רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.
HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!
עיסוי הקרקפת (מסאז' לראש) הוא אחד מהאמצעים העיקריים שעזרו ללא מעט אנשים להנמיך את קו השיער ולשפר את הצמיחה שלו. אם אתם באמת רציניים לגבי שחזור הצמיחה הבריאה של שיערכם, מדובר בשיטת טיפול טבעית לשיער שכדאי לכם לנסות.
אבל מה הבעיה? שרוב האנשים לא עושים את זה נכון.
וכאשר לא מבצעים את הטיפול בצורה נכונה, הוא עלול להביא לתוצאה ההפוכה ולהחמיר את המצב!
אני הולך לחלוק אתכם בטכניקות הטובות ביותר של עיסוי הקרקפת למטרות חיזוק והצמחת השיער, שיתנו דחיפה רצינית לצמיחת השיער שלכם ויעזרו להחזיר אותה למסלול הנכון.
בנוסף, אתן לכם כמה טיפים שימושיים שיעזרו לכם להשיג את מירב התוצאות מעיסוי הקרקפת: הם יעזרו לשיער שלכם להחלים ולהתאושש במהירות האפשרית.
אז בואו נתחיל!
מה זה עיסוי קרקפת?
במילים פשוטות, עיסוי הקרקפת (או מסאז' לראש) הוא גירוי ידני של הקרקפת באמצעות קצות האצבעות או מכשיר עיסוי מיוחד. שיטה טיפולית זו משמשת למגוון מטרות שונות, כולל שיכוך כאבי ראש ושחרור לחצים.
מטרה נוספת של עיסוי הקרקפת היא לעודד צמיחה בריאה של שיער חזק ושופע. השיטה הזאת זוכה לפופולריות רבה בקרב אנשים הסובלים מנשירת שיער, ומשפיעה באופן חיובי על שיער הראש בכמה דרכים שונות.
היתרונות הבריאותיים של עיסוי הקרקפת
בואו נבחן מקרוב כמה השפעות חיוביות של עיסוי הקרקפת, כולל היכולת שלו לעזור עם צמיחת שיער חדש.
שיפור זרימת הדם
נשירת שיער שנגרמת כתוצאה מהתקרחות טיפוסית, מתרחשת בגלל נוכחות של ההורמון DHT בקרקפת, והיא זאת שגורמת להתפתחות תהליך שנקרא מזעור השיער.
מדובר בדלקת שנוצרת כאשר ה-DHT נקשר לזקיקי שיער שרגישים אליו (בדרך כלל ממוקמים באזור הכתר ובקו השיער). זה גורם לזקיקים להצטמק ולהתנוון, עד שהשערה כבר לא יכולה לצמוח בצורה תקינה ולפלס את דרכה אל מעל לעור הקרקפת. ללא טיפול הולם שיבלום את התהליך וינטרל את השפעותיו המזיקות, הוא יחמיר עם הזמן ויוביל להתקרחות קבועה.
אבל מתחת לפני השטח, מתרחשת פגיעה משמעותית נוספת: זרם הדם המגיע לזקיקי השיער נחלש.
ככול שזקיק השיער ממשיך להתכווץ ולהיחלש, החיבור בין הפקעת בקצה שורש השערה לכלי הדם מתרופף. בגדול זה נובע מהתהליך הדלקתי המתפשט בזקיק (1).
כשכמות הדם שמגיע לזקיקי השיער יורדת, האספקה השוטפת והחיונית של חמצן ורכיבי הזנה חיוניים אחרים מתקשה לעשות את דרכה לשיער. בנוסף, הפסולת הרעילה שהצטברה בזקיקים (כמו DHT או פחמן דו חמצני) לא מתפנה החוצה דרך מחזור הדם.
זרימת דם בעייתית ומוגבלת אינה הסיבה הממשית לנשירת השיער עצמה, אבל היא בהחלט מביאה לפגיעה מתמשכת בצמיחת השיער.
אז מה הפתרון?
למרבה המזל, עיסוי יכול להגביר את זרימת הדם לקרקפת (2). אם במקביל לעיסוי אתם גם מתמקדים בטיפולים שעוזרים עם הגבלת פעילותו של ה-DHT, זה אפשרי להחזיר את זקיקי השיער שלכם לחיים ולשחזר את צמיחתם הבריאה.
עידוד צמיחת השיער
בתור מישהו שסבל מנשירת שיער באופן אישי וחווה את התופעה הזאת על בשרו, אני מודע לכך שהבעיה הגדולה והמטרידה ביותר יכולה להיות האטה בצמיחת השיער החדש. לכן, בטח תשמחו לשמוע שעיסוי קבוע של הקרקפת יכול להועיל למאמץ שלכם להצמיח מחדש את השיער שאיבדתם.
מחקר יפני בדק את השפעת עיסוי הקרקפת על צמיחת השיער. במסגרת הניסוי, 9 גברים בריאים קיבלו עיסוי יומיומי של ארבע דקות שהתבצע עם מכשיר עיסוי של חברת "פנסוניק" בצד אחד של הקרקפת (3).
המדדים שנבדקו אצל כל משתתף הם היקף הצמיחה, עובי השיער ומהירות צמיחתו. הממצאים נאספו בתחילת הניסוי, לאחר 4 שבועות, בחלוף 12 שבועות, ובסיום הניסוי שארך 24 שבועות.
המדידה התבצעה באמצעות מכשיר זעיר בעל מצלמה מיקרוסקופית בשם: "פוליסקופ".
בעוד שמספר השערות הכולל וקצב צמיחת השיער לא השתפרו באופן משמעותי, נרשם שיפור בולט בעובי השיער לאחר 24 שבועות:
על פי השערת החוקרים האחראיים על הניסוי, יש לכך שני הסברים אפשריים: הראשון והמובן מאליו הוא שיפור זרמית הדם. השני הוא גירוי ישיר של תאי הדרמל פפילה (מנגנון ההזנה שבבסיס זקיק השיערה) באמצעות לחץ מכני המופעל עליהם. כנראה שזה מאפשר להם להימתח והופך את הגידול בעובי הזקיקים לאפשרי.
הפחתה של לחץ נפשי וסטרס
סטרס וחוסר איזון נפשי הוא אחד מהגורמים הנפוצים לנשירת שיער, שיכול להיות נקודתי וזמני או להפוך לכרוני. קיימות הרבה מאוד דרכים להתמודד עם לחץ נפשי, ואחת מהן היא עיסוי הקרקפת.
כשאנו לחוצים, כל הגוף שלנו מתוח, דרוך ומכווץ. המתח המוגבר יכול להלחיץ אתכם עוד יותר ולהחמיר את הסטרס, וכך המעגל האכזרי הזה ממשיך להסתובב ולחזור על עצמו. ההשפעה השלילית של לחץ על נשירת שיער הוכחה במחקר שנערך בשנת 2017 (4).
הניסוי התבצע בקרב 33 סטודנטיות – 18 מהן היו בעיצומה של תקופת הבחינות, ו-15 הנותרות לא נאלצו לגשת לשום בחינה.
כדי להעריך את רמות הלחץ שחשו המשתתפות, החוקרים השתמשו בארבעה מדדים:
- שאלון הערכה עצמית של מצוקה נפשית [PSQ].
- מאגר Trier להערכת לחץ כרוני [TICS]
- רמת ציטוקין במונוציטים (תאי דם נוגדי חיידקים) פעילים בדם היקפי (PBMCs)
- ניתוח טריכוגרמי של השיער (בדיקת מחזור צמיחת זקיקי השיער ופיגמנטציה).
מדידת התוצאות התבצעה בשלוש פעימות:
- לפני תחילת תקופת הלמידה וההתכוננות לבחינות
- בין הבחינה בכתב שארכה שלושה ימים לבין הבחינה בעל פה
- כעבור 12 שבועות של מנוחה לאחר סיום תקופת הבחינות
המחקר הראה בבירור, שהתרחשה עלייה משמעותית בתחושת הלחץ בתקופה השנייה, כש-18 הסטודנטיות היו באמצע תקופת המבחנים.
אבל זה לא הכל:
הניסוי גילה שהתרחש גם שינוי במאזן הציטוקינים בגופן של המשתתפות.
הציטוקינים הם חלקיקים המשוחררים על ידי תאי מערכת החיסון כתגובה לפציעה, זיהום או תגובה אלרגית (5).
כשרמות הציטוקינים בגוף עולות, זה יכול להצביע על תהליך דלקתי רחב המתרחש בגוף ועשוי להשפיע באופן שלילי על זקיקי השיער.
בשורה התחתונה, עיסוי הקרקפת הוא אמצעי יעיל להרפיית מתח גופני ולהפחתת לחץ נפשי (6).
הגברת הייצור של הסבום
הסבום הוא המונח המדעי לנוזל שומני המופרש באופן טבעי בעור. ייצור קבוע של הסבום הוא גורם חשוב לקרקפת ועור בריאים. אבל, השימוש במוצרי טיפוח תעשייתיים שמלאים בכימיקלים והחשיפה היומיומית לזיהומים סביבתיים יכולה לפגוע בפעילות בלוטות החלב בעור (שמהן מופרש הסבום) ולהוריד את הכמות של הסבום אל מתחת לרמה הנדרשת.
מחסור בנוזל השומני הזה שאוטם את הלחות בעור, יכול לגרום ליובש והתקלפות של העור. תופעות אלה יכולות להחמיר את נשירת השיער כתוצאה מגירוד, שפשוף ומשיכה של השיער. כשהגוף מנסה לפצות על המחסור שנוצר בשומן הטבעי בעור, הוא יכול להתאמץ יותר מדי ולייצר יותר סבום ממה שנדרש, מה שיכול להוביל לקרקפת שומנית מדי.
עיסוי הקרקפת הוא אמצעי נהדר לווסת את ייצור הסבום בעור ולשמור על האיזון הטבעי שלו: זה יעזור לסבום לבצע את תפקידו בצורה טובה ויעילה יותר.
טכניקות עיסוי נפוצות
בעוד שאני ממליץ על עיסוי קרקפת בסיסי ופשוט, קיימות כמה טכניקות שונות שתוכלו להשתמש בהן. בואו נעבור על כמה מהן:
עיסוי באמצעות ליטוף
זאת השיטה הספציפית שאני ממליץ עליה: טכניקת העיסוי הזאת כוללת לחיצות קלות של קצות האצבעות על הקרקפת. מדובר בדרך יעילה להגביר את זרימת הדם לקרקפת.
עיסוי באמצעות לישה
שיטה זו דומה לסגנון העיסוי הקודם שדיברנו עליו, אבל דורשת תנועות מעט נמרצות יותר. סוג כזה של עיסוי משלב בין תנועות מעגליות, לישה וצביטה במהלך המסאז'.
ייתכן שמדובר בטכניקה יעילה יותר, שמסוגלת לכסות אזור גדול בזמן קצר יותר. עם זאת, אפשר בקלות להגזים בלחץ שאתם מפעילים. צורת העיסוי הזאת כוללת מספר תנועות פתאומיות וחדות, שיכולות להפעיל לחץ חזק מדי שיפגע בזקיקי השיער. אם תרצו להשתמש בטכניקה הזאת, תעניקו תשומת לב מיוחדת לתנועות שלכם ואל תלחצו חזק מדי לרמה שזה יעשה נזק.
עיסוי באמצעות רטט
הטכניקה הזאת תדרוש מכם להשתמש בידיים (או במכשיר עיסוי מיוחד) כדי ליצור רעידות קלות על הקרקפת. תנועות הרטט האלה יכולות להמריץ את זרם הדם ולשפר את הפעילות העצבית באזור.
אם אתם רוצים להכניס את השיטה הזאת לשגרה הטיפולית שלכם, אני ממליץ לבצע עיסוי כזה רק פעם או פעמיים בשבוע: יש שיטות עיסוי קרקפת טובות יותר להצמחת שיער, ועדיף להתמקד בהן.
עיסוי באמצעות טפיחות
זאת גישת עיסוי עדינה יותר, שמורכבת מתנועות הקשה להגברת זרימת הדם לאזור. בדרך כלל מבצעים אותן עם הצד האחורי של כפות הידיים, אבל ניתן להשתמש גם בקצות האצבעות או באביזרי עיסוי.
איזו טכניקה היא הנכונה והמתאימה עבורכם?
סגנון או סגנונות העיסוי שתשתמשו בהם תלויים בהעדפות האישיות שלכם, כמו גם בסוג מכשירי העיסוי שיש לכם.
אני ממליץ בחום על הטכניקה הראשונה (תנועות ליטוף), אבל גם שילוב של השיטות האחרות יכול לעזור לכם. בכל מקרה, לא משנה באיזו דרך תבחרו, היא תעזור לכם כל עוד תתמידו בעיסוי הקרקפת ותשמרו על עקביות.
איך לעסות את הקרקפת?
למרות שעיסוי יכול להיראות כמו משחק ילדים שכל אחד יכול לעשות, עדיין צריך לדעת איך לבצע אותו כמו שצריך. בהחלט אפשר לטעות גם בעיסוי הקרקפת, ולכן חשוב לדעת איך עושים את זה בצורה נכונה. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, תעקבו אחר ההוראות הבאות:
תשתמשו בידיים שלכם
הדרך הקלה ביותר לעסות את הקרקפת היא להסתמך על הידיים שלכם. אפשר לבצע את העיסוי בקלות גם בבית וגם על הדרך כשאתם מחוצה לו.
אני ממליץ לבצע את הטיפול באזור רגוע ושקט שתחושו בו בנוחות מרבית. זה יכול להיות במיטה, על הספה, או ליד שולחן העבודה שלכם במשרד. תנסו לבחור מקום שבו לא יפריעו לכם ויסיחו את דעתכם.
תתחילו מצדי הראש (האזור שמעל האוזניים) ותמקמו ארבעה אצבעות בכל צד. תתחילו לעבוד עם הידיים בתנועות מעגליות, ותפעילו לחץ משתנה לאורך העיסוי.
תתקדמו באיטיות למעלה לכתר הראש. תוכלו לעבור ישר מצדי הקרקפת לאזור הכתר, או לחזור על עקבותיכם מדי פעם ולעסות עוד פעם את האזור הזה.
כשהגעתם לכתר הראש, תמשיכו לעסות את הקרקפת בתנועות מעגליות. קחו את הזמן, ותתקדמו לקדמת הקרקפת (קו השיער). תתחילו מהחלק העליון של קו השיער, ואז תרדו באיטיות ותחזרו לנקודת המוצא שלכם בצידי הראש.
אני ממליץ לבצע את העיסוי באופן יומיומי במשך 10 דקות לפחות: פרק הזמן הזה יאפשר לכם להעניק את תשומת הלב הראויה לכל אזור בקרקפת שלכם, ולהבטיח חוויה מרגיעה ומשחררת לחצים.
תשתמשו במכשיר עיסוי לקרקפת
אם אתם ממהרים, או מעדיפים טכניקת עיסוי שונה, תוכלו להשתמש במכשיר עיסוי מיוחד לקרקפת שיעניק לכם את אותו האפקט החיובי.
קיימים סוגים רבים של מכשירי עיסוי לקרקפת, אבל כולם נועדו לשרת את אותה המטרה.
אם אתם נעזרים במעסה שמופיע בתמונה, תמקמו את הקצוות שלו על ראשכם, תזיזו באיטיות את אביזר העיסוי למעלה ולמטה, ותסובבו אותו בתנועות מעגליות כדי לכסות את כל אזורי הקרקפת.
הכלי הזה מתאים במיוחד לכתר ולצדי הראש, אבל יש מכשיר עיסוי מסוג אחר שתוכלו להשתמש בו על קו השיער.
אני מדבר על מברשת עיסוי: מדובר בכלי קטן מגומי עם ידית אחיזה שמאפשר לכם לעסות אזורים ספציפיים על הקרקפת שלכם.
זה פתרון נפלא לאנשים עם התקרחות מלאה או שיער קצר במיוחד (אחרת, השערות שלכם יסתבכו וייתקעו בזיפי הגומי של המכשיר, מה שעלול לתלוש או לשבור אותן).
כדי להשתמש המכשיר העיסוי הזה, תניחו אותו על האזור בקרקפת שאתם רוצים להתמקד בו ותפעילו לחץ קל. לאחר מכן, תתחילו להניע את המברשת בתנועות מעגליות קטנות. כדי לגוון, אתם יכולים להגדיל ולהקטין את גודל העיגולים שהמברשת עושה על ראשכם.
תשלבו את העיסוי עם שמנים
כדי לשדרג את ההשפעות החיוביות של העיסוי לקרקפת ולהגביר את יעילותו, אפשר להוסיף שמן מיוחד לטיפול.
באיזה שמן כדאי להשתמש?
ישנם המון שמנים אתריים ושמני בסיס שיכולים להגביר את התועלת של עיסוי הקרקפת שלכם. עם זאת, בחירת השמן המתאים עבורכם תלויה ביעדי הטיפול ובצרכים שלכם.
לדוגמה, תמצית שמן רוזמרין יכולה לשמש כחוסם DHT כשמורחים אותו על העור (7). שמן מנטה לשיער (נענע חריפה) יכול לשפר את זרימת הדם (8). אפשרות אחרת היא שמן שקדים שידוע בתכונות נוגדות החמצון שלו וביכולתו לעודד את צמיחת השיער (9).
איך מעסים את הקרקפת עם שמן?
תשתמשו בשמן (או בשילוב של כמה שמנים) לפי בחירתכם. תשפכו כמות קטנה (בגודל של מטבע) לתוך כפות הידיים שלכם, ושפשפו את הידיים אחת בשנייה כדי לחמם את השמן.
תשימו את השמן על כתר הראש ותעסו בתנועות מעגליות (בדיוק באותו האופן כמו עיסוי רגיל ללא שמן). תפזרו את השמן בצורה אחידה ושווה באמצעות תנועות העיסוי, מאזור הכתר לצדי הראש ולקו השיער.
אם אתם מרגישים שצריך לשים עוד שמן, פשוט תשפכו כמויות קטנות של שלו לכפות הידיים ותמרחו אותו בצורה שווה.
הערה:
אם אתם משתמשים בשמן אתרי, הקפידו לדלל כל טיפה שלו ב- 5 מ"ל של שמן בסיס. זה יפחית את הסיכון לתופעות לוואי של השמן, ויעזור לו לבצע את עבודתו באופן יעיל יותר. תשימו רק את כמות השמן הנדרשת כדי ליצור שכבה דקה מעל העור: המטרה היא לא להרטיב את הקרקפת בשמן.
אחרי שסיימתם לעסות את הקרקפת (5-10 דקות), תשאירו את השמן על הראש לעוד 5-10 דקות. לאחר מכן, תשטפו היטב במים פושרים (או קרים).
תוכלו לעסות את הקרקפת מדי יום, או פעם בכמה ימים.
4 טיפים לשיפור טכניקות העיסוי שלכם
אם אתם רוצים להוציא את המקסימום מעיסוי הקרקפת, אז הנה כמה טיפים שיעזרו לכם.
תשתמשו בקצות האצבעות ולא בציפורניים
טעות נפוצה שהרבה אנשים חוזרים עליה היא שימוש בציפורניים במקום האצבעות במהלך העיסוי. זה יכול לגרום לנזק משמעותי לקרקפת ולזקיקי השיער ולפגוע בתוצאות הטיפול. תזכרו שהמטרה שלכם היא לא לגרד ולשרוט את הקרקפת, אלא לעשות מסאז' נעים ומרגיע ולשפר את זרימת הדם.
תבצעו את העיסוי לפחות 10 דקות ביום
טעות נוספת היא לחפף ולקצר תהליכים במהלך העיסוי: אם לא תשקיעו בטיפול ותתחייבו אליו באמת, התוצאות שתקבלו יהיו רחוקות מהציפיות שלכם.
אז תשמרו על עקביות ותשקיעו את הזמן והמאמץ הנדרש. כדאי לבצע את העיסוי במשך 10 דקות. תוכלו למצוא בקלות חלון זמן פנוי לפעולה הפשוטה הזאת שיכולה להשתלב היטב בשגרת היומיום ובלו"ז שלכם. תמצאו את הרגע המתאים ותעסו את הקרקפת: זה יכול להיות כשאתם מתעוררים בבוקר, בזמן העבודה, או לפני שאתם פורשים למיטה בסוף היום.
תגוונו את שגרת העיסוי שלכם
אם תחזרו על אותה שיטת עיסוי מדי יום במשך תקופה ארוכה ולא תסטו ממנה במילימטר, זה יכול להיות משעמם ולהימאס מהר. סביר להניח שזה יכול לגרום לכם לדחות את העיסוי ולעגל פינות. בנוסף, ייתכן שתפספסו אזורים מסוימים בקרקפת שלכם ולא תעסו את כולה כמו שצריך.
לכן אני ממליץ לרענן ולגוון את סגנון ואופן העיסוי שלכם מפעם לפעם ולהקפיד שכל חלקי הקרקפת שלכם יקבלו תשומת לב שווה.
למה בדיוק אני מתכוון?
דבר ראשון, תנסו להשתמש בטכניקות שונות (כמו אלו שהזכרנו מקודם) ותשלבו אותן בשגרת העיסוי שלכם. דבר שני, אתם יכולים להפוך את הסדר של הפעולות שאתם מבצעים, כלומר, להתחיל מקו השיער ולהתקדם לכתר וצדי הראש. זה יעזור לכם לשבור קצת את השגרה ולהכניס דברים חדשים פעם בכמה זמן לתהליך עיסוי הקרקפת שלכם.
אל תפחדו להפעיל לחץ
זה נכון שחשוב להיזהר מלהפעיל לחץ חזק ומוגזם מדי (שיכול למרוט שערות ולפגוע בזקיקי השיער), אבל זה לא אומר שהאצבעות שלכם צריכות לרחף מעל העור ובקושי לגעת בו: כדי לבצע את העיסוי כמו שצריך אנחנו חייבים להפעיל לחץ מדוד.
איפה עובר הגבול?
פשוט מאוד. תפעילו את הלחץ הנדרש כדי לעסות את הקרקפת מבלי לגרום לכאב (לאצבעות או לקרקפת שלכם).
אם אתם מרגישים מתח וכיווץ באצבעות במהלך או אחרי העיסוי, כנראה שאתם מפעילים לחץ רב מדי. באופן דומה, אם אתם לא מרגישים שבכלל עיסיתם את הקרקפת אחרי 5 דקות של טיפול, אז כנראה שאתם לא מפעילים מספיק לחץ.
זה דורש קצת ניסוי וטעיה, אבל צריך למצוא את האיזון הנכון.
האם עיסוי הקרקפת באמת עוזר עם נשירת שיער?
הרבה אנשים שסובלים מנשירת שיער נוטים לחשוב שמדובר בפתרון יותר מדי פשוט ולכן הם חושבים שזה לא יכול לעבוד. מה שגורם להם לוותר על השיטה הזאת ולחפש משהו אחר.
וזאת טעות!
אני ממליץ לכם לתת הזדמנות אמיתית לשיטת עיסוי הקרקפת ולא לפסול אותה על הסף. אל תמהרו להסיק מסקנות ותבצעו את הטיפולים במשך לפחות שלושה חודשים לפני שתשפטו את מידת היעילות שלה. תזכרו שאין לכם מה להפסיד, אבל המון מה להרוויח (בעיקר אם השיער שלכם יצמח מחדש).
עיסוי קרקפת: סיכום ומסקנות
עיסוי הוא טיפול נפוץ ברפואה האלטרנטיבית, שמשמש להמרצה של זרימת הדם ולהפחתת מתחים. אבל, הוא יכול גם להגביר את צמיחת השיער.
כמובן שהאמצעי הזה לבדו לא יפתור את כל הבעיות שלכם. במקום זה, אני ממליץ לשלב אותו עם כמה שיותר שיטות טובות להצמחת שיער: כולל מעבר לתזונה בריאה יותר ושימוש בתוספי תזונה איכותיים. כשאתם משלבים כמה טיפולים טובים ביחד, אתם משפרים בצורה משמעותית את הסיכוי שלכם לנצח במלחמה נגד נשירת השיער.