חומצה פולית לטיפול בנשירת שיער: האם זה באמת עובד?

רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.

HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!

חומצה פולית, הידועה גם בתור ויטמין B9, פולאצין, או פטרואיל-L-חומצה גלוטמית, משתייכת לקבוצת (קומפלקס) של ויטמין B.

חומצה פולית הופכת לפעילה בגוף לאחר שהיא עוברת תהליך פירוק ועיבוד בכבד, שם היא הופכת לחומצה דיהידרו-פולית.

על ויטמין B וחומצה פולית

חומצה פולית ויטמין B

הגוף אינו מסוגל לייצר פולאט (ויטמין B9) בעצמו, לכן, הוא צריך לקבל אותו ממקורות אחרים, כמו המזון שאנו צורכים או תוספי תזונה המכילים חומצה פולית. הפולאט נמצא באופן טבעי בסוגי המזון הבאים:

  • ירקות ממשפחת המצליבים
  • תרד
  • אבוקדו
  • שעועית
  • קטניות
  • אגוזים
  • אפונה
  • פירות הדר כולל תפוזים, לימונים ואשכוליות
  • בננות

מחסור רציני של המרכיב התזונתי הזה בגוף מתרחש רק לעתים נדירות. למרות זאת, חלק מהאנשים מעדיפים לקחת תוסף עם ויטמין חשוב זה, שכן צורתו הטבעית במזון נפגעת בטמפרטורות גבוהות בעת בישול האוכל.

אנשים רבים צורכים תוספי ויטמין B9 כדי לשפר את צמיחת השיער ולחזק את בריאות הקרקפת, העור והציפורניים. ההשפעה החיובית של ויטמין זה נובעת מתפקידו המכריע ביצירת ותיקון DNA, קידוד חלבונים, וייצור רקמות ותאים חדשים.

מחסור בויטמין B9 יכול לערער את בריאות העור והשיער ולגרום למספר בעיות בריאותיות כמו אנמיה, שלשול כרוני, ליקויים חמורים ורציניים יותר בתפקוד הקוגניטיבי ובמערכת העצבים המרכזית, כמו גם מומים מולדים שיכולים להיגרם ממחסור חריג וממושך של ויטמין חיוני זה.

תפריט תזונתי דל בפולאט שלא מעניק כמות מספקת שלו לגוף, יכול להזיק לצמיחת השיער, ואפילו לעורר התקרחות ונשירה של שיער. כדי למנוע את התרחיש הזה ולהבטיח רמות תקינות של פולאט בגופכם, לנשים מומלץ לצרוך מנה יומית של 200 מיקרוגרם של ויטמין B9, בעוד גברים יכולים לעמוד במנה יומית גדולה יותר של 400 מיקרוגרם.

אין מינון יומי מקסימלי של ויטמין B9 המגיע מהמזון שאתם מכניסים לגופכם. עם זאת, כשמדובר בתוספי תזונה של חומצה פולית, מומלץ לא לחצות את הרף של 1,000 מיקרוגרם ביום. בנוסף, חשוב להרבות בשתיית מים יחד עם צריכת תוסף התזונה הזה.

חומצה פולית לעומת פולאט

אנשים רבים נוטים לבלבל בין המונחים "חומצה פולית" ו-"פולאט" ובטוחים ששניהם מתייחסים לאותו הדבר, אבל זאת טעות נפוצה. מדובר בשני דברים שונים עם מספר הבדלים חשובים ביניהם.

בואו נסביר לעומק את השוני בין השניים:

בצורה הטבעית שלו, שניתן למצוא לדוגמה בירקות עליים, ויטמין B9 ידוע בתור פולאט.

אבל כשהמקור שלו מגיע מתוספי תזונה, סוג זה של ויטמין B הוא למעשה חומצה פולית.

ההבדל אינו מסתכם רק בשמות ובמקורות של הרכיבים, אלא גם באופן הפירוק שלהם בגוף.

כאשר אנחנו צורכים מזון עשיר בפולאט, החלק העיקרי שלו הופך לנגזרת פעילה של ויטמין B9, חומצה לבומפולית (Levomefolic Acid), או מתיל-טטרה-הידרו-פולאט (5-MTHF).

באמצעות מנגנון חילוף החומרים בגוף, מתבצע תהליך שמאפשר לגוף לנצל לטובתו את התועלת הבריאותית של הויטמין בצורה מהירה ומלאה יותר.

