אבודרט (דוטסטריד): היתרונות והחסרונות של אבודרט להצמחת שיער

רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.

HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!

ההשפעה החיובית של תרופת אבודרט (דוטסטריד) על צמיחת השיער הוכחה באופן מדעי. היא מבצעת את עבודתה באמצעות חסימת ההורמון הגברי DHT.

עם זאת, יש מספר תופעות לוואי לא נעימות הקשורות לשימוש בתכשיר, וברגע שתפסיקו את הטיפול, מהר מאוד תאבדו את כל השיער החדש שכיסה את ראשכם!

במאמר הזה נעבור על כל השיקולים החשובים בעד ונגד השימוש באבודרט, כדי שתוכלו לקבוע בעצמכם אם התכשיר הזה באמת מתאים לכם או שעדיף לוותר עליו: המידע השימושי הזה יקל על ההתלבטות שלכם ויעזור לכם לקבל את ההחלטה הנכונה ביותר עבורכם. בנוסף, נדבר על כמה חלופות טבעיות לתרופה הזאת.

שני שליש מהישראלים סובלים מדרגה מסוימת של התקרחות גברית טיפוסית עוד לפני יום ההולדת ה-35 שלהם. המון גברים מודאגים מנסים להציל את השיער שהם איבדו ולשחזר את רעמת השיער המלאה והשופעת שהם תמיד התגאו בה.

כמו עם כל סוג של תרופת מרשם אחרת, כשמתחילים את הטיפול בתכשיר החדש והלא מוכר, תמיד יש לא מעט תהיות, שאלות וחששות לגביו, ולכן כל אחד רוצה להשיג כמה שיותר פרטים ונתונים שיפזרו את הערפל וחוסר הוודאות סביב התרופה החדשה.

זאת בדיוק המטרה של המדריך המקיף הזה: הוא נכתב כדי לעזור לכל גבר ששוקל לקחת אבודרט ומחפש מידע על התרופה.

מהו אבודרט (דוטסטריד)?

תמונה של אבודרט דוטסטריד

בדומה להמון תרופות מרשם אחרות הזמינות בשוק, גם אבודרט מיועד לטפל ביותר מבעיה בריאותית אחת.

כבר קרה לא פעם אחת, שרופאים וחוקרים הבחינו ביכולת טיפולית מפתיעה ולא צפויה של תכשיר מסוים, שחורגת מהייעוד המקורי שלו. גם אם היתרון הזה לא רשום באופן מפורש על תווית המוצר, הוא מתגלה באופן מקרי כשבוחנים את ההשפעה שלו.

השם הגנרי (הרפואי) של אבודרט הוא דוטסטריד. תאגיד התרופות הבינלאומי גלקסו סמית’ קליין פיתח את התרופה במקור כדי לטפל בתסמינים של הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית, הידועה גם בתור ערמונית (פרוסטטה) מוגדלת.

התרופה יכולה להקטין את גודל הערמונית ולהקל על התסמינים של גידול שפיר בבלוטת הערמונית, כמו קושי במתן שתן, זרימת שתן איטית וחלשה וצורך תכוף ללכת לשירותים.

מאז שנת 2009, דוטסטריד אושרה בדרום קוריאה בתור טיפול להתקרחות גברית תורשתית, או התקרחות גברית טיפוסית.

עם זאת, התכשיר עדיין לא זכה לאישור דומה בארצות הברית. למרות שהתרופה לא שווקה במקור בתור טיפול בנשירה, אנשים רבים משתמשים בה באופן לא רשמי בדיוק למטרה הזאת. בנוסף, דוטסטריד ידוע גם בתור טיפול יעיל בנשירה אצל נשים.

למרות הביקורות הטובות וחוות הדעת החיוביות, אבודרט היא תרופה שנויה במחלוקת שצברה מתנגדים רבים בגלל מגוון תופעות הלוואי שהיא עלולה לגרום.

איך דוטסטריד משפיע לטובה על צמיחת השיער?

גבר צעיר עם משקפיים מחייך חיוך גדול

לגברים הסובלים מהתקרחות גברית טיפוסית או הגדלה שפירה בבלוטת הערמונית, יש אויב אחד משותף שגורם להתפתחות של שתי הבעיות האלה: הורמון גברי שנקרא דיהידרוטסטוסטרון או DHT. הוא נוצר באמצעות תגובה טבעית שמתרחשת בגוף בין הטסטוסטרון לביו האנזים 5-אלפא רדוקטאז.

