
דרמל פפילה (Dermal Papilla): מנגנון זה נמצא בבסיס זקיקי השיער. הוא מכיל תאי עצב וכלי דם, שמזינים אותו בגלוקוז שמספק את האנרגיה הנדרשת לצמיחה בריאה של השיער וחומצות אמינו לייצור הקרטין שממנו מורכבות השערות. למנגנון הזנה זה יש חשיבות מכרעת שכן הוא תומך בצמיחת השיער ומכיל את קולטני ההורמונים הגבריים.
האזור המושתל (Recipient Site): האזור המקריח שאליו משתילים את זקיקי השיער.
האזור התורם (Donor Site): האזור שממנו מתבצע חילוץ רצועות העור יחד עם שתלי השיער במהלך השתלת שיער.
האזור מאחורי האפרכסת (Retroauricular Area): החלק שמאחורי האוזניים.
הדבקת שיער (Bonding): מונח המתאר הדבקת רצועת שיער או פיאה לקרקפת באמצעות דבק.
הורמונלי: קשור להורמונים – מתווכים כימיים המעבירים מסרים בגוף. ברוב המקרים, הם עוברים במחזור הדם ומשפיעים באופן ממוקד על איברים מסוימים.
החלק האחורי של הקרקפת (Posterior Scalp): האזור מאחורי הראש.
היפרטריכוזיס או תסמונת איש הזאב (Hypertrichosis): צמיחת שיער בלתי מרוסנת בכל אזורי הגוף.
הקטנת הקרקפת (Scalp Reduction): הליך ניתוחי לצמצום האזור המקריח באמצעות הסרת החלק האליפטי של הקרחת וכיווץ רצועת השיער המשתרעת מאחורי האוזניים באמצעות תפרים הדוקים.
הרחבת רקמות (Tissue Expansion): שיטה המשמשת לשיפור היעילות של ניתוח שחזור שיער. מכשיר דמוי בלון מוחדר אל מתחת לקרקפת כמה שבועות לפני ביצוע הטיפול ומנופח באופן הדרגתי מדי שבוע בתמיסת מלח.
הרמת וסיבוב רצועת עור (Rotational Flap): הליך ניתוחי הכולל הרמה של אזור עם צמיחת שיער טבעית ובריאה בקרקפת וסיבובו בזווית של 90 עד 180 מעלות על מנת לכסות את האזור המקריח.
הרמת שיער (Hair Lift): הליך ניתוחי המסייע להסיר אזורים קרחים בקרקפת באמצעות הרמת ומתיחת אזור צמיחת השיער קדימה ואחורה.
השלמת שיער (Flap): סוג של טיפול שחזור שיער שבמהלכו נחתכת פיסת עור עם צמיחת שיער בריאה משלושה או ארבעה צדדיה ומושתלת על אזור הקרקפת המקריח.
השלמת שיער באמצעות השתלת רצועת עור (Free Flap): הליך ניתוחי שכולל חיתוך של פיסות עור מהחלק האחורי או הקדמי של הקרקפת והעברתו לאזור אחר על מנת ליצור קו שיער.
השלמת שיער באמצעות פיתול רצועת עור (Juri Flap): הליך ניתוחי שמתבצע באמצעות הרמת חלק גדול מהאזור מצמיח השיער בצד הקרקפת וסיבוב שלו ב-180 מעלות לקדמת הראש, על מנת ליצור קו שיער.
השלמת שיער בעזרת סיבוב העור בקדמת האפרכסת (Flap Preauricular): הליך כירורגי הכולל סיבוב של רצועת עור המצמיחה שיער מאזור הרקות בזווית של 90 מעלות בקירוב לקדמת הקרקפת, על מנת ליצור קו שיער.
השלמת שיער בעזרת סיבוב העור מאחורי האפרכסת (Postauricular Flap): הליך ניתוחי הכולל סיבוב של רצועת עור המצמיחה שיער באזור מאחורי האוזניים בזווית של 90 מעלות בקירוב לקדמת הקרקפת, על מנת ליצור קו שיער.
השתלת יחידת זקיקי שיער (FUT): צורה מתקדמת של ניתוח השתלת שיער, שבה המנתח קוצר את יחידות הזקיק הטבעיות, מעבד אותן ושותל את רצועות הזקיקים לחלקי הקרקפת שבהם מתבצע הטיפול.
התקרחות גברית טיפוסית (MPB): הסוג השכיח ביותר של נשיער שיער. הגורמים האחראיים להתפתחותה הם גנים, הורמונים והזדקנות טבעית. היא משפיעה על החלק המרכזי והקדמי של הקרקפת ויוצרת תבנית שיער אופיינית המזכירה צורה של פרסה.
