אלופציה אראטה: המדריך המקיף על אלופציה אראטה

רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.

HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!

זה הוא המדריך המקיף על אלופציה אראטה. במדריך הזה נדבר על הסוגים השונים של התופעה, למה היא מתרחשת, וכמובן – מה הן אפשרויות הטיפול הקיימות?

חשוב לציין שהמדריך לא מהווה ייעוץ רפואי מכל סוג שהוא, ועליכם להתיייעץ עם רופא מומחה ומוסמך כדי לקבל אבחון או לפני כל סוג של טיפול.

תוכן עניינים לצפיה בתוכן העניינים

אלופציה אראטה: מה זה בכלל?

אלופציה אראטה היא מצב רפואי שמתפתח כאשר הגוף, או יותר נכון מערכת החיסון, תוקף את זקיקי השיער (שמהם צומחים השערות) של עצמו. הכשל הזה במערכת החיסון גורם לנשירת שער.

האם זה מדבק? לא.

מוקדי התקרחות קטנים

תמונה אחורית של ראש עם אלופציה אראטה

אנשים רבים שסובלים מאלופציה אראטה מפתחים מוקדי התקרחות בצורה עגולה או אובלית בעיקר על הקרקפת. אצל רוב האנשים, התופעה אינה משפיעה על שום היבט אחר בבריאותם מלבד להתקרחות המקומית.

אלופציה אראטה מתבטאת בדרך כלל בנשירה מקומית ולעתים גם בשינוי בצורה ובמרקם הציפורניים. נשירת השיער נוטה להתרחש בצורה פתאומית ולא צפויה.

אצל חלק מהאנשים התופעה חולפת מעצמה והשיער צומח בחזרה ללא כל טיפול. זה מתרחש בדרך כלל אצל אנשים הסובלים מכמה מוקדי התקרחות מוגבלים.

גם כשהשיער צומח מחדש, הוא עלול להתחיל לנשור מחדש ללא כל התראה מוקדמת. כשאלופציה אראטה פוגעת בציפורניים, זה יכול להוביל להופעת שקעים וחריצים, וחלק מהאנשים סובלים מציפורניים שבריריות ואדומות.

באיזה גיל בדרך כלל מתחילה אלופציה אראטה?

אלופציה אראטה עלולה להופיע בכל גיל, אבל בדרך כלל היא שכיחה יותר אצל ילדים ובני נוער. אצל 50% מהם השיער צומח מחדש תוך שנה ללא כל טיפול.

כשהשיער צומח בחזרה, ייתכן שהוא אף פעם לא ינשור פעם נוספת. בחלק מהמקרים, מתרחשים כמה מחזורים לא סדירים של צמיחת ונשירה במשך שנים רבות.

האם אלופציה אראטה עוברת בתורשה?

לקרובי משפחה מדרגה ראשונה של חולים באלופציה אראטה יש סיכוי גבוה יותר ללקות בתופעה.

למרות הסיכון המוגבר בקרב בני משפחה מקרבה ראשונה לפתח את התופעה, זה לא אומר שכל הורה שסובל מהתופעה יעביר אותה בהכרח לילד שלו.

התקדמות המחקר בתחום מובילה לפיתוח סוגי טיפולים חדשים

החוקרים ממשיכים לעבוד מסביב לשעון כדי לשפר את איכות החיים של הסובלים מאלופציה אראטה.

רוב המחקר מתמקד בפיתוח טיפולים יעילים ומתקדמים יותר שיעניקו תקווה מחודשת למטופלים ויאיצו את קצב ההתאוששות מהתופעה.

מרבית המחקר מתבצע על ידי רופאי עור שפועלים ימים ולילות כדי להקל את המצב של מטופלים הסובלים ממקרים חמורים יותר של אלופציה אראטה שהתפשטו לכמה אזורים בגוף.

אם אתם סובלים מהתופעה, ייתכן שרופא העור המטפל בכם יציע לכם להצטרף למחקרים וניסויים רפואיים שיתרמו לפיתוח דור חדש של טיפולים חדשניים.

סוגים שונים של אלופציה אראטה

דלתות שממחישות סוגים שונים של משהו

בעת פגישת ייעוץ ואבחון עם רופא העור שלכם, ייתכן שהוא יסביר לכם על הסוג הספציפי של האלופציה אראטה שאתם סובלים ממנו. סוגי התופעה העיקריים הם:

  • אלופציה אראטה: "אלופציה" הוא המונח הרפואי של: "התקרחות". הפרוש המילולי של המילה: "אראטה" הוא: "מקומית". ההתקרחות המקומית הזאת יכולה להתפתח בכל מקום בגוף, כולל בקרקפת, באזור הזקן, בגבות, בריסים, בבתי השחי ובשיער האף והאוזניים.
  • אלופציה אראטה טוטאליס: התקרחות של כל שיער הקרקפת.
  • אלופציה אראטה אוניברסאליס: איבוד השיער בכל אזורי הגוף (מפשעה, ריסים, בית השחי, גבות). מתרחשת לעתים נדירות.
  • אלופציה אראטה מולטילוקולאריס: נשירה במקומות שונים בגוף.
  • אלופציה אראטה ברביאה: נשירה רק באזור הזקן.
  • אלופציה אראטה מונולוקולאריס: נשירה רק בנקודה ספציפית אחת בגוף.

