רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.
HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!
פרופסיה או בשמה הגנרי – פינסטריד, היא שם של תרופה שמוכרת לכל גבר שסובל מהתקרחות ונשירת שיער. בעיני רבים מדובר בנשק יום הדין למלחמה במפרצים ההולכים ומתרחבים על הקרקפת.
למרות שהיא זכתה לאישור רשמי כבר לפני שנים רבות כתכשיר יעיל לשיפור צמיחת שיער הראש, פרופסיה (Propecia) עדיין שנויה במחלוקת וזוכה ליחסי ציבור מפוקפקים עקב תופעות הלוואי הקשות שלה.
לאחרונה, הפורומים העוסקים בהתקרחות גברית התמלאו בהמון סיפורים מזעזעים על משתמשים שניסו את התרופה והחלו לסבול מאימפוטנציה ובעיות פוריות. זה גורם לגברים רבים שחולמים להחזיר את רעמת השיער השופעת שלהם לסרב אפילו לשמוע על התכשיר הזה ולהתרחק ממנו כמו מאש.
למרות שראש חלק, מבריק ונטול שיער לגמרי זה הסיוט הכי גדול שלהם והם מוכנים לעשות הכול על מנת למנוע תרחיש כזה, הם לא רוצים לאבד את הגבריות שלהם ולפגוע ביכולת להביא ילדים לעולם.
אבל עד כמה כל סיפורי האימה שהתפשטו בכל רחבי האינטרנט באמת אמינים ואובייקטיביים, והאם התכשיר באמת לא שווה את הסיכון וכדאי לוותר עליו או שהשד לא באמת נורא כל כך וכל הסערה סביבו יצאה לגמרי מפרופורציה?
אם אתם לא יודעים איך לאכול את כל מסע ההפחדות סביב התכשיר ורוצים לדעת פעם אחת ולתמיד כיצד התרופה הזאת פועלת, האם היא באמת אפקטיבית ועד כמה היא בטוחה לשימוש, אז הגעתם למקום הנכון.
במדריך הזה, אני אסתמך אך ורק על עובדות מוכחות, ואתן תמונת מצב אובייקטיבית ומציאותית על התכשיר הנפוץ. אנחנו הולכים להפריד בין האמת בנוגע אליו, לכל המיתוסים, השקרים והדעות הקדומות שנקשרו סביבו. בין השאר, אתם הולכים ללמוד את הדברים הבאים:
- סקירה תמציתית של המחקרים המדעיים הבולטים והרציניים ביותר על פרופסיה: בשפה פשוטה ומובנת לכל אחד, בלי כל המונחים הרפואיים המסובכים שנשמעים כמו סינית לאדם הממוצע.
- תיאור העובדות הבסיסיות בנוגע לתרופה, מידת היעילות שלה, ואופן השפעתה.
- דיון בתופעות הלוואי האפשריות של נטילת פרופסיה.
- בחינה מעמיקה של המחלוקת הענקית סביב התרופה: שוב פעם, נשים את כל הרגשות בצד ונתמקד אך ורק בעובדות.
- נבדוק מה חושבים הרופאים המנוסים על הטיפול בתרופת הפרופסיה: נקבל חוות דעת מקצועית ומוסמכת על הסוגייה.
- מהו אפקט נוסבו: שיכול להיות הגורם העיקרי לזינוק החד בדיווחים הסובייקטיביים על השלכות שליליות של השימוש בפרופסיה.
- בחינת האלטרנטיבות לפרופסיה: יחד עם טיפולים משלימים שונים למניעת נשירת שיער.
- גזר הדין שלי בנוגע לשימוש בפרופסיה: חוות הדעת האישית של עבדכם הנאמן לאחר אינספור שעות של מחקר רציני ויסודי בנושא.
- סיכום של כל הסיכונים והיתרונות של התרופה: בסוף הכתבה על מנת שתוכלו לקחת החלטה שקולה ומחושבת שלא תתחרטו עליה בהמשך.
- ועוד המון דברים מרתקים וחשובים: שווה לקרוא את כל המדריך!