התקרחות הנובעת מהזדקנות (Senescent Alopecia): סוג נשירת השיער הזה שמתרחש בגיל מבוגר יותר, גורם לקיצור תקופת הצמיחה הפעילה של השערות ולהקטנת הקוטר שלהן.
התקרחות נשית טיפוסית (FPB): התדללות שיער הדרגתית המשפיעה על כל הקרקפת ונגרם מנטייה תורשתית, גיל וחוסר איזון הורמונלי. קצב ההתפתחות של התקרחות נשית טיפוסית, היא לרוב איטית יותר מאשר התקרחות גברית טיפוסית.
התקרחות צלקתית (Scarring Alopecia): תופעה שבה השיער נהרס ובמקומו מתוצרת צלקת על עור הקרקפת.
התקרחות קדמית (Frontal Alopecia): אובדן שיער בחזית הראש.
התקרחות שאינה מצטלקת (Nonscarring Alopecia): שם כולל לכמה צורות שונות של נשירת שיער, כולל אלופציה אנדרוגנית. זקיקי השיער אינם נפגעים, מה שמגביר את הסיכוי לצמיחה מחודשת של השיער שנשר.
זקיק שיערה (Hair Follicle): "שקיק" שמאחסן את השערה ונמצא מתחת לפני עור הקרקפת.
חומצה אזלאית (Azelaic Acid): רכיב זה (כמו רטין -A) משמש בעיקר לטיפול באקנה ובעיות עור אחרות. הוא מעכב את פעילותו של האנזים 5 אלפא רדוקטאז, שמעורב בהפקת הטסטוסטרון ל-DHT.
חומצות אמינו (Amino Acids): אבני הבניין של החלבון. מחסור בחומצות אמינו עלול לפגוע בצמיחת השיער התקינה.
חוסמי 5-אלפא רדוקטאז: מונעים מהגוף להפוך טסטוסטרון ל-DHT באמצעות חסימת פעילות האנזים 5 אלפא רדוקטאז.
חילוץ יחידת זקיקי שיער (FUE): בשונה מטכניקת השתלת רצועות זקיקי השיער השגרתית, זאת שיטה חדישה יותר המבוססת על חילוץ של זקיקי שיער בודדים, אחד אחרי השני, מהאזור התורם.
טיפול שתלי עור (Tunnel Graft): שיטה להצמדת תוספות שיער המורכבת מחילוץ שתלי עור מהמותניים או מאחורי האוזן והחדרתם לקרקפת. ניתן להדק אליהם את רצועות השיער בעזרת סיכות שיקבעו אותן במקום.
טלוגן (Telogen): שלב המנוחה במחזור צמיחת השיערה. נמשך בערך שלושה חודשים.
טסטוסטרון (Testosterone): ההורמון הזכרי העיקרי שמשוחרר מהאשכים ומבלוטת יותרת הכליה. בעל תפקיד חשוב בהתפתחות ובמאפיינים הגבריים.
טרטינואין (Tretinoin): השם הגנרי של תרופת המרשם רטין-A, המיועדת בעיקר לטיפול באקנה.
טריכוטילומניה (Trichotillomania): נשירת שיער שנגרמת ממריטה ומשיכה חוזרת ונשנית של השערות, לרוב כתוצאה מהפרעה נפשית. המצב משתפר ברגע שההרגל המזיק נפסק. עם זאת, יכולים להיות מקרים של הידלדלות שיער קבועה שלא תחלוף עם הזמן.
יחידת זקיקי שיער (Follicular Unit): קבוצות שיער המאוגדות יחד באופן טבעי וחולקות את אותו מנגנון אספקת דם.
כימותרפיה (Chemotherapy): שיטת טיפול המבוססת על חומרים כימיים, המשמשת בעיקר לחיסול גידולים סרטניים. היא מבוססת על תרופות במינון גבוה בעלות רמת רעילות גבוהה, ולעתים קרובות גורמת לנשירת שיער זמנית.
כתר הראש (Crown): החלק העליון של הקרקפת.
מדולה (Medulla): אזור תאים מרכזי המופיע רק בשערות עבות וגדולות.
מזותרפיה (Mesotherapy): שיטת טיפול אלטרנטיבית המתבססת על פציעה מבוקרת של העור כדי לעורר את תהליך הריפוי העצמי של הגוף. השיטה נועדה לעזור להעלים צלקות, ולגרות צמיחת שיער מחודשת.