לעומת זאת, הגוף אינו מסוגל להמיר חומצה פולית באמצעות מערכת העיכול (1). במקום זאת, תהליך הפירוק והעיבוד שלה מתרחש בכבד, שהוא תהליך הרבה יותר איטי ולא יעיל (2).

לכן, עדיף לקבל את כמויות הויטמין B9 הנדרשות לגופכם ממקורות טבעיים כמו המזון שאתם צורכים. אתם צריכים להסתמך על תוספי תזונה של חומצה פולית רק כשזה באמת נדרש.

אבל, איך כל זה מתקשר לנושא המרכזי שמעניין אותנו – צמיחת השיער?

כשמדובר על בעיות בצמיחת השיער על רקע של מחסור בפולאט, מומלץ בדרך כלל לקחת דווקא תוספי תזונה עם חומצה פולית.

הסיבה לכך היא שהזמינות הביולוגית של הפולאט עומדת על 80% בלבד מהזמינות הביולוגית של חומצה פולית (3). לכן, טכנית, חומצה פולית מתפקדת באופן יעיל יותר בגוף כשהיא נספגת בצורה מלאה.

עם זאת, יכולות להיווצר בעיות אם החומצה הפולית נתקעת זמן ארוך בגוף מבלי שהוא מפרק אותה לרכיבים הפעילים שהוא זקוק להם. ניגע בנקודה הזאת בהרחבה מאוחר יותר.

איך מחסור בויטמין B9 (פולאט) משפיע על צמיחת השיער?

ההשפעות של מחסור ב-B9 דומות לאלה של חוסר ברזל ורמות נמוכות של פריטין (4).

כשריכוז הפולאט בגוף יורד אל מתחת לרמה הנדרשת, מתרחשת פגיעה בתאי הדם האדומים. השינויים המבניים החריגים האלה משבשים את תפקודם ומונעים מהם להעביר אספקה מלאה של חמצן ורכיבי הזנה אחרים בכל רחבי הגוף.

זה יכול לגרום לא רק לאנמיה, אלא גם לנשירת שיער, בגלל הצורך בתאי דם בריאים שיעבירו מספיק חמצן ורכיבי הזנה חיוניים אחרים הנדרשים לייצור אדנוזין טריפוספאט בתוך תאי הקרקפת (5).

חלקיקים אלה מאחסנים את האנרגיה הכימית המתדלקת את פעילות התאים, לכן, הם משחקים תפקיד חשוב בהתפתחות והתרבות התאים.

כשרמות החמצן ורכיבי ההזנה האחרים נמוכות מהרגיל, התאים מוכרחים לאתר מקור אנרגיה חלופי לייצור האדנוזין טריפוספאט (ATP), וזה יכול להוביל להגברת ייצור הטסטוסטרון בגוף.

במסגרת התהליך, מולקולות טסטוסטרון זמינות הופכות ל-DHT (דיהידרוטסטוסטרון), שידוע כגורם העיקרי להתקרחות גברית טיפוסית (6).

רמות נמוכות של הויטמין B9 בגוף גורמות לירידה והאטה בתהליכים חשובים המתרחשים בתוך התאים, מה שמפחית את קצב התחלקות התאים ומעכב התפתחות של תאים חדשים. המשמעות של זה היא ששערות חדשות לא יצמחו בזמן כדי להחליף שערות פגומות ושבורות או לרשת את מקומן של שערות שסיימו את חייהן ונשרו, וזה ישתקף היטב על הקרקפת שלכם.

מחסור קבוע של פולאט יוביל בסופו של דבר למוות של תאי השיער.

תאים חשובים אחרים בקרקפת שנפגעים כתוצאה ממחסור של B9 כוללים את התאים שאחראיים על הפרשת הסבום (שמן הסיכה של העור) ותאי הפפילה (מנגנון ההזנה בשורש השערה). יש להם חלק חשוב בשמירת בריאות הקרקפת ובייצור תקין של שערות בריאות, כמו גם בוויסות המחזור הטבעי של צמיחת השיער (7).

ריכוז נמוך מדי של פולאט יכול גם לגרום לאנמיה מגלובלסטית, שיכולה לגרום לשיער להאפיר ולדהות בטרם עת בגלל השינויים המבניים בתאי הדם האדומים.

חומצה פרה-אמינו בנזואית נמצאת בחומצה פולית ולפעמים משמשת כמרכיב של תוספי תזונה לשחזור הגוון הטבעי של שיער מאפיר ומלבין.

איך חומצה פולית תורמת לצמיחת השיער?