אני תמיד מעודד את הקוראים שלנו לא להאמין לכל דבר שהם קוראים באינטרנט או לסמוך באופן עיוור על ההבטחות המפוצצות של היצרנים השונים. תגדילו ראש, תפעילו שיקול דעת עצמאי ותעשו את שיעורי הבית שלכם. אני תמיד נותן הפניה לכל מקור שאני מצטט, כך שתוכלו לבדוק את העובדות בעצמכם ולחקור את הנושא לעומק.
הבהרה חשובה: איני רופא או מומחה מוסמך בתחום. במדריך הזאת ניסיתי בסך הכול לספק את כל העובדות המוכחות בנוגע לפרופסיה מבלי לעוות או לייפות את המציאות.
כמובן שאינכם חייבים להסכים עם כל מילה שלי והאחריות על בריאותכם מוטלת אך ורק עליכם. אם אתם סובלים מנשירת שיער ורוצים לשים סוף לתופעה המטרידה, אז אני ממליץ לפנות לבעל מקצוע מנוסה ולהתייעץ איתו על טיפול בנשירת שיער שיהיה הכי נכון ויעיל עבורכם.
פרופסיה למניעת התקרחות: כמה עובדות בסיסיות
- מהי פרופסיה ולמה היא משמשת? פרופסיה היא תרופה המטפלת ביעילות בשורש הבעיה של ההתקרחות הגברית הטיפוסית – ההורמון DHT. במקור, התכשיר נועד לטיפול בהגדלה שפירה של הערמונית (BPH). החוקרים שבדקו את התרופה הבחינו בתופעת לוואי מפתיעה – המטופלים החלו להצמיח שיער בצורה מוגברת. בעקבות הממצאים, הפרופסיה אושרה באופן רשמי כתרופה לנשירת שיער על ידי מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) בשנת 1997.
- איך הטיפול בתכשיר עובד? תרופת הפרופסיה חוסמת את ההמרה של ההורמון הגברי טסטוסטרון לנגזרת שלו- DHT (שריכוז גבוה שלו יכול לפגוע בצמיחה התקינה של שיער הקרקפת). הטיפול מפחית את רמות ה- DHT בגוף בשיעור המגיע עד ל-70% בקירוב. הוא הוכח כיעיל באופן דרמטי בהאטת ועצירת התקרחות שיער, ובאופן חלקי מסוגל אפילו לשפר את צמיחת השיער החדש. עד כאן נראה מושלם, אבל לא הכול ורוד. DHT חיוני להתפתחות מינית תקינה במהלך גיל ההתבגרות, אבל על פי רוב החוקרים והמומחים בתחום, לאחר ההגעה לבגרות מינית, הורמון זה אינו משתתף בתהליכים חשובים ומשמעותיים בגוף. חשוב להדגיש, שלא כולם מסכימים עם הקביעה הזאת, ונדון בסוגייה הזאת בהרחבה בהמשך.
- למי מתאים הטיפול בפרופסיה? פרופסיה קיבלה אישור רשמי מרשויות הבריאות בארצות הברית בתור טיפול להתקרחות עבור גברים בלבד.
יעילות הפרופסיה?
התכשיר הזה באמת מספק תוצאות טובות ומצטיין ביעילות גבוהה במיוחד בעצירת התקרחות. על פי נתוני האקדמיה האמריקאית לדרמטולוגיה, פרופסיה או בשמה הגנרי פינסטריד (Finasteride) האטה נשירת שיער בקרב 88% מהגברים. בנוסף לכך, 66% מהגברים נהנו מצמיחה מוגברת של שיער חדש – אי אפשר שלא להתרשם מסיכויי הצלחה כל כך גבוהים. כך ששימוש בפרופסיה באמת מסוגל להועיל גם לכם ולכל הפחות, לשמור על השיער שנשאר לכם ולמנוע את נשירתו.
פרופסיה זוכה לגיבוי מצד רופאים וארגונים מובילים בתחום התקרחות ונשירת שיער
יש המון רופאים שנהגו להמליץ על הטיפול בפרופסיה למטופלים שפנו אליהם ורשמו להם אותה במשך 20 שנה. אלפי מטופלים נהנו מהתוצאות החיוביות של התרופה, ולאנשי המקצוע המנוסים ביותר בתחום לא היה שום ספק לגבי מידת הבטיחות שלה. במקרים רבים, הם אפילו השתמשו בעצמם בתרופה הידועה ורשמו אותה לבני משפחתם. אז האם לרופאים מובילים אין מושג מה הם עושים והם סיכנו את המטופלים שלהם במשך שנים רבות? לא צריך למהר עם המסקנות. גם כיום רופאים רבים לא מתרגשים מהביקורת ההולכת וגוברת נגד התרופה ומבטיחים שאין כל סיבה ממשית לאסור את השימוש בה. אספתי כמה דוגמאות על קצה המזלג: ד"ר אלן באומן (Dr. Alan Bauman), מומחה בכיר לניתוחי השתלת שיער, סיפק מרשם של התרופה ל-8,000 מטופלים מאז שנת 2011 וטוען שאין כל בעיה לקחת אותה (בסרטון שלמעלה).
הרופאים הידועים מבלוג ההתקרחות- ד"ר רסמן (Rassman) וד"ר פאק (Pak) נוטלים בעצמם פרופסיה, בדיוק כמו כמה מבני משפחתם, ונשבעים שאין להם כל בעיה בחיי המין או תופעות לוואי אחרות. ד"ר Julian Mackay-Wiggan, מומחית לרפואת עור באוניברסיטת קולומביה, מספרת שבעלה מטפל בהצלחה בנשירת שיער באמצעות פרופסיה ומרוצה מהתוצאות.
גם האגודה האמריקאית לאובדן שיער, אחד מהארגונים המובילים והמשפיעים בתחום נשירת השיער, ממליצה בחום על פרופסיה כנשק העוצמתי ביותר נגד התקרחות גברית.
בשורה התחתונה, לטיפול בפרופסיה יש המון קבלות מוכחות והיעילות הרבה שלו נתמכת על ידי מספר רב של מחקרים מדעיים. לא סתם רופאים רבים ממשיכים לעמוד מאחוריה גם היום ולצאת כנגד ההתקפות הבלתי פוסקות נגד התכשיר. מה שבאמת חשוב זה שהפתרון הזה באמת עובד, וזאת ללא ספק אחת מעשר הסיבות החשובות ביותר לתת סיכוי לפרופסיה.
פרופסיה: תופעות לוואי. הסיכונים ותופעת הלוואי המיניות של התרופה
ישנם גם כמה מחקרים שמתנגדי ומבקרי תרופת הפרופסיה אוהבים לנופף בהם בכל מקום אפשרי בתור הוכחה חותכת לסכנה המיידית של התכשיר ולצורך להוציא אותו בדחיפות ממדפי בתי המרקחת. לטענתם, ניסויים וסקרים אלה שמים סימן שאלה גדול על ההכרה הרשמית ביתרונות של התרופה וחושפים התעלמות רשלנית מתופעות הלוואי הקשות והמטרידות שלה. אף אחד מהמחקרים האלה לא מקיף ורחב כמו מחקרי הענק שביצע מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA) לפני אישור התרופה. אבל למרות קנה המידה המצומצם, חשוב לבחון אותם היטב.
פרופסיה: תופעות לוואי אחרות
כמו עם כל תרופת מרשם אחרת, גם לפרופסיה יש כמה תופעות לוואי אפשריות. צמרמורת, הזעת יתר פתאומית (זיעה קרה), בלבול, סחרחורת, טשטוש וערפול חושים. ישנם דיווחים גם על תגובות אלרגיות, כמו סרפדת (הופעת פריחה בעור), גרד, והתנפחות השפתיים והפנים. עלולות להופיע גם תופעות לוואי מיניות, עליהן כבר דיברנו בהרחבה. אם אתם רוצים לקבל מידע מלא על כל תופעות הלוואי האפשריות של הטיפול בפרופסיה, פשוט תעיינו בעלון הוראות השימוש או בפרופיל הרשמי של התרופה.
פרופסיה וסרטן הערמונית (פרוסטטה)
במחקר שהצגנו קודם לכן אודות יעילות נטילת פרופסיה לטיפול בסרטן, ראינו שהוא מסוגל להפחית את הסיכון הכולל לחלות בסרטן בלוטת הערמונית ב-25%. עם זאת, יש לציין שהתגלו ממצאים שמצביעים על עלייה של 27% בסיכון ללקות בכמה סוגים קטלניים וקשים יותר של סרטן הפרוסטטה. החוקרים קבעו כי הסיבה לזינוק התלול במקרים חמורים של סרטן הערמונית אינה טמונה בפינסטריד.
התרופה ידועה ביכולתה להקטין את הפרוסטטה. על פי ד"ר אוטיס בראולי (Dr. Otis Brawley), מומחה ראשי באגודה האמריקאית לסרטן, אומר שהסיכוי לאבחון מוקדם ומהיר של סרטן הערמונית גבוה יותר כאשר הגודל שלה קטן יותר. לכן, הוא מוסיף: "התרופה לא גורמת להתפתחות סרטן הערמונית, אלא מקלה על הגילוי שלו".
פרופסיה ואי פוריות
מדובר בעוד נושא רגיש שהערפל סביבו עדיין לא התפזר לחלוטין. מהמידע שאני ליקטתי, רוב הרופאים סבורים שאין כל קשר ישיר בין פרופסיה לפוריות (או עקרות). יחד עם זאת, על פי מאמר שהתפרסם בשנת 2013, והוקדש לסקירה של אופן השפעת טיפול בפינסטריד על פוריות בקבוצה של 4,400 גברים, נרשמה ירידה חדה בספירת הזרע לאחר נטילת התרופה, אפילו בכמויות קטנות. לאחר הפסקת הטיפול, ספירת הזרע הממוצעת חזרה לרמה תקינה. כלומר, גם אם קיים סיכוי קטן לפגיעה בפוריות, מדובר בתופעת לוואי זמנית שחולפת בדרך כלל לאחר הפסקת השימוש בתכשיר.
מרכז בלגרביה, מרפאת השיער המובילה באנגליה, ממליץ למטופליו להפסיק לקחת פרופסיה שבוע לפני שמנסים להביא ילד לעולם.
ד"ר וויליאם רוסמן (William Rassman) טוען שבאופן כללי ניתן להשתמש בפרופסיה גם בזמן שמנסים להיכנס להיריון. עם זאת, הוא מייעץ למטופלים שלו להפסיק את הטיפול בתרופה למשך שבועיים בתקופה רגישה זאת. הוא מציין את זמן מחצית החיים הנמוך (פרק הזמן שלוקח למחצית מהתרופה להתפנות מהגוף), ומדגיש את העובדה שפרופסיה יוצאת ממחזור הדם תוך 24 שעות, ולאחר כמה ימים לא נשארות שום שאריות של התכשיר ברקמות.
האם הקונצנזוס סביב השימוש בתרופה עומד להגיע לסופו?
אני לא חושב שמישהו חולק על העובדה שהיחס לפרופסיה מתחיל להשתנות, בעיקר בקרב גברים בעלי שיער דליל שכבר אינם ממהרים להשתמש בתכשיר היעיל, ובמידה פחותה הרבה יותר, בקהילה הרפואית שמתחילה לבחון מחדש את עניין הבטיחות של התרופה. פעם זה בכלל לא היה כזה עניין גדול: גברים רבים קיבלו בקלות מרשם לפרופסיה והשתמשו בה ללא כל חשש ובלי לחשוב פעמיים. כשמישהו רצה להציל את השיער שמעטר את ראשו, הוא היה משיג את הנשק העוצמתי שכמעט תמיד היה מספק את הסחורה. הם האמינו לסטטיסטיקה, שרק 2% מהגברים שעוברים טיפול בפרופסיה חווים תופעות לוואי, ולכן מדובר בסיכון נמוך מאוד ששווה לקחת על מנת לשים סוף לשיער המקריח.
כיום, כשנראה שהשיעור האמיתי של תופעות הלוואי וחומרתן לא נבדקו היטב במחקרים השונים, והדיווחים שנאספו בנושא זה לא משקפים את המציאות, יותר ויותר אנשים מתחילים להפנות את גבם לתרופה המקובלת שכיום תופסת את הכותרות כמעט אך ורק בהקשרים שליליים. עם זאת, רוב המומחים בתחום ההתקרחות לא מתרגשים מהביקורת הארסית נגד הלגיטימיות של הטיפול בפרופסיה וממשיכים לרשום אותה בקצב מסחרר ולהמליץ עליה בלב שלם. אבל, הפרסומים השליליים סביב התכשיר הביאו לכך שהאמון בפרופסיה הולך ונסדק ואנו כבר לא סומכים עליו בעיניים עצומות.
מהו אפקט "נוסבו"?
אי אפשר להתכחש לעובדה שבשנים האחרונות באמת חלה עליה מסוימת בכמות תופעות הלוואי שנגרמו מהתרופה הוותיקה. אנשים מסוימים מייחסים את הממצאים האלה למושג רפואי ידוע שנקרא: "אפקט נוסבו". מדובר בתופעה מדהימה שבמסגרתה אנשים שמצפים מראש לתוצאות שליליות או תופעות לוואי מטיפול בתרופה מסוימת, מתחילים לדווח שהם סובלים מהן וחשים בהשפעתן באופן ממשי.
מאמר מעניין בניו יורק טיימס אודות אפקט הנוסבו מזכיר אותו בהקשר לפינסטריד. הוא מצטט מחקר שבו נבדקו שתי קבוצות גברים שניסו להקל על הסימפטומים של פרוסטטה מוגדלת. הקבוצה הראשונה קיבלה אזהרה מפורשת שהתכשיר עלול לגרום לבעיות זקפה, בעוד הקבוצה השנייה לא קיבלה שום מידע בנוגע לתופעות הלוואי האפשריות.
בקבוצה שקיבלה התראה בנוגע לנזק האפשרי, 44% מהנסיינים דיווחו שהם אכן חוו קשיים בתפקוד במיני, בהשוואה ל-15% בלבד בקבוצה השנייה שלא ניתנה לה שום אזהרה בנושא. חשוב להדגיש, שהטיפול בהגדלה של בלוטת הערמונית דורש מינון גבוה יותר של פינסטריד מאשר השימוש לעצירת התקרחות גברית. זה גם יכול להיות גורם אפשרי לשכיחות הגבוהה של תופעות הלוואי הממושכות שמתועדות לאחרונה.
"החרטה הגדולה שלי היא שלא התחלתי את הטיפול בפרופסיה עוד קודם לכן"
שמעתי את המשפט הזה אינספור פעמים מגברים שהצטערו שלא נטלו פרופסיה כבר בתחילת המאבק העיקש שלהם בשיער הדליל שלא הפסיק לנשור. התרחיש העגום הזה חוזר על עצמו יותר ויותר פעמים לאחרונה:
אנשים נכנסים לפורומים המוקדשים להאטת ומניעת התקרחות ונחשפים לכל סיפורי הזוועה על טיפול בפרופסיה. מבלי לבחון את העניין לעומק, הם נכנסים לשיתוק ומעדיפים לוותר על התרופה למרות שהיא יכולה להיות הסיכוי האחרון שלהם. המצב מתחיל להחמיר וכשבקושי נשארות להם שיערות על הראש, רק אז נופל להם האסימון והם קולטים שכבר אין להם הרבה מה להפסיד. הם מחליטים להמר על התרופה למרות כל הההשלכות המפחידות, אבל כשהם מיואשים וחסרי אונים, זה כבר לא ממש מזיז להם. והתוצאות באמת מדהימות. נשירת השיער עוצרת, הקרקפת מתמלאת בשיער חדש, ובניגוד לכל התחזיות השחורות ונבואות הזעם, הם לא מרגישים שום תופעת לוואי. בסופו של דבר, הם רק כועסים על עצמם שלא בחרו בטיפול בפרופסיה כבר מההתחלה.
אני לא מנסה לטעון שפרופסיה היא שיקוי פלא נטול כל סיכון: לכל תרופה יש יתרונות וחסרונות שחייבים לנתח ולשקול. אבל מחול השדים סביב התכשיר שעזר לכל כך הרבה גברים עבר כל גבול הגיוני. כמות הדיסאינפורמציה והשקרים אודות הטיפול בפרופסיה כבר מזמן הגיעה למימדים מפחידים. גורמים אינטרסנטים שאף פעם לא לקחו את התרופה בעצמם יורדים עליה ללא רחמים ומפזרים תעמולה זולה נגדה. הם פשוט מנסים להשיג צפיות ביוטיוב ולשדרג את החשיפה של הערוץ שלהם, זה הכול. עם זאת, למרות הסרטונים המושקעים, הם לא באמת יודעים על מה הם מדברים.
הדעה שלי בנוגע לשימוש