האם חוסר שינה יכול לגרום לנשירת שיער?

רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.

HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!

מחסור בשעות שינה או היעדר שינה איכותית ורצופה יכולים להביא למגוון של השלכות שליליות על בריאותכם הגופנית והנפשית. לחץ מוגבר ופגיעה בתפקוד התקין של התאים שנגרמים מנדודי שינה, יכולים להוביל למגוון רחב של בעיות בריאותיות, כולל נשירת שיער או פגיעה באיכות ובמרקם שלו.

יש המון סיבות לכך שאנשים רבים סובלים משינה גרועה ולא מספקת. טיפול הולם בגורמים אלה יכול לעזור לשינה טובה יותר.

אם אתם סובלים ממחסור בשינה, חשוב למצוא מענה לסיבה העומדת מאחורי הבעיה או לנקוט בכמה צעדים לשיפור איכות השינה שלכם. תהליך זה יכול לדרוש התייעצות עם הרופא המטפל שלכם.

איך מחסור בשינה משפיע על הגוף?

על פי המכון הלאומי ללב, ריאה ודם בארה"ב, שינה משחקת תפקיד חשוב בבריאות התקינה של הגוף, רווחה עצמית וסיפוק אישי.

במהלך מחזורי השינה, הגוף נשאר פעיל ומבצע משימות שונות: הוא מסוגל לתמוך בתפקוד המוחי, לדאוג לתחזוקת מערכות שונות בגוף, ולאתחל מנגנונים שונים הנדרשים לשמירה על בריאותנו הגופנית.

לכן, שינה חשובה לפעילות יעילה של המוח, לתחושת שביעות רצון נפשית, להרגשה הפיסית הכללית שלנו, לתפקוד בשעות היום, ולבטיחות.

באופן כללי, נמצאו ראיות מדעיות רבות לסכנות הבריאותיות של שינה בעייתית ומקוטעת. מחקר עדכני גילה שהפרעות שינה יכולות להאיץ את ההתפתחות של בעיות תורשתיות שללא הגורם התורם הזה היו משפיעות עליכם כעבור זמן ארוך יותר.

הנזקים של מחסור בשינה מספקת לא מדלגים גם על הקרקפת: סביר להניח שהם משבשים את צמיחת השיער הבריאה ויכולים להתקשר באופן ישיר לנשירה עודפת ונסיגה בקו השיער.

איך מחסור בשינה משפיע על השיער?

אישה שוכבת על המיטה עם שיער פזור ועיניים עצומות

שינה מועטה מובילה להשלכות שליליות על גופכם, שעלולות לגרום באופן עקיף או ישיר לבעיות שיער.

חוסר שינה יכול להגביר את רמות הלחץ בגוף שמקושר להידלדלות שיער.

בתמונה הבאה תוכלו להתרשם מהקשר בין מוקדי המתח העיקריים בקרקפת לדפוס האופייני של התקרחות גברית טיפוסית:

לכן, כשמפלס המתח והלחץ מרקיע שחקים, אלה חדשות גרועות לשערכם.

הגוף עובר כמה מחזורים בזמן השינה, שממריצים את פעילות תאי הגזע שאחראיים על ייצור התאים ברקמות האפיתל (מעטפת חיצונית) שנדרשים לצמיחה בריאה וטובה של השיער.

מחקר שהתפרסם בכתב העת האמריקאי למחלות פתולוגיות הוקדש ליחסי הגומלין בין סטרס לתהליך צמיחת השיער.

לחץ ממושך יכול להשפיע באופן שלילי על העור וביכולת שלו לתפקד כנדרש. הפגיעה הזאת תתבטא היטב בזקיקי השיער. בנוסף לכך, המחקר מציע ששחרור של הורמונים, מוליכים עצביים וציטוקינים בעת תגובה ללחץ חריג יזיק באופן משמעותי לצמיחת השיער.

קיימות ראיות לכך שמחזור צמיחת השערות וזקיקי השיער מושפעים באופן ניכר ממצב מלחיץ, שיכול להזיק לתהליך צמיחת השיער.

מאמר של המכון הלאומי לבריאות בארה"ב קובע שלשינה יש חלק גדול בצמיחת השיער. הפעילות של תאי הגזע תלויה בשעון הביולוגי הפנימי שלכם שמתזמר את השלבים השונים במחזור חיי השערה.

המחקר מציע שהפרעות למחזור השינה של כל יצור חי משפיעות באופן משמעותי על התפקודים הביולוגיים המתרחשים בזקיק השיער שמאפשר את צמיחת השיער ותומך בה:

תוצאות מחקר על הקשר בין שינה לנשירת שיער

חוסר היכולת של הגוף לתפקד בצורה נורמלית עקב שינה לא מספקת יערער את הבריאות הגופנית והנפשית שלכם.

העובדה ששינה לקויה גורמת לחוסר איזון נפשי ומעלה את רמות הלחץ יכולה לעורר את תחילתה של התקרחות המתרחשת על רקע גנטי כמו התקרחות טיפוסית גברית או נשית.

הדרכים הטובות ביותר לשפר את איכות השינה

בחורה ישנה על כרית שינה איכותית
  • תגבירו את הפעילות הספורטיבית היומיומית שלכם. תנסו לבצע אימון סיבולת באורך של חצי שעה לפחות. גם אימון התנגדות כמו הרמת משקולות יכול להיות רעיון טוב שיש לבצע 3 פעמים בשבוע.
  • תציבו שולחן עמידה ארגונומי במשרד. ההרגל להיתקע באותה תנוחת עבודה ולא לזוז ממנה במילימטר יכול להגביר את הלחץ בקרקפת. שולחן עמידה מתכוונן הוא פתרון יעיל ומוצלח לבעיה זאת. ייתכן שייקח לכם זמן להתרגל אליו ושהחלפת העמדה מישיבה לעמידה לא תהיה נוחה במיוחד בהתחלה, אבל זה לא רק ישפר את היציבה שלכם, אלא גם יפחית את המתח באזור הקרקפת.
  • תתרגלו נשימה עמוקה ומלאה במשך 5 דקות לפני שאתם הולכים לישון. הפעולה הזאת תגדיל את כמות החמצן שיגיע לריאות שלכם, מה שישפר את הזנת זקיקי השיער. מעבר לכך, זה גם יסייע לכם להירדם תוך זמן קצר ויפחית את כמויות הקורטיזול (הורמון שמשוחרר במצבי חירום ומצוקה). נשימה עמוקה היא סוג של מדיטציה שתרגיע את הגוף והנפש שלכם.
  • אל תתקרבו למסכי המחשב במשך שעתיים לפני שאתם פורשים למיטה. כל צג מהבהב (סמארטפון, טאבלט, ומחשב שולחני) פולט אור שיכול להפריע לשנתכם. הספקטרום הספציפי שלהם מזכיר לגוף את אור היום ומשבש את השעון הביולוגי שלנו שלא מבין מה רוצים ממנו. תתקשו להירדם במשך לפחות שעה אחת לאחר שנחשפתם לסוג האור הזה. תוכלו להשתמש באפליקציית F.Lux שמשנה את אורך הגל של אור המסך וגורמת לו להידמות לשקיעה. זה מכניס את גופכם למצב הרוח ולתחושה המתאימים על מנת לשקוע בשינה ערבה.
  • תימנעו מקפאין במשך 8 שעות לפני השינה. אנשים רבים לא יכולים להתעורר בבוקר ללא כוס קפה חם, אבל הבעיה שהאפקט הממריץ שלו יכול להשפיע עלינו זמן רב מדי מעבר למה שתכננו. אם אתם רגישים לקפאין אז תקפידו לא לשתות אותו במשך 8 שעות לפני שאתם מתכננים לישון.
  • אם אינכם מצליחים להירדם תקומו מהמיטה ותעשו משהו. במקום להסתובב מצד לצד בחוסר נחת, לבהות בתקרה ולרטון שמחכה לכם עוד לילה נטול שינה, אל תתעצלו לקום מהמיטה. כשאתם נתקעים במיטה ערים, זה מרגיל את המוח שלכם לקשר בין המיטה לחוסר יכולת לישון, והרי המטרה שלנו היא להשיג את ההפך. אם אתם לא מצליחים להירדם במשך יותר מ-25 דקות, תעשו משהו עם עצמכם. תרדו למטבח ותכינו לעצמכם תה קמומיל או תדליקו את העור ותקראו ספר טוב.
  • תעמדו על הרגליים מייד כשאתם מתעוררים. אם תשמרו על שגרת שינה קבועה ומסודרת זה יעזור לכם לישון כמו תינוק.
  • תשתו תה קמומיל 45 דקות לפני השינה. מדובר בדרך נהדרת להפיג מתח ולשחרר לחצים שהצטברו במהלך היום העמוס שעבר עליכם. זה יכין את הגוף שלכם לשינה. עדיף לשתות את התה לפחות 45 דקות לפני השינה על מנת לא לרוץ לשירותים כל הלילה. בנוסף לכך, ההשפעה של התה הופכת למורגשת אחרי פרק הזמן הזה וכל מה שתרצו זה לעצום את העיניים וללכת לישון.
  • תקראו ספר במשך 25 דקות לפני שעת כיבוי האורות.
  • קריאת ספר מעניין (לא ממסך הסמארטפון!) היא דרך נפלאה לנקות את הראש לפני שנת הלילה. תוודאו שבחרתם באיזה ספר מדע בדיוני קליל ולא במאמר מדעי כבד שלא בדיוק ירגיע אתכם. תבחרו סיפור טוב שיגרום לכם לשקוע בשינה עמוקה במהירות.
  • תנהלו יומן שתכתבו בו את המחשבות שלכם לפני השינה. במקרים רבים הראש שלנו מתמלא בזרם בלתי פוסק של מחשבות שמונעות מאיתנו להירדם. מחשבה חולפת שלא יוצאת לכם מהראש ומשאירה אתכם ערים היא תופעה נפוצה. אולי יש משהו שמדאיג ומטריד אתכם או שיש משהו מסוים שמעסיק אתכם. אל תשמרו הכול בבטן ותעלו את המחשבות והרעיונות שעוברים לכם בראש על הכתב. אולי אז תפסיקו להרהר בהם.
  • צאו החוצה ותנצלו את כוחות הריפוי של קרני השמש (הליותרפיה). מחסור באור שמש יכול לפגוע באיכות השינה שלכם בגלל מחסור בויטמין D. טאואיסטים (חסידי זרם פילוסופי סיני עתיק) הקפידו על פרקטיקה שנקראת "קצירת השמש". גם אתם יכולים לאמץ את המנהג הזה. מוקדם בבוקר או לקראת הערב תשאו את עיניכם למעלה ותביטו על השמש (לא בצורה ישירה). תגלגלו את העיניים שלכם מעלה ומטה, קדימה ואחורה בעוד שאתם מסתכלים לכיוון השמיים. זאת דרך מהירה להאיץ את הייצור הטבעי של מלטונין (הורמון השינה) וויטמין D.
  • תעשו אמבט עם מלח אנגלי. תפנקו את עצמכם באמבטיה חמה עם מלח אנגלי. זאת דרך מצוינת לשחרר שרירים תפוסים ומתוחים ולטהר את גופכם מפסולת ורעלים דרך העור. מינרלים חיוניים, כמו מגנזיום ואשלגן יכולים להיספג בתוך העור ולספק את השפעתם החיובית. מחסור שלהם עלול לגרום לנדודי שינה.
  • תחשיכו את חדר השינה. אין דבר מעצבן ומציק יותר מאור שמפריע לכם לישון. המקור שלו יכול להיות מסך LED, פנס רחוב, או זריחת השמש. זה יכול לפגוע בדפוסי השינה שלכם ולהשפיע על בלוטת האצטרובל באופן שיקשה עליכם להירדם במהירות. הגיע הזמן לייצר את האווירה והסביבה המתאימה לשינה ולצמצם עד כמה שאפשר כל אור פנימי או חיצוני שיכול להטריד את מנוחתכם. אם אתם מתקשים להחשיך את החדר בצורה מלאה, תשתמשו במסכה לעיניים.
  • תלבשו אטמי אוזניים. אם אתם מתעוררים באמצע הלילה מרעשים בלתי פוסקים שמגיעים מבחוץ, פשוט תשימו אטמי אוזניים והבעיה נפתרה. ייתכן שבהתחלה תתקשו להסתגל אליהם, אבל כעבור זמן מסוים בכלל לא תרגישו אותם ותוכלו לסנן כל רעש שיכול לקטוע את השינה שלכם.
  • תקחו תוספי מגנזיום, אבץ ושורש ולריאן חצי שעה לפני שאתם הולכים לישון. תקחו תוסף לשינה טובה ועמוקה שיעזור לשים סוף לנדודי השינה שלכם. במקרים רבים, מחסור במינרלים חיוניים גורם לקשיי הירדמות.
  • (לגברים שבינינו) אל תאוננו לפני השינה. למרות שאתם עלולים לחשוב שאוננות דווקא תעזור לכם להירדם, ההיפך הוא הנכון – היא יכולה לפגוע באיכות השינה.
  • תנסו להשתמש באפליקציה כמו Headspace שתרגיע את ראשכםמאמר בכתב העת הבריטי הרפואי קובע שההשפעה קצרת הטווח של אמצעים מרגיעים והיפנוטיים יכולה להאריך את זמן השינה ולשפר את איכות השינה.

מאכלים שמקדמים שינה איכותית

מזונות שעוזרים לשינה על מיטה
  • אגוזי מלך.
  • שקדים.
  • חסה.
  • טונה.
  • מיץ דובדבנים.
  • תה קמומיל.
  • פסיפלורה.
  • דבש.
  • קייל.
  • חומוס.

נשירת שיער ומחסור בשינה: סיכום ומסקנות

חתול ג'ינג'י ישן בתוך סל

חשיבות השינה עדיין לא ברורה ומובנת למדע בצורה מלאה ומקיפה, אבל כבר עכשיו אנו מחזיקים בראיות התומכות בהשפעה השלילית של חוסר שינה על בריאות וצמיחת השיער, בעיקר בגלל הלחץ העודף שמצטבר בגוף ומגיע לנקודת רתיחה.

בעוד שיש צורך להרחיב ולהעמיק את המחקר בתחום על מנת להבין בצורה טובה יותר את התפקיד של שינה עמוקה ורציפה בצמיחת השיער, המחקרים העומדים לרשותנו מצביעים על כמה נזקים אפשריים של מחסור בשעות שינה שיכולים להוביל לפגיעה בצמיחת השיער.

קיימות המון דרכים לשיפור איכות השינה שעומדות לרשותכם, כולל שינויים בהרגלי התזונה, לוח הזמנים ואורח החיים שלכם. תמיד מומלץ לפנות לרופא מוסמך שיאבחן את הסיבות לשינה הגרועה שלכם.

מכירים דרכים טובות לשיפור השינה? ספרו לנו בתגובות!

יגאל בולדינג
יגאל בולדינג

יגאל הוא דמות פיקטיבית של פרופסור מפורסם בתחום נשירת והשתלות השיער. מוחו הוא מעיין ידע לא נגמר של כל מה שקשור לנשירת שיער גברית, וגם קצת נשית. פרופסור בולדינג תמיד ישמח לענות על שאלות, לתת מענה לקוראי האתר ולפרסם מחקרים, מאמרים, טיפים וגם את הגיגיו האישיים.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השאר תגובה

פתרון מהפכני לנשירת שיער
מגזין בולדינג
Logo