אילוסטרציה של צמיחת שיער מצויינת

חומצה פולית (או פולאט) מעודדת את צמיחת השיער באמצעות מגוון דרכים שונות. לפניכם כמה מהן (8):

  • לויטמין B9 יש תפקיד חיוני בהתפתחות וצמיחת תאים ורקמות מכל הסוגים. לא מדובר רק בתאי שיער, אלא גם לתאים הנמצאים בציפורניים, בעור, ובאיברים הפנימיים. B9 דרוש לתהליך ההתחלקות וההתחדשות של התאים שאחראיים לצמיחת השיער.
  • פולאט/ חומצה פולית עובדים בשילוב עם ויטמינים אחרים, כמו ויטמין B12 (ביוטין), וויטמין C, כדי לתמוך בתהליכי הייצור, הפירוק וחילוף החומרים של חלבונים בגוף. השיער שלנו בנוי כולו מחלבון.
  • פולאט דרוש לכמה תהליכי מתילציה קריטיים שמתרחשים בגוף, כולל ייצור ותחזוקת מולקולות RNA ,DNA , וחלבונים. אלו הם אבני הבניין של שיער בריא.
  • לפולאט יש חשיבות בזרימת דם חופשית ובריאה, בגלל שהוא משמש לייצור תאי דם אדומים. כאשר רמות הפולאט בגוף תקינות ומאוזנות, כדוריות הדם האדומות מתפתחות בצורה מלאה ומסוגלות להתמודד על הצד הטוב ביותר עם המשימה החשובה שלהם: לספק את הכמות הנדרשת של חמצן ורכיבי הזנה לזקיקי השיער באמצעות זרם הדם שמגיע לקרקפת. אספקה חיונית זאת תומכת בכמה מהתהליכים החשובים ביותר בתוך התאים שמשפרים את היקף ואיכות צמיחת השיער.

כמו שאתם יכולים לראות, ויטמין B9 משחק תפקיד מרכזי בהמון תפקודים שונים בגוף. אבל האם קיימים מחקרים מדעיים שמגבים את ההשפעה החיובית שלו על בריאות וצמיחת השיער?

מחקרים בבעלי חיים שבחנו את הקשר בין חומצה פולית לצמיחת השיער

מדען מבצע מחקר במעבדה

נערכו כמה ניסויים מוגבלים על חיות מעבדה שהתמקדו בתרומה של תוספי ויטמין B9 לשיפור צמיחת השיער. עם זאת, רק אחד מהם הראה תוצאות מעודדות ויכול להעניק תקווה ממשית.

מחקר: חומצה פולית בתור טיפול בהתקרחות אצל עגל שארולה (1988)

חוקרים מהקולג’ הוטרינרי של אונטריו בקנדה ערכו מחקר שבדק את יעילות הטיפול בחומצה פולית על עגל מזן שארולה (9).

העגל בן שלושת השבועות הראה: "היסטוריה של נשירת שיער מתמשכת וסימנים קליניים, כולל כתמים חומים והיווצרות של קרום ומשקעים על העור הדומים לתסמינים של מחסור בחומצה פולית אצל בני אדם."

 כדי לבדוק את ההשערה שמחסור של ויטמין B9 הוא זה שגרם לכל הצרות האלה, החוקרים נתנו לעגל תוסף חומצה פולית לבליעה דרך הפה במינון יומי של מיליגרם אחד לכל קילוגרם.

תוך שבועיים, החוקרים הבחינו בהיעלמות הדרגתית של הנגעים והפגמים בעור. כעבור חודשיים, נצפתה צמיחת שיער יציבה.

החוקרים הגיעו למסקנות הבאות: "חומצה פולית יכולה לשמש כטיפול יעיל בכמה סוגי התקרחות שנגרמים ממחסור בחומצה פולית או קו-אנזימים המעורבים בנתיבים הסינטטיים של ה-DNA."

 עם זאת, האם היעדר מחקרים נוספים מראה שהמדע לא לוקח ברצינות את החשיבות של פולאט עבור צמיחת השיער?

בשום פנים ואופן לא!

אבל, זה עדיין יהיה נחמד אם יתבצעו מחקרים מעמיקים ומקיפים יותר בנושא.

איך אנשים השתמשו בחומצה פולית להצמחת שיער?

המון אנשים הצטרפו לאתגר "100 יום עם חומצה פולית" שהפך לתופעה ויראלית והתפשט בכל רחבי האינטרנט. הם היו צריכים לקחת תוסף של חומצה פולית באופן יומיומי, או אפילו להוסיף אליו ביוטין (ויטמין B12) או שמן דגים, ולתעד את התוצאות באמצעות סרטונים שהעלו ליוטיוב.