מזעור השיער (Hair Miniaturization): תהליך הרסני שבו הורמון ה-DHT מחליש וממזער את זקיקי השיער. סימן ההיכר של אלופציה אנדרוגנית.
מחקר סמיות כפולה (Double Blind Study): ניסוי מדעי שבו גם החוקרים וגם המטופלים אינם יודעים איזה טיפול מקבל כל אחד מהנסיינים.
מטריצת השיער (Hair Matrix): האיזור שבו השיער והחלקים המרכיבים אותו (קורטקס, קוטיקולה, ומדולה) מיוצרים.
מינוקסידיל (Minoxidil): תרופת מרשם לבליעה דרך הפה שמיועדת לטיפול בלחץ דם גבוה ומשמשת לטיפול מקומי של נשירת שיער ו/או עידוד צמיחת שיער חדש. השם הגנרי של התכשיר הוא רוגיין.
מיני-שתל (Minigraft): שתל שיער קטן המכיל שלושה עד שמונה זקיקים.
מיצר (Isthmus): החלק האמצעי של זקיקי השיער שבדרך כלל מכיל את בלוטות החלב.
מיקרו-שתל (Micrograft): שתל שיער זעיר המורכב משערה אחת או שתיים.
מלנוציט (Melanocyte): תא מיוחד המכיל פיגמנט (מלנין) שקובע את צבע השיער.
מלנין (Melanin): גרגירי הפיגמנט הזה נמצאים בסיבי הקרטין בתעלת השערה ואחראיים על קביעת גוון השיער. בדרך כלל, מספרם יורד עם הגיל, מה שגורם להופעת שיער שיבה מאפיר או מלבין.
מרחיב כלי גם (Vasodilator): תרופה שנועדה להרחיב את כלי הדם.
משפך (Infundibulum): החלק העליון והחיצוני של זקיק השערה.
מתיחה חוזרת של הקרקפת (Stretch Back): תופעה שעלולה להתרחש לאחר ניתוח הקטנת קרקפת, עקב האלסטיות של העור והיכולת שלו להתרחב ולהתכווץ. לא רק שהאזור המקריח לא נעלם לגמרי לאחר הטיפול, אלא שתוך כמה חודשים הוא מתרחב מחדש ומוריד מהיעילות של הטיפול.
נסיגת שיעת ברקות (Temporal Recession): נשירת שיער באזור הרקות.
נשירת שיער בשלב הטלוגן (Telogen Loss): נשירה טבעית של שערות הנמצאות בשלב הטלוגן (תקופת המנוחה).
נשירת שיער מפושטת (Telogen Effluvium): צורת נשירת השיער השנייה בשכיחותה (מיד אחרי אלופציה אנדרוגנית). בעיה זאת גורמת לכמות גדולה של שערות להיכנס לשלב הטלוגן (שלב המנוחה). נשירת השיער המוגברת היא למעשה תגובה של הגוף למצבי לחץ שונים כמו טראומה רגשית, ניתוח מורכב, טיפול תרופתי, או תקופת התאוששות מהריון או ממחלה. נשירת שיער מפושטת יכולה להופיע זמן רב לאחר האירוע המלחיץ שהביא להתפתחותה (אפילו כמה חודשים לאחר האירוע) או להיות כרונית (אינה ניתנת לריפוי).
נשירת שיער מתיחתית (Traction Alopecia): מונח זה מציין נשירת שיער שנגרמת מהפעלת לחץ מכני על השערות. תופעה זאת נגרמת מעיצוב השיער בתסרוקות בעייתיות כמו קוקו או צמות.
נשירת שיער עקב אירוע טראומטי (Shock Fallout): תופעה זאת מתרחשת כאשר מתבצעת השתלת שיער על מטופלים עם כמות גדולה של שערות בריאות שנותרו על ראשם. הטראומה כתוצאה מהתהליך יכולה לגרום לאזורים נרחבים של שיער מסביב לאזור המושתל להפסיק לצמוח באופן פעיל ולעבור לשלב המנוחה (טלוגן). הנשירה בדרך כלל מפסיקה מעצמה, אבל לעתים היא יכולה לחזור בשנית.
סבום (Sebum): חומר סיכה המופרש בצורה טבעית בבלוטות החלב ליד הזקיקים ושומר על השיער מבריק, חיוני ומלא חיים.
סולם נורווד-המילטון (Hamilton Scale): שיטה לדירוג מידת החומרה וההתקדמות של נשירת השיער מ-1 עד 7.