מחקר ביוכימי מצא מכנה משותף בין גברים שמתחילים להקריח באופן משמעותי ומטופלים הסובלים מפרוסטטה מוגדלת (BPH): רמות גבוהות של אנזים 5-אלפא רדוקטאז במחזור הדם שלהם. לעומת זאת, אנשים שלא סובלים מהבעיות האלה, הראו ריכוז הרבה יותר נמוך של אנזים זה.

זאת בדיוק הנקודה שבה תרופת האבודרט נכנסת לתמונה: היא מגבילה את תפקודו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז וחוסמת את הייצור של ה-DHT, שגורם לכל הבלגן על הקרקפת ולאובדן השיער, כמו גם לגדילה של הפרוסטטה.

אבודרט עוזר להגדיל את כמות השיער שעל הקרקפת, ולכסות אזורים מקריחים ודלילים בשיער חדש.

התוצאות שמתקבלות מנטילת אבודרט משתנות ממטופל למטופל. בדרך כלל, המטופלים שמשתמשים בתכשיר, לא יצליחו לגדל מחדש את כל השיער שנשר.

בזמן שהפגיעה של ה-DHT בזקיקי השיער היא תהליך איטי והדרגתי שמחמיר ומתרחב עם הזמן, הדוטסטריד מאפשר לעכב את תגובת השרשרת ההרסנית ולהאט את קצב ההתקרחות שלכם.

מהי היעילות של אבודרט?

דוטסטריד ידוע בתור מעכב עוצמתי ויעיל יותר של האנזים 5-אלפא רדוקטאז, מאשר טיפולים תרופתיים נפוצים ומקובלים אחרים לנשירה כמו פרופסיה או פינסטריד.

פרופסיה מגבילה באופן סלקטיבי רק את הסוג השני והשלישי של האנזים, בעוד שאבודרט משפיע על כל צורות האנזים – כולל 5-אלפא רדוקטאז מהסוג הראשון.

מחקר מדעי שהתבצע במרכז הרפואי ברנשטיין לשחזור שיער וכלל 416 גברים שאובחנו עם התקרחות גברית טיפוסית בגילאי 21 עד 45, גילה שהדוטסטריד יעיל יותר מפינסטריד מבחינת קצב והיקף צמיחת השיער החדשה.

המשתתפים קיבלו כמה מינונים שונים של דוטסטריד, 5 מ"ג של פינסטריד, או טיפול דמה (פלצבו), במשך 24 שבועות. הממצאים חשפו שמנת דוטסטריד בגודל 2.5 מ"ג הביאה לתוצאות טובות יותר מאשר מינון כפול (5 מ"ג) של פינסטריד.

בואו נעבור על המספרים: בממוצע, הגברים בקבוצה שטופלה ב-2.5 מ"ג של דוטסטריד הצליחו להצמיח 109.6 שערות חדשות, בעוד שהקבוצה שקיבלה 5 מ"ג פינסטריד רשמה רק 75.6 שערות חדשות על ראשם.

מה יש ללקוחות להגיד על אבודרט?

קבוצה של אנשים שמנהלים דיון על דוטסטריד אבודרט

למרות האזהרות על תופעות הלוואי האפשריות הקשורות לשימוש בתרופה, אפשר למצוא גם ביקורות חיוביות מכל סוגי המטופלים.

אלה שהשיגו את התוצאות המרשימות ביותר נטלו אבודרט בצורה של כמוסות במינון של 0.5 מ"ג. המשתמשים שהתרשמו לטובה מהתכשיר והיו מרוצים ממנו תיארו צמיחה טובה של שיער עבה ומלא, מעט תופעות לוואי, וירידה בכמות השיער שצומח על גופם.

העניין שבאותה הקלות אפשר למצוא כמות זהה של משתמשים שלא מרוצים מהתרופה שחוו תופעות לוואי כמו ספירת זרע נמוכה, ירידה בחשק המיני, בעיות בשיווי המשקל.