תוכלו להתרשם מהחוויה שעברה בלוגרית ביוטיוב שהשתתפה באתגר ושיתפה אותנו בהתנסות האישית שלה בטיפול בחומצה פולית עבור צמיחת השיער. לאחר שלושה שבועות של שימוש בחומצה פולית, השיער שלה צמח ב-2.5 ס"מ. הנה הסרטון שהיא העלתה:

https://www.youtube.com/watch?v=JlzYT2Mhhn4

בתחילתו של סרטון הוידאו הזה, אישה אחרת עם שיער ארוך ושופע במיוחד מראה את הסוד מאחורי רעמת השיער המפוארת והארוכה שלה: תוספי תזונה של חומצה פולית. היא הפסיקה לקחת אותם כשהיא השיגה את אורך השיער הרצוי שהגיע עד למותניים שלה:

https://www.youtube.com/watch?v=MdtQlt7LB5E

האם ההצלחות הנקודתיות האלה מתחברות לתמונה רחבה וכוללת שמוכיחה את היעילות הוודאית של המרכיב החיוני הזה? לא, אבל אפשר להפיק מהסיפורים המסקרנים האלה כמה תובנות שימושיות.

עצות חשובות על תוספי חומצה פולית

אילוסטרציה של עצות וטיפים

פולאט נמצא בצורתו הטבעית בסוגי מזון שונים וניתן לצרוך אותו גם באמצעות תוספי תזונה. כמובן, שהדרך הראשונה עדיפה יותר, אבל לפעמים אין באפשרותכם לצרוך מספיק מאכלים בריאים ולהפיק מהם את כל כמות הפולאט הנדרשת, ואז שימוש בתוספי תזונה שמכילים את הויטמין החיוני הזה יכול להיות רעיון טוב.

חומצה פולית שמגיעה מתוספי תזונה יכולה לגרות את הקרום המרפד את הבטן, ולכן בדרך כלל מומלץ לצרוך אותם יחד עם הארוחה שלכם.

לא רצוי ליטול יותר מ-1 מיליגרם (1000 מיקרוגרם) של חומצה פולית ביום.

לעתים קרובות, עבור אנשים שסובלים מנשירת שיער, מומלץ לקחת ויטמין B12 יחד עם תוסף של חומצה הפולית, או לפחות למדוד לעתים קרובות את רמת הויטמין B12 בגוף ולוודא שהיא תקינה.

הסיבה לכך היא שנטילת תוסף המכיל חומצה פולית יכול למסך ולטשטש תסמינים של אנמיה מגלובלסטית (שנגרמת עקב מחסור בויטמין B12). מצב זה מתאפיין בתאי דם מוגדלים ופגומים שאינם יכולים לתפקד כראוי.

מחסור בויטמין B12 יכול לגרום לכשל רציני במערכת העצבים, וחומצה פולית לבדה אינה יכולה לנטרל פגיעה זאת.

בנוסף, צריכת תוסף של ויטמין B לתקופה ממושכת יכולה לפעמים לגרום לחוסר איזון של ויטמינים אחרים מקבוצת B בגוף. ניתן לתקן את הבעיה הזאת באמצעות צריכת קומפלקס ויטמינים מקבוצת B יחד עם תוסף חומצה פולית.

תגובות בין תרופתיות אפשריות

תוספי חומצה פולית יכולים להגיב לתרופות מסוימות ולפגוע ביעילות שלהן (10). לכן, חשוב שתתייעצו עם הרופא שלכם לפני שימוש בחומצה פולית אם אתם נוטלים אחד מהתכשירים הרפואיים הבאים:

  • טטרציקלין: אנטיביוטיקה המיועדת לטיפול במגוון זיהומים בקטריאליים. חומצה פולית מפריעה לפירוק (מטבוליזם) של התרופה ולכן מפחיתה את כושר ספיגתה בגוף, מה שפוגע ביעילות שלה. זה תקף לכל תוספי הויטמינים מקבוצת B.
  • פניטואין: תרופה נוגדת פרכוסים, הידועה גם בשם דילנטין, מושפעת מתוספים המכילים חומצה פולית. צריכתה יחד עם פניטואין יכולה להעלות את הסיכון לפרכוסים.
  • פירימטמין : תרופה זאת, הידועה גם בתור דרפרים משמשת כטיפול מונע למלריה ובתור טיפול בטוקסופלזמוזיס (מחלה טפילית). חומצה פולית יכולה להפחית את יעילות התכשיר.
  • תרופות כימותרפיות: חשוב מאוד שמטופלים שנמצאים בעיצומו של טיפול כימותרפי יתייעצו עם האונקולוג שלהם לפני צריכת תוספי חומצה פולית. היא יכולה להעלות את רמת הרעילות של תרופות לטיפול בסרטן כמו קפציטבין (, מוכרת גם בתור קסלודה) או פלואורואורציל-5.

תרופות שמפחיתות את ספיגת הפולאט בגוף

אילוסטרציה של תרופות שיש לקחת איתן תוסף של חומצה פולית

יש כמה תרופות מורידות את הריכוז של ויטמין B9 בגוף, מה שיכול לתרום להתפתחות של נשירת שיער. לכן, יש לפצות על חוסר זה באמצעות צריכת תוספים של הויטמין בזמן שאתם משתמשים בתכשירים הרפואיים האלה.

אם אתם עוברים טיפול תרופתי מסוים, תמיד תתייעצו עם הרופא המטפל שלכם לפני שתתחילו לקחת חומצה פולית. לפניכם רשימה של תרופות שמגבילות את ספיגת הפולאט בגוף:

  • תרופות נוגדות דלקת שאינן סטרואידים (NSAID) כמו איבופרופן ונפרוקסן.
  • סולפסלזין: תרופה המשמשת לטיפול במחלות דלקתיות של המעי ובדלקת מפרקים שגרונית.
  • סותרי חומצה, חוסמי 2H, ומעכבי משאבות פרוטונים: מרכיבים אלה מונעים חומציות יתר בקיבה.
  • קושרי חומצות מרה: חומרים להפחתת כולסטרול.
  • תרופות נוגדות פרכוסים.
  • תרופות משתנות כמו טריאמטרן או דירניום.
  • תרופות אנטיביוטיות כמו טרימתופרים – אנטיביוטיקה לטיפול בזיהומים חיידקיים בדרכי השתן, וציקלוסרין– תרופה לשחפת.
  • מתוטרקסאט: תרופה שניתנת למטופלים הסובלים מדלקת מפרקים שגרונית, פסוריאזיס, וסרטן. ניתן לקבל מרשם לחומצה פולית להפחתת הסיכון לתופעות לוואי אפשריות של תכשיר זה. חשוב לציין שמטופלים שלוקחים מתוטרקסאט לטיפול בסרטן אינם צריכים להשתמש בתוספי חומצה פולית שיפגעו בהשפעת התרופה על התאים הסרטניים בגוף.

האם תוסף ויטמין B9 הוא הפתרון הנכון עבורכם?

אישה עומדת מול הים ומגיעה למסקנות על חומצה פולית

אם אתם מאמינים שמחסור בויטמין B9 אחראי לנשירת השיער שלכם, הפתרון המובן מאליו לבעיה הוא צריכה מוגברת של פולאט ו/או חומצה פולית.

לשימוש בתוספים עם הויטמין החשוב הזה יכולים להיות יתרונות בריאותיים רבים, אבל כדאי להתייעץ עם הרופא שלכם לפני שאתם מתחילים בטיפול ולא לפעול על דעת עצמכם.

הדרך הטובה ביותר להעלות את רמות הויטמין B9 בגופכם היא לצרוך אותו בצורתו הטבעית במאכלים העשירים בפולאט, כמו עלים ירוקים, אגוזים וקטניות. אבל אם התזונה שלכם מוגבלת, או שאינכם יכולים לספוג פולאט בצורה מלאה בגלל בעיות כרוניות, אז תוספי תזונה פולית ישלימו את המחסור שיכול להיווצר.

תוספת של ויטמין B9 לא תביא לשינוי מידי ונדרש זמן עד שתרגישו בהשפעתו. עם זאת, פולאט בהחלט מועיל לצמיחת השיער במגוון דרכים שונות, ולכן חשוב שתשמרו על עקביות והתמדה במאמצים שלכם.

עדי היירלוס
עדי היירלוס

עדי היא דמות פיקטיבית של דוקטור מפורסמת המומחית לכל מה שקשור לנשירת שיער אצל נשים. ד"ר עדי היא אישה חזקה, עצמאית ופורצת דרך שמטרתה בחיים היא להעניק מעצמה ומהידע שלה לכל אישה שסובלת מנשירת שיער או התקרחות.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השאר תגובה

פתרון מהפכני לנשירת שיער
מגזין בולדינג
Logo