סופראוקסיד (דיסמוטאז SOD): מדובר באנזים שמחסל את הרדיקלים החופשיים ומנטרל את הנזק שהם גורמים לתאי הגוף. מחקרים מדעיים מצאו ראיות ליכולתו להביא להפחתה של נשירת שיער ולגרום לצמיחת שיער מחודשת.
ספירונולקטון (Sprionolactone): תרופה משתנת שפועלת כאנדרוגן. משמשת לטיפול בבעיות בריאותיות הקשורות לחוסר איזון הורמונלי כמו התקרחות נשית טיפוסית ושעירות יתר (הירסוטיזם). תכשיר זה ידוע גם בשמו המסחרי: אלדקטון.
סקלדרומה (Scleroderma): ידועה גם בתור: "טרשת רקמות החיבור" מחלה הפוגעת בעור וברקמות החיבור בגוף ועשויה להביא לנשירת שיער באזורים הנגועים.
פוליסורבט 80 (Polysorbate 80): משמש כמתחלב ומשווק בצורה נרחבת על ידי כמה חברות "פרטיות" בתור גורם לשיפור צמיחת השיער.
פינסטריד (Finasteride): השם הגנרי של תרופת הפרוסקאר. תרופה זאת מיוצרת על ידי חברת Merck וקיבלה אישור ממנהל המזון והתרופות האמריקאי בתור טיפול יעיל בהגדלה שפירה של הערמונית. טבליות במינון 1 מ"ג של הפינסטריד משווקות תחת השם המסחרי פרופסיה כטיפול בהתקרחות. מדובר בחוסם הורמונים גבריים שעוצר את ייצור ה-DHT ומגביל את תפקודו של האנזים 5 אלפא רדוקטאז.
פלצבו (Placebo): גלולה, משחה למריחה על העור, או זריקה שנראים בדיוק כמו התרופה שנבדקת במחקר, אך אינם מכילים שום חומר פעיל. ידוע גם בתור: "טיפול דמה".
פפילה (Papilla): השורש הקטן בבסיס השערה, קולט את רכיבי ההזנה הנדרשים לצמיחה תקינה של השיער.
פרוגסטרון (Progesterone): הורמון נשי זה מסייע להכין את רירית הרחם לקבל את הביצית אם היא מופרית על ידי זרע. מרכיבים סינתטיים דמויי פרוגסטרון, יחד עם אסטרוגן, הם המרכיבים העיקריים בגלולות למניעת הריון.
פרופסיה (Propecia): השם המסחרי של פינסטריד במינון של 1 מ"ג, שקיבל אישור מרשויות הבריאות בארצות הברית בתור טיפול בהתקרחות גברית טיפוסית.
קו האמצע (Midline): האזור ליד אמצע הקרקפת.
קודקוד הראש (Vertex): אזור הכתר בקרקפת.
קוטיקולה (Cuticle): השכבה הראשונה והחיצונית של השיער שמורכבת משכבות קרטין חסר צבע. היא מספקת לשערות את הזוהר והברק האופייני, ואחראית באופן חלקי לחוזק ולקשיחות שלהן.
קורטקס (Cortex): שכבת תעלת השערה שמקיפה את הליבה (מדולה) ומלאה בסיבי קרטין. החלק המבני של סיבי השיער שקובע במידה ניכרת את החוזק והגודל שלו.
קטגן (Catagen): תקופת המעבר בין שלב הצמיחה הפעילה (אנגן) לשלב המנוחה (טלוגן) במחזור צמיחת השערה.
קטוקונזול (Ketoconazole): גורם אנטי פטרייתי בעל סגולות אנטי-אנדרוגניות. הרכיב הפעיל בשמפו ניזורל.
קרטין (Keratin): חלבון קשיח, לא מסיס וסיבי. אבן הבניין של הציפורניים והשיער בגופנו.
רוגיין (Rogaine): שם מסחרי של תמיסת מינוקסידיל לשימוש חיצוני על פני העור. התכשיר זמין בריכוז 2% ובגרסה עוצמתית יותר של 5%.
רטין-A או Retin-A: שם המותג לתרופת מרשם נגד אקנה. במקרים מסוימים נצפתה כיעילה בטיפול בנשירת שיער, במיוחד בשילוב עם מינוקסידיל. היא עשויה לגרום לגירוי חמור בעור שעלול להגביר את נשירת השיער עוד יותר.
שזירת שיער (Hair Weaving): תהליך שבו רצועת שיער (טבעי או סינתטי) מוצמדת לשיער הקרקפת הקיים באמצעות שזירה.