היו גם הרבה אנשים שהתרופה בכלל לא השפיעה עליהם: הם לא חשו בשום שיפור או הרעה נראית לעין ולא סבלו מתופעות לוואי. נשירת השיער שלהם נמשכה במלוא העוצמה גם לאחר כמה חודשים של נטילת אבודרט.

באופן כללי, רוב המשתמשים מסכימים שהיעילות של אבודרט גבוהה יותר מזאת של תרופת הפרופסיה המפורסמת, ויש המון ניסויים קליניים שתומכים בטענה הזאת ומגבים אותה.

מחקרים עדכניים שמצביעים על יתרונות השימוש באבודרט

מבחנות בגדלים שונים המשמשות למחקר מדעי

למרות שהתרופה אינה קיבלה אישור בתור טיפול להתקרחות גברית טיפוסית בארצות הברית, קיימים מחקרים רבים שהוקדשו לבחינת היכולת של התכשיר בהפחתה של נשירה.

מחקר שהתפרסם במאגר הספרות המחקרית PubMed בשנת 2007 השווה בין היעילות של דוטסטריד במאבק בהתקרחות גברית טיפוסית על תאומים זהים. 17 זוגות של תאומים השתתפו בניסוי שנמשך במשך שנה.

המחקר שמר על כל הסטנדרטים של ניסוי מדעי מקצועי ואובייקטיבי: השוואה לקבוצת ביקורת, אקראיות וסמיות כפולה (סוג הטיפול המדויק שניתן לכל משתתף הוסתר מהמשתתף ומהחוקרים). תאום אחד נטל אבודרט במינון 0.5 מ"ג כל יום במשך 12 חודשים, והתאום השני לקח טיפול דמה (פלצבו).

כדי להעריך את התוצאות, המדענים הסתמכו על השוואת תמונות לפני ואחרי הטיפול, בדיקה של ספירת שיער וחוות הדעת של המשתתפים.

התוצאות חשפו שהדוטסטריד הגביר את צמיחת השיער אצל גברים שלקחו אותו במשך שנה לעומת התאומים הזהים שלהם שטופלו בפלצבו.

16 מתוך 17 זוגות התאומים שהשתתפו בניסוי זיהו בקלות מי טופל בעזרת דוטסטריד ומי קיבל טיפול דמה.

הניסוי הקליני הזה הוכיח שתכשיר הדוטסטריד הפחית את התפשטות נשירת השיער אצל גברים שסבלו מהתקרחות גברית טיפוסית.

מחקר שנערך בשנת 2010 בדק את מידת היעילות, בטיחות השימוש והסבילות של אבודרט במינון של 0.5 מ"ג. המטרה של הניסוי הייתה להבין באופן מעמיק את אופן ההשפעה של התכשיר על הגוף ולקבוע עד כמה הוא מתאים לטיפול בהתקרחות גברית טיפוסית.

153 גברים בגילאי 18 – 49 השתתפו בניסוי: הם קיבלו באופן אקראי טיפול של 0.5 מ"ג דוטסטריד או טיפול פלצבו במשך שישה חודשים. המדענים מדדו את השינויים בספירת השיער של משתתפי המחקר, ניתחו את ההערכה העצמית שלהם בנוגע לשיפור שהם חוו, ובחנו תמונות של הקרקפת שלהם לפני ואחרי הניסוי.

הקבוצה שטופלה באמצעות אבודרט במשך ששת חודשי הניסוי הגיבה היטב לתרופה מבלי לפתח תופעות לוואי משמעותיות, והשיגה שיפור ניכר בצמיחת השיער.

הסיכונים האפשריים של שימוש באבודרט

גבר עם ידיים על הפנים שסובל תופעות לוואי

יש הרבה דיונים סוערים בנוגע להשפעות הלא רצויות של הדוטסטריד, אבל סך הכל תופעות הלוואי שלה מאוד דומות לאלה של תכשיר הפינסטריד.

הסיבה לתופעות הלוואי האפשריות היא שהפגיעה בתפקוד האנזים 5-אלפא רדוקטאז אינה מפחיתה את כמות ה-DHT אך ורק באזור הקרקפת.

בנוסף לקרקפת, אבודרט מורידה את הרמות של ה-DHT בכל הגוף. חשוב לזכור שלמרות ההשפעה השלילית על צמיחת השיער, להורמון הזה יש חלק חשוב בתהליכים אחרים שאף גבר לא היה רוצה לפגוע בהם. לפניכם כמה מהבעיות הבריאותיות שיכולות להתפתח כתוצאה מכמות נמוכה מדי של DHT בגוף:

  1. אימפוטנציה (אין אונות).
  2. ירידה בחשק המיני.
  3. בעיות בשפיכה.
  4. קושי להגיע לאורגזמה.
  5. רמת טסטוסטרון נמוכה.
  6. ספירת זרע נמוכה.

מאחר שדוטסטריד חזק יותר מפינסטריד, הוא מסוגל להוריד את רמת ה-DHT ב-95% לכל היותר (לעומת ממוצע של 71% בפינסטריד). ייתכן שמדובר בבשורה טובה לצמיחת השיער שלכם, עם זאת הפגיעה במאזן ההורמונלי התקין תגביר את הסיכון לתופעות לוואי. לכן, מי שלוקח אבודרט במקום פרופסיה, חשוף הרבה יותר לתופעות לוואי.

אז אולי אפשר למצוא גברים שמוכנים להשלים ולחיות בשלום עם אובדן החשק המיני או ירידה בריכוז הטסטוסטרון כדי להיפטר מהקרחת שלהם, אבל הדוטסטריד יכול לגרום לתופעות לוואי הרבה יותר קשות ואפילו מסכנות חיים.

התרופה קשורה לתחלואה גבוהה יותר של סרטן הערמונית: השימוש באבודרט מקשה על אבחון מוקדם של סרטן הערמונית ומטשטש כמה מהתסמינים הראשוניים של המחלה. התכשיר עלול למנוע זיהוי מוקדם של המחלה החמורה עד שיהיה מאוחר מדי לטפל בה באופן יעיל.

תופעות לוואי של אבודרט דוטסטריד לעומת פלצבו

איפה אפשר להשיג אבודרט?

גבר מסתכל על השעון כאילוסטרציה של לחכות למשהו

מנהל המזון והתרופות האמריקאי השלים את השלב השני של המחקרים הקליניים הבוחנים את השפעת הדוטסטריד ויעילותו במניעה של נשירה. הממצאים נחשפו בישיבה מיוחדת של האקדמיה האמריקאית לבריאות העור בסן פרנסיסקו.

התוצאות היו מאוד משכנעות, והניסויים במסגרת השלב השלישי לבחינת תוצאות הטיפול בתרופה בהגדלה שפירה של הערמונית הסתיימו, והם נשלחו לבדיקה של מנהל המזון והתרופות האמריקאי.

זה אומר שתרופת האבודרט יכולה לקבל אישור ולהיות משווקת בצורה רשמית כטיפול בנשירה במהלך השנה הקרובה.

עד שיגיע הרגע הזה, הרופא המטפל שלכם לא יוכל לתת לכם מרשם לדוטסטריד בתור אמצעי טיפול בנשירת שיער, אלא אם כן אתם נוטלים אותו מסיבות אחרות הקשורות לערמונית מוגדלת.

יכול להיות שתוכלו לרכוש את התרופה באתרי אינטרנט שונים, אבל זה על אחריותכם בלבד.

אבודרט: סיכום ומסקנות

גבר הודי יושב על הכביש ומסיק מסקנות בנוגע לאבודרט דוטסטריד

יש יותר ממחקר מדעי אחד שהצביע על כך שתרופת האבודרט היא אלטרנטיבה עוצמתית יותר לפרופסיה בתור טיפול בנשירה אצל גברים.

עם זאת, יש גם צד שני למטבע וההשפעה החזקה של התכשיר יכולה לבוא ביחד עם תופעות לוואי לא רצויות. מעבר לזה, התרופה עדיין לא אושרה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי, לפחות נכון לעכשיו.

יגאל בולדינג
יגאל בולדינג

יגאל הוא דמות פיקטיבית של פרופסור מפורסם בתחום נשירת והשתלות השיער. מוחו הוא מעיין ידע לא נגמר של כל מה שקשור לנשירת שיער גברית, וגם קצת נשית. פרופסור בולדינג תמיד ישמח לענות על שאלות, לתת מענה לקוראי האתר ולפרסם מחקרים, מאמרים, טיפים וגם את הגיגיו האישיים.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השאר תגובה

פתרון מהפכני לנשירת שיער
מגזין בולדינג
Logo