מהם הסימנים המקדימים והתסמינים של אלופציה אראטה?

אלופציה אראטה באה לידי ביטוי בנשירה בעיקר בקרקפת, אך היא יכולה להופיע בכל אזור שבו יש שיער בגוף, כמו הגבות, הריסים או הזקן (רק אצל גברים, אם זה לא ברור מאליו). בכל אזור שבו מופיעה ההתקרחות, היא מופיעה ללא כל סימנים של פריחה, אדמומיות או הצטלקות.

סימפטומים נוספים של אלופציה אראטה

התסמין העיקרי והמרכזי של אלופציה אראטה הוא נשירה פתאומית. מוקדי ההתקרחות הקטנים יכולים לגדול ולהתרחב עם הזמן ולהפוך לאזור קירח גדול אחד. סימנים אחרים להופעת אלופציה אראטה:

  • הופעת שערות לבנות ואפורות במוקד ההתקרחות.
  • השיער מתחיל לצמוח בחזרה באופן ספונטני לאחר הנשירה.
  • מוקד ההתקרחות מתחיל להתמלא בשיער ונשירת השיער מופיעה באזור אחר.
  • נשירת השיער מתרחשת בדרך כלל בתקופת החורף הקרה.

ייתכן שקור יכול להביא להתפרצות התופעה ולהחמיר אותה. ההשערה הזאת מגובה במחקר מדעי שבחן את התופעה. המדענים שעמדו מאחורי הניסוי הבחינו שהאנשים הסובלים מאלופציה אראטה נוטים לסבול מנשירה בעיקר בחודשים נובמבר, אוקטובר וינואר. החודשים עם הכי מעט התפרצויות של נשירה היו מאי ואוגוסט.

בדרך כלל, אלופציה אראטה אינה גורמת לכאב וסימפטומים פיזיים אחרים, מלבד לנשירת השיער. עם זאת, חלק מהאנשים מדווחים שלפני נשירת השיער הפתאומית הם הרגישו תחושת עקצוץ, גרד וצריבה במקום שבו התרחשה נשירת השיער.

במקרה של אלופציה אוניברסליס שיכולה לגרום לנשירת השיער בכל אזורי הגוף, הציפורניים יכולות להינזק ולהישבר – זאת יכולה להיות חוויה מכאיבה במיוחד. כל אחד יכול לסבול מאלופציה אראטה, אבל אנשים מסוימים הם בעלי סיכון מוגבר ללקות בתופעה.

מה גורם לאלופציה אראטה?

אלופציה אראטה היא תופעה אוטואימונית. בשפה פשוטה יותר, מדובר בבעיה במערכת החיסונית שגורמת לה לתקוף "בטעות" חלקים שונים בגוף.

במקרה הזה, המערכת החיסונית שתמיד עומדת על המשמר מבצעת טעות בזיהוי ומתחילה לראות בזקיקי השיער (החלק בגוף שאחראי על צמיחת השערות) אויב ופולש חיצוני, לכן היא תוקפת אותו במלוא העוצמה וגורמת לנשירה.

ככל שיותר זקיקי שיער ייפגעו מהכשל במערכת החיסון, כך מימדי נשירת השיער יהיו גדולים יותר.

עם זאת, חשוב לציין שה"גול העצמי" של מערכת החיסון בדרך כלל רק פוגע בזקיקי השיער ואינו גורם להם לנזק בלתי הפיך – רק לעיתים נדירות, זקיקי השיער נהרסים לגמרי.

זה אומר שהשיער שנשר יכול לצמוח מחדש ולחזור לקדמותו. החדשות הטובות שצריכות לעודד כל מי שסובל מאלופציה אראטה הן שכמה שנשירת השיער היא פחות חמורה, ככה גודל הסיכוי שהשיער יצמח מחדש בעצמו.

האם מחסור בויטמין D יכול לגרום לאלופציה אראטה?

גבינה צהובה עם הרבה ויטמין D

המחקר המדעי גילה שאנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות מסוימות כמו טרשת נפוצה או דלקת מפרקים שגרונית, נוטים לפתח מחסור בויטמין D. זה גרם לחוקרים לבדוק את רמת הויטמין החיוני הזה בקרב אנשים שאובחנו עם אלופציה אראטה.

התוצאות לא היו נחרצות וחד משמעיות: אצל חלק מהמטופלים נמצא ריכוז נמוך של ויטמין D, בעוד אצל אחרים נרשמה רמה תקינה שלו.

יש צורך להמשיך את המחקר המדעי בנושא כדי להבין בצורה מלאה וברורה יותר את הקשר בין חוסר בויטמין D להתפתחות אלופציה אראטה, ומחקרים מפורטים ומקיפים יותר אמורים לשפוך אור על הנושא ולפזר את הערפל סביבו.