שחזור שיער בעזרת שתלים (Grafting): מגוון טכניקות להעברת רצועת שיער מהחלק האחורי של הקרקפת לאזור התורם. סוגי השתלים הנפוצים ביותר הם: מיני שתלים, מיקרו שתלים, או שתלים המוחדרים לחתכים רחבים בעור. כל השיטות הטיפוליות האלה כבר אינן עדכניות ומקובלות.
שימוש חיצוני (Topically): טיפול מקומי המתבצע ישירות על העור.
שיער בשלב מנוחה (Club Hair): שערה שצמיחתה נפסקה או שהיא עברה את שלב האנגן. היא נטועה בעור הקרקפת באמצעות שורש זקיק השיער (שמזכיר בצורתו פקעת), אבל בסופו של דבר "תידחף" החוצה על ידי שערה חדשה שתצמח במקומה.
שיער ולוס (Vellus Hair): שיער דק וקצר שבקושי ניתן להבחין בו. בניגוד לשיער הטרמינלי הארוך והעבה, מבנה שערות שבריריות אלה אינו מכיל ליבה מרכזית (מדולה).
שיער טרמינלי (Terminal Hair): שיער ארוך, גס וכהה שהתפתח לגמרי. הוא צומח על הקרקפת, על הפנים, בבית השחי ובמפשעה.
שיער פלומתי (Lanugo Hair): שיער רך שמכסה את גוף העובר ותינוק שזה עתה נולד. מזכיר את השיער העדין (ולוס), והוא דק וחסר צבע כמותו.
שכפול זקיקים (Hair Multiplication): טכניקה זאת נמצאת בפיתוח ועדיין אינה פתוחה לציבור הרחב. תיאוריה דומה לשכפול שיער. היא כוללת יצירת העתקים רבים של זקיקי השיער על מנת להגדיל את מספר השתלים הזמינים.
שכפול שיער (Hair Cloning): טכנולוגיה נסיונית שנמצאת בפיתוח ואינה זמינה כרגע. היא אמורה לספק כמות בלתי מוגבלת של שיער מהאזור התורם שיהיה ניתן להשתיל בחלק הבעייתי והמקריח.
שעירות יתר (Hirsutism): צמיחה חריגה של שיער בפיזור רגיל או חריג.
שערות ביניים (Intermediate Hairs): זקיקי שיער ששלב התפתחותם נמצא בין שיער ולוס עדין (כמו הזה שמכסה את הפנים), ושיער בוגר שצומח על הקרקפת.
שתל דמוי "אגרוף" (Punch Graft): קבוצה של 10-20 שערות בשתל מעגלי.
שתל המוחדר לחתך בעור (Slit Graft): שתל המכיל שלוש או ארבע שערות שמוחדר לתוך חתך קטן בקרקפת במקום לחור עגול בעור.
שתל ליניארי (Linear Graft): רצועת עור ושיער המושתלת באזורים בעלי צמיחה דלילה וחלשה (טכניקה מיושנת).
שתל עצמוני (Autograft): רקמה הנלקחת מחלק אחד של הגוף ומושתלת באזור אחר בגוף של אותו האדם.
תאוריית דומיננטיות התורם (Theory of Donor Dominance): בסיס מדעי לניתוח השתלת שיער הקובע שהקוד הגנטי של השיערה נמצא בתוך זקיק השיערה ולא בתוך האזור שאליו משתילים את הזקיק.
תופעות לוואי מערכתיות (Systemic Side Effects): השלכות לא רצויות המשפיעות על כל הגוף. לדוגמה, חוסמי הורמונים גבריים (אנדרוגנים) יכולים להביא לירידה בחשק המיני והגדלת שדיים בקרב גברים.
תעלת שיער (Hair Shaft): נרתיק השערה הבולט משכבת האפידרמיס בעור ומספק חום והגנה.
תפירה רפואית (Suture): סגירת חתכים בעור שהתבצעו במסגרת ניתוח על ידי תפרים.
תפירת שתלים (Suture Implants): שיטת השתלת שיער באמצעות תפירה של רצועות שיער לקרקפת.
תרפיית גנים (Gene Therapy): טכניקה טיפולית המבוססת על תיקון גנים פגומים שמעוררים בעיה רפואית מסוימת.
תת-פעילות של בלוטת התריס (Hypothyroid): מחסור בהורמונים המיוצרים בבלוטת התריס, הממוקמת בחזית הצוואר. תופעה זאת יכולה להוביל לנשירת שיער.