מי יכול לסבול מאלופציה אראטה?

כל אחד יכול לפתח את התופעה, אבל אנשים מסוימים הם בעלי סיכון גבוה יותר לסבול ממנה. לפניכם פירוט של קבוצות הסיכון העיקריות לפתח אלופציה אראטה:

  • קרוב משפחה מדרגה ראשונה של חולים באלופציה אראטה: אם יש לכם היסטוריה משפחתית של אלופציה אראטה, אתם בעלי סיכוי גבוה יותר (בסביבות 10% עד 20%) לסבול מהתופעה. עם זאת, קחו בחשבון שאנשים רבים מתביישים בנשירת השיער ומנסים להסתיר אותה, כך שייתכן שהאחוז גבוה יותר.
  • אנשים הסובלים מאסתמה, נזלת אלרגית, דלקת עור אטופית, הפרעה בפעילות בלוטת התריס, וויטליגו או תסמונת דאון: מחקרים מצאו שאנשים עם אחת מהמחלות האלה הם בעלי סיכון גבוה יותר לפתח אלופציה אראטה.
  • אנשים שעוברים טיפול תרופתי נגד מחלת הסרטן באמצעות תכשיר בשם: "ניבולומאב": זה עדיין מוקדם לקבוע האם לקיחת התרופה הזאת מגבירה באופן משמעותי את הסיכון לפתח אלופציה אראטה, אבל כמה חולי סרטן שטופלו בתרופה הזאת סבלו מהתקרחות אזורית. התרופה משמשת לטיפול בסרטן הריאות ובמלנומה ממאירה שהתפשטה בכמה מוקדים בגוף. נשירת השיער מתחילה להופיע כמה חודשים לאחר הטיפול, ומדובר דווקא בסימן חיובי לכך שהתרופה עובדת ומשיגה את מטרתה. ניתן לבלום את נשירת השיער באמצעות טיפול מקומי בקורטיקו-סטרואידים שיש למרוח על מוקדי ההתקרחות – הם מאפשרים להצמיח את השיער מחדש מבלי לעצור את הטיפול מציל החיים במחלת הסרטן.

גם הגזע שלכם יכול להשפיע על רמת הסיכון לסבול מאלופציה אראטה. מחקר בקנה מידה גדול שהתבצע בקרב אחיות רפואיות גילה שנשים ממוצא אפריקני והיספני הן בעלות סיכון מוגבר לפתח את התופעה.

למרות שמדובר במחקר רציני וארוך טווח שנערך במשך כמה שנים, הוא היה די מוגבל בהיקפים שלו. הוא בחן אך ורק אחיות בארצות הברית, וכלל לא התייחס לקבוצות אחרות באוכלוסייה.

לכן, צריך לקחת בעירבון מוגבל את הממצאים שלו, ואין ספק שיש צורך במחקרים מקיפים ורחבים יותר שיעזרו לאמת או להפריך את הממצאים האלה באופן סופי.

מתי מופיעה אלופציה אראטה?

התופעה יכולה להופיע בכל גיל, אבל היא שכיחה במיוחד לפני גיל 30. במקרים רבים, אנשים מתחילים לסבול מאלופציה אראטה בשנות הילדות וההתבגרות שלהם.

האם ניתן לרפא אלופציה אראטה?

רופאה עם כנפיים של מלאך

החדשות הרעות הן שאין תרופה של ממש לאלופציה אראטה. יחד עם זאת, ניתן להצמיח את השיער מחדש. אצל אנשים מסוימים, התופעה עוברת מעצמה והשיער צומח בחזרה באופן ספונטני ללא כל עזרה חיצונית.

בגלל שהתופעה לא ניתנת לריפוי, אין כל וודאות שהשיער שצמח מחדש לא יתחיל להקריח פעם נוספת. בחלק מהמקרים, יכולים להתרחש כמה מחזורים של נשירה וצמיחה מחודשת.

אם השיער שלכם אינו מתחיל לצמוח בכוחות עצמו, יש כמה טיפולים שיאיצו וישפרו את צמיחתו. כיום יש כמה טיפולים יעילים לאלופציה אראטה, וכמובן שהמחקר המדעי לא דורך במקום – המדענים עובדים במרץ כדי למצוא פתרונות טיפוליים חדשים שיפתרו את הבעיה.

רופא העור מבצע בדיקה מקיפה

כדי למצוא את הסיבה האמיתית להתקרחות שלכם, רופא העור שפניתם אליו בודק בצורה יסודית את העור באמצעות מכשיר מיוחד הנקרא: "דרמוסקופ" – הוא מאפשר לבחון מקרוב את העור ולאבחן את סוג נשירת השיער שלכם והגורם שעומד מאחוריו.

קיים מגוון רחב של גורמים שונים שיכולים לגרום לנשירה מוגברת. לכן כדי להתאים לכם את הטיפול הנכון והיעיל ביותר במקרה שלכם, חשוב להבין ממה נגרם נשירת השיער שלכם.

רופאי עור (דרמטולוגים) הם רופאים מקצועיים המתמחים בתחום רפואת העור והשיער. הם יאבחנו את סוג וסיבת ההתקרחות שלכם וימליצו לכם על הטיפול המתאים שיעזור לחדש את צמיחת השיער.

איך רופא העור מאבחן אלופציה אראטה?

רופא העור שפניתם אליו יבדוק היטב את מקום או אזורי ההתקרחות ואת הציפורניים שלכם. בנוסף לכך, תעברו תשאול קצר שיעזור לרופא לקבל תמונה ברורה ומלאה של ההיסטוריה הרפואית שלכם.

בדרך כלל זה מספיק כדי לאבחן באופן וודאי האם אתם סובלים מאלופציה אראטה או שמדובר בצורה אחרת של התקרחות.

צריך לזכור שקיימים גורמים שונים של נשירה, וצריך לבצע בדיקה מקיפה ומעמיקה כדי לאמת שאכן מדובר באלופציה אראטה. ייתכן שתצטרכו לעבור בדיקת דם כדי לשלול מחלות אחרות שנגרמות מכשלים והפרעות במערכת החיסון. לפעמים, תידרשו לעבור בדיקות נוספות כדי לאבחן בצורה מדויקת את מצבכם.

אם אתם אכן מתמודדים עם אלופציה אראטה, רופא העור שלכם יסביר כיצד התופעה מתבטאת ומשפיעה על חייכם, וכמובן שהוא ימליץ על טיפול הולם ומתאים.

איך מתבצע הטיפול באלופציה אראטה?

אם עברה פחות משנה מהרגע שאובחנה אצלכם אלופציה אראטה, ייתכן שרופא העור שפניתם אליו ימליץ לכם על גישה טיפולית של אי התערבות חיצונית. הוא יציע לכם להמתין ולראות האם התופעה תחלוף מעצמה: ייתכן שזה רק עניין של זמן עד שהשיער שלכם יצמח בכוחות עצמו, מה שיהפוך את הטיפול למיותר ולא נחוץ.

כשהטיפול הופך להכרחי, רופא העור לוקח בחשבון כמה גורמים חשובים המשפיעים על קביעת אופן וסוג הטיפול המתאים:

  • הגיל שלכם.
  • היקף וחומרת נשירת השיער.
  • מיקום מוקדי ההתקרחות.

חשוב להפנים שאין פתרון קסם אחד שיעבוד בצורה גורפת ויתאים לכולם – זה פשוט לא עובד ככה במציאות, ותצטרכו למצוא את הטיפול היעיל והמוצלח ביותר בשבילכם.

יכול להיות שתרצו לבדוק כמה אפשרויות שונות עד שתמצאו את הפתרון המושלם עבורכם. תצטרכו לנקוט שיטה של ניסוי וטעייה ולבדוק מה יעבוד במקרה שלכם. לפניכם כמה טיפולים נפוצים שרופאי עור נוהגים להמליץ עליהם.

ילדים בני 10 ומטה

שני ילדים מתחת לגיל 10 עומדים על דרך לבנים

אלופציה אראטה בדרך כלל מתחילה להתפתח בתקופת הילדות. אם הילד שלכם סובל מנשירה מקומית בעקבות התופעה, יש כמה טיפולים אפשריים שיקלו על המצב:

  • טיפול בקורטיקו-סטרואידים לשימוש מקומי על מוקדי ההתקרחות: תרופות המרשם האלה יכולות לעודד ולשפר את צמיחת השיער המחודשת. יש להשתמש בתכשיר פעמיים ביום. כשמדובר בילדים, הטיפול הזה לבדו יכול לפתור ביעילות את הבעיה.
  • minoxidil: התכשיר הזה ידוע גם בשמו המסחרי: "רוגיין". הוא יכול לשמור על צמיחת השיער הבריאה והתקינה לטווח הארוך לאחר הפסקת השימוש בקורטיקו-סטרואידים. הוא נחשב לתכשיר יחסית בטוח – מינוקסידיל הוא תכשיר עם יחסית מעט תופעות לוואי, ולכן לעתים הוא נחשב בתור אפשרות טובה לילדים.

במקרה של ילדים מבוגרים יותר שכבר חגגו יום הולדת 10, אפשרויות הטיפול המומלצות תלויות בכמות השיער שנשר ומידת ההתפשטות של הבעיה.

אלופציה אראטה מקומית

תמונות של אנשים שיש להם אלופציה אראטה

אם כבר מלאו לכם יותר מ-10 שנים ויש לכם כמה מוקדי התקרחות מקומיים, רופא העור שלכם יכול להמליץ על אפשרויות הטיפול הבאות:

  • זריקות של קורטיקו-סטרואידים: כדי להמריץ את צמיחת השיער, רופא העור שלכם יזריק את התרופה למוקדי ההתקרחות. הזריקות ניתנות בתדירות של 4 עד 8 שבועות, ככה שתצטרכו לבקר אצל רופא העור מדי פעם כדי לקבל את הזריקות. זה נחשב לפתרון היעיל ביותר עבור אנשים עם כמה קרחות קטנות ומצומצמות. מחקר שכלל 127 משתתפים הסובלים מהתקרחות אזורית, גילה ש-80% הצליחו להצמיח את השיער לגמרי תוך 12 שבועות מרגע הזרקת הסטרואידים.
  • minoxidil: התרופה הזאת ידועה גם בשם המותג: "רוגיין". היא עוזרת לתחזק את צמיחת השיער התקינה שהחלה להתרחש כתוצאה מטיפול אחר. תצטרכו להשתמש בתכשיר 2 או 3 פעמים ביום. מדובר בפתרון שימושי ומועיל עבור הקרקפת, הגבות ואזור הזקן.
  • מריחת קורטיקו-סטרואידים על מוקדי ההתקרחות: יש לחזור על הפעולה פעם או פעמיים ביום בהתאם להנחיות שניתנו על ידי רופא העור שלכם. הפתרון הזה בדרך כלל פחות יעיל עבור מבוגרים, אבל הוא עובד בצורה טובה יותר במקרה של ילדים.
  • משחת אנטרלין: תצטרכו למרוח את התכשיר הזה על מוקדי נשירת השיער, להשאיר אותו על העור לפרק זמן מסוים שנקבע על ידי רופא עור,ואז לשטוף אותו היטב. התרופה עלולה לגרות את העור. לקבלת התוצאות הטובות ביותר, מומלץ להשתמש גם בminoxidil.

נשירת הריסים

הריסים ממלאים תפקיד חשוב בהגנת העיניים. במקרה שאיבדתם את כול הריסים שלכם (או חלק מהם), רופא העור שפניתם אליו יוכל להמליץ לכם על הטיפולים הבאים שיעזרו להגן ביעילות על העיניים שלכם:

  • ריסים מלאכותיים.
  • משקפיים: ישמרו על העיניים שלכם ויהפכו את נשירת השיער שלכם לפחות בולטת.
  • בימטופרוסט (או כל תרופה דומה): תרופת מרשם שאושרה על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בתור טיפול בגלאוקומה ולחץ תוך עיני גבוה. אושרה על ידי ה-FDA גם כפתרון יעיל לעידוד צמיחה ארוכה יותר של הריסים.

נשירת הגבות

גבר צעיר עם נשירת גבות

אם הגבות שלכם נשרו בעקבות אלופציה אראטה, רופא העור שמטפל בכם יוכל להמליץ על הפתרונות הבאים:

  • הדבקת גבות.
  • קעקוע גבות.
  • הזרקת קורטיקו-סטרואידים לגבות: רופא העור יכול להזריק את התכשירים האלה לגבות כדי לדרבן את צמיחת השיער המחודשת. אם הטיפול הצליח, ניתן לשמור על צמיחת השיער התקינה בעזרת מריחה של minoxidil.

נשירה חזקה או מהירה

בחורה צעירה עם נשירת שיער חזקה

כשנשירת השיער שלכם מעלה הילוך ומתפשטת בקצב מדאיג בכל רחבי הקרקפת (אלופציה טוטאליס) או בכל רחבי הגוף (אלופציה אוניברסליס), רופא העור שלכם יכול להמליץ לכם על דרכי הטיפול הבאות:

אימונותרפיה

המטרה של השיטה הטיפולית הזאת היא להחזיר את התפקוד התקין והבריא של מערכת החיסון ולגרום לה להפסיק לתקוף את הגוף. רופאי עור משתמשים בהצלחה בפתרון הזה כבר יותר משלושים שנים, ולפי העדויות הוא עזר ל-60% עד 70% מהמטופלים להצמיח מחדש חלק מהשיער שלהם.

אם הרופא המטפל שלכם הציע את האפשרות הזאת, תצטרכו לחזור אליו מדי שבוע לקבלת הטיפול. תקפידו לא לפספס אף מפגש. כל פגישה שתחמיצו יכולה לפגוע באופן משמעותי בהצלחת הטיפול. כל השיער שהתחיל לצמוח מחדש ולחזור למצבו הרגיל יכול לנשור מחדש בעקבות מפגש אחד שלא הקפדתם להגיע אליו.

במסגרת הטיפול, רופא העור (או אחות מוסמכת) יזליפו חומר כימי על העור באזורים המקריחים שלכם. בפעם הראשונה שבה ניתן הטיפול, תקבלו כמות קטנה מהחומר כדי שהגוף שלכם יוכל להתחיל להגיב אליו.

ברגע שהגוף שלכם הגיב לתכשיר, תקבלו את הטיפול באופן שבועי בטיפול חיצוני ומקומי על מוקדי ההתקרחות. הוא אמור להישאר על העור במשך 48 שעות. בפרק הזמן הזה, העור שלכם צריך להתכסות בפריחה, אדמומיות, נפיחות וגרד. התופעות האלה נמשכות בערך 36 שעות.

סדרת טיפולי האימונותרפיה תימשך עד לצמיחה מלאה של השיער שאיבדתם או עד שהטיפול ייכשל להביא תוצאות חיוביות תוך שישה חודשים.

כדי להגביר את יעילות הטיפול, ייתכן שרופא העור שאתם מטופלים אצלו ירשום לכם תרופה נוספת לשימוש ביתי.

מטוטרקסט

אם יש לכם נשירה חזקה או שכל סוגי הטיפולים האחרים התבררו כחסרי תועלת ולא שיפרו את מצבכם, ייתכן שהתרופה הזאת תציל את המצב. סקירת המחקרים שבחנו את יעילות התכשיר העלתה את הממצאים הבאים:

  • ניסוי בקנה מידה קטן שבדק את השפעת המטוטרקסט על מטופלים הסובלים מנשירה מלאה בקרקפת או בכל רחבי הגוף, מצא ש-57% מהם הצליחו להשיב את כל השיער שאיבדו לאחר הטיפול בתכשיר.
  • אם התרופה הזאת עוזרת לכם, אתם צריכים להבחין בצמיחת שיער מחודשת תוך 3 חודשים מזמן תחילת הטיפול.
  • אם המתוטקרסט עושה את עבודתו ומצמיח בצורה מלאה את השיער שאיבדתם, הוא אמור לצמוח בצורה מלאה תוך 6-12 חודשים.

רופא העור שלכם יכול לרשום לכם מטוטרקסט כטיפול בפני עצמו, או לשלב אותו יחד עם תרופות ממשפחת הקורטיקוסטרואידים כמו פרדניזון, שיכולים לשפר את תוצאות הטיפול ולעזור לכם להפיק ממנו את המקסימום.

לנטילת מטוטרקסט יש כמה תופעות לוואי לא רצויות, חלק מהן חמורות ומסכנות חיים. לפני תחילת הטיפול, תדברו עם רופא העור שלכם בנוגע לסיכונים האפשריים ותוודאו שאתם מודעים אליהם.

נטילת קורטיקו-סטרואיד

השימוש בתרופה במשך 6 שבועות יכול לסייע בצמיחה מחודשת של השיער. מחקר שנערך בקרב 32 מטופלים עם אלופציה אראטה רחבה וחמורה מצא שחלק מהם הצליחו להחזיר את השיער שאיבדו לאחר נטילת פרדניזון (סוג של קורטיקו-סטרואיד) במשך 6 שבועות.

למרות שמדובר בפתרון שיכול להיות יעיל בעידוד של צמיחת שיער מחודשת, אי אפשר ליטול תכשירים מהסוג הזה במשך זמן רב.

השימוש בהם יכול להוביל לכמה תופעות לוואי רציניות וקשות. בנוסף לכך, ייתכן שכל השיער החדש שצמח בעזרת הטיפול יתחיל לנשור בשלב מסוים.

טיפול תרופתי (מעכבי JAK)

מדובר בפריצת דרך משמעותית במחקרים על טיפול בנשירת שיער. זה דור חדיש של תכשירים שמתיימרים לשים סוף לנשירה מסוג אלופציה אראטה. התרופות מהקבוצה הזאת שנחקרו כוללות תכשירים כמו טופציטיניב, רוקסוליטיניב, ובריציטיניב.

הם עזרו לחלק מהמטופלים שסבלו מהמקרים הקשים ביותר שכל טיפול אחר נשאר חסר אונים מולם, אבל השיפור בצמיחת השיער נעצר עם הפסקת השימוש בתרופה. המדענים מחפשים דרכים יצירתיות להתגבר על הבעיה הזאת כמו הארכת משך הטיפול או פיתוח תרופה משופרת ויעילה יותר לשימוש חיצוני באזורים הנגועים.

גילוח הזקן או הראש

אפשר גם לחשוב מחוץ לקופסה וללכת על פתרון מקורי ויוצא דופן לבעיית ההתקרחות שלכם – פשוט תגלחו לגמרי את שיער הקרקפת או הזקן ואף אחד לא ישים לב לקיומה של הבעיה.

תוספות שיער, פאה, או השתלת שיער
פאות בכל מיני צבעים וצורות על מדף

לוקח זמן עד שהטיפולים המוצעים יספקו תוצאות ויצמיחו מחדש את השיער שלכם.

בתקופה שהטיפול מתחיל להשפיע ולבצע את עבודתו, הרופא שלכם יכול להמליץ על כמה פתרונות זמניים שיסוו ויחביאו את בעיית ההתקרחות שלכם ויפחיתו את המבוכה, הבושה ועוגמת הנפש שלכם. פאה או תוספת שיער יכולות לכסות את הקרחת שלכם.

זה יכול להחזיר לכם את הביטחון העצמי שאיבדתם ולהוציא אתכם מהדיכאון והחרדה שנאלצתם להתמודד איתה במהלך נשירת השיער שחוויתם.

פאה יכולה להיות אפשרות מועילה במיוחד עבור אנשים שמעדיפים לוותר על טיפול תרופתי בגלל הסיכון לסבול מתופעות לוואי לא נעימות. היא שימושית במיוחד גם בקרב אנשים ששום טיפול תרופתי לא הועיל להם.

כמובן שאם אתם לא רוצים לקחת תרופות או ללבוד פאה, תמיד יש את האפשרות להצטרף לעשרות אלפי ישראלים ולעשות השתלת שיער בטורקיה.

מה זה פאה רפואית?

מדובר בפאה המיוצרת בהתאמה אישית על פי מידות ומימדי הקרקפת שלכם. היא משתלבת היטב בשיער הקיים בלי ליצור מראה מלאכותי. קיימים שני סוגים עיקריים של פאות רפואית:

  • פאה מלאכותית משיער טבעי או סינתטי.
  • פאה רפואית על פי מידות הגולוגולת.

הפאה נצמדת בצורה יציבה לראש באמצעות רשת אלסטית שמקבעת אותה במקום.

כמובן שלא מדובר ברשימה מלאה של כל הפתרונות האפשריים לאלופציה אראטה, וייתכן שרופא העור שמטפל בכם ימליץ לכם על פתרון אחר שלא מופיע במדריך הזה.

כמו שראיתם לא חסרים טיפולים שונים לאלופציה אראטה, אבל למרות המגוון הרחב, אין אף פתרון שמצליח במאה אחוז מהמקרים ועובד עבור כולם.

מהן התוצאות של אלופציה אראטה?

במקרים רבים, נשירת השיער עוברת מעצמה והשיער צומח מחדש ללא כל טיפול. בדרך כלל זה מתרחש בקרב אנשים עם כמה מוקדי התקרחות בודדים ומוגבלים. אם תוך שנה הבעיה לא נעלמת, כנראה שיש צורך להיעזר בטיפול רפואי שיעזור לפתור את הבעיה.

שמירה על אורח חיים בריא ואימוץ הרגלים נכונים וחיוביים יכולים להפחית את עוצמת התופעה ולהאיץ את תהליך הריפוי של אלופציה אראטה.

טיפול עצמי באלופציה אראטה

גבר ואישה עושים מדיטציה על מזרון בתוך חדר

גם לנשירה מקומית בלבד עלולות להיות השפעות נפשיות קשות. אלופציה אראטה יכולה להשפיע על תחומים והיבטים רבים בחייכם.

גם אם גיליתם שאתם סובלים מהבעיה הלא נעימה הזאת, זה ממש לא סוף העולם – היא לא חייבת להוציא לכם את הרוח מהמפרשים ולגרום לכם להרגיש רע ולא נוח עם עצמכם. לפניכם כמה דגשים חשובים שישפרו את מצב הרוח שלכם:

תבינו שאלופציה אראטה מופיעה בדרך כלל אצל אנשים בריאים לגמרי

מטופלים רבים מתוודים שכאשר הם הבחינו לראשונה בקרחות שהופיעו בשיער שלהם, זאת הייתה מכה לא פשוטה שהם ניסו להסתיר ולהדחיק בכל מחיר.

הם לא רצו שאף אחד אחר ישים לב לבעיה המביכה שהורידה לקרשים את הביטחון והדימוי העצמי שלהם. הם גם התחילו להאמין שנשירת השיער היא סימן מקדים לבעיות רפואיות רציניות וחמורות יותר כמו סרטן.

אני מקווה שעכשיו נפל לכם האסימון שאלופציה אראטה לא מצביעה על סרטן או כל תופעה מסכנת חיים אחרת. מעבר לנשירת השיער המקומי, רוב הסיכויים שאתם בריאים לגמרי, ככה שאין מה לדאוג.

תיפגשו עם רופא שמתמחה בטיפול באלופציה אראטה

אל תחששו לפנות לגורם מוסמך שעבר הכשרה מעמיקה ומקיפה באבחון וטיפול בבעיות התקרחות. בדרך כלל מדובר ברופא עור מנוסה.

רופא עור יעבוד יחד איתכם כדי להתאים עבורכם את הטיפול המתאים והנכון ביותר. חשוב שתבינו שבחלק מהמקרים, הרופא ימליץ להמתין ולראות האם התופעה תעבור בכוחות עצמה ללא כל התערבות חיצונית.

אם יש לכם כמה מוקדי התקרחות בודדים, יש סיכוי טוב שהשיער יצמח מחדש עם הזמן. רופא העור שפניתם אליו יוכל לספק לכם כמה עצות שימושיות שיוכלו להועיל לכם אם איבדתם חלק מהשיער בריסים, בגבות, בתוך האוזניים, ובאזורים אחרים בגוף.

תשתפו את רופא העור בכל פגיעה במרקם וצורת הציפורניים שלכם

אלופציה אראטה יכולה לגרום לנזקים בציפורניים. אם אתם מבחינים בשינויים שחלים בציפורניים שלכם, תספרו זאת באופן מיידי לרופא המטפל שלכם.

תדווחו על כל כאב שאתם חשים בציפורניים או קושי לנהל את שגרת היומיום שלכם עקב פגיעה שנגרמה להן. ייתכן שאתם מתקשים להקליד או לנגן על כלי מוסיקלי מסוים – חשוב שהרופא שלכם יידע על כך.

הוא יוכל לומר לכם האם יש צורך לטפל בציפורניים וימליץ לכם על פתרונות אפשריים.

תגנו על האזורים הנגועים מקור

נשירה על הקרקפת, באוזניים או באף, יכולים להגביר את הרגישות שלכם לטמפרטורות נמוכות. תקפידו לחבוש כובעים וכפפות ותגנו על האזורים המקריחים מקור.

תשתמשו במשחות אנטיביוטיות לאף אם איבדתם את כל השיער באזור הזה

השערות באף מגנות עליו מחדירת אבק, לכלוך וזיהומים סביבתיים אחרים. אם השיער באף שלכם נשר, תשתמשו במשחות אנטיביוטיות מיוחדות שיחטאו את האזור ויגנו עליו מחדירת חלקיקים מזיקים.

תשמרו היטב על העיניים שלכם אם איבדתם את הריסים או הגבות

הקפידו להגן על העיניים שלכם אם השערות באזור הריסים או הגבות נשרו לגמרי:

  • תשימו ריסים מלאכותיים.
  • תדביקו גבות נצמדות.
  • תלבשו משקפיים להגנה מירבית על העיניים.

תגנו על העור החשוף בקרקפת מנזקי השמש

תמרחו קרם הגנה על מוקדי ההתקרחות כדי להפחית את הסיכון לכוויות שמש ולסרטן העור. האזורים בקרקפת שנשארו נטולי שיער חשופים ופגיעים במיוחד בפני קרינת השמש ולכן חשוב להשתמש בקרם הגנה איכותי עם מקדם הגנה של 30 SPF ומעלה שיסנן בצורה טובה את קרני השמש המזיקות.

חשוב שהוא יהיה עמיד במים ויחזיק מעמד לזמן רב. אם תחבשו כובע ותשמרו על עצמכם בשמש החזקה, תוכלו להבטיח שהעור שלכם יישאר בריא, חיוני ונעים למגע.

תנסו לא להתעצבן ולהיכנס לדיכאון

אנשים רבים שסבלו מאלופציה אראטה הודו שהם לקחו קשה כל התפרצות מחודשת של נשירה שהוציאה אותם מהכלים. תסתכלו על חצי הכוס המלאה ותיקחו הכול בקלות.

תיעזרו בטכניקות שירגיעו אתכם וישפרו את החוסן הנפשי שלכם. תרגול יוגה או מדיטציה יכול להחזיר את האיזון הנפשי שלכם ולהוריד את מפלס המתח, הלחץ והחרדה שממלא אתכם בכל פעם שהשערות מתחילות לנשור. והכי חשוב – תלכו עם ראש מורם!

תמלאו את ההנחיות של רופא העור שמטפל בכם

למרות שרוב האנשים הסובלים מאלופציה אראטה הם בריאים לגמרי, בחלק מהמקרים ישנו סיכון מוגבר לפתח מחלות אחרות, כמו בעיות בתפקוד בלוטת התריס.

תמלאו את ההוראות של רופא העור שפניתם אליו ותעברו את כל הבדיקות שהוא ממליץ עליהן כדי לשלול כל בעיה רפואית אחרת. ככל שתאבחנו מוקדם יותר כל תופעה נוספת שאתם סובלים ממנה, כך גבוה יותר הסיכוי שתצליחו להתגבר עליה במהירות.

קחו בחשבון שנשירה פתאומית יכולה להציף אתכם ברגשות שליליים

נשירה לא צפויה שנחתה עליכם כמו רעם ביום בהיר יכולה להציף אתכם ברגשי תסכול, ייאוש, עצבות ובדידות. תזכרו שאתם ממש לא לבד במערכה ואל תפילו הכול על עצמכם. אל תתביישו לפנות לקבלת עזרה ותמיכה בעת הצורך.

אלופציה אראטה: סיכום ומסקנות

בחורה צעירה מחזיקה בלון שמצויין עליו סמיילי מחייך

המחקר המדעי בתחום הטיפול באלופציה אראטה לא עוצר לרגע. ההתקדמות העצומה שנרשמה בשנים האחרונות מובילה לשפע של טיפולים חדשניים שיקלו על התופעה ויאיצו את תהליך הריפוי שלה. אין ספק שפריצת הדרך הבאה היא רק עניין של זמן ושההתמודדות עם התופעה הזאת תהפוך ליעילה ומהירה יותר מאי פעם.

יש לכם שאלות על אלופציה אראטה? רוצים לשתף אותנו בתובנות שלכם? ספרו לנו בתגובות!

יגאל בולדינג
יגאל בולדינג

יגאל הוא דמות פיקטיבית של פרופסור מפורסם בתחום נשירת והשתלות השיער. מוחו הוא מעיין ידע לא נגמר של כל מה שקשור לנשירת שיער גברית, וגם קצת נשית. פרופסור בולדינג תמיד ישמח לענות על שאלות, לתת מענה לקוראי האתר ולפרסם מחקרים, מאמרים, טיפים וגם את הגיגיו האישיים.

נשמח לשמוע את דעתכם!

השאר תגובה

פתרון מהפכני לנשירת שיער
מגזין בולדינג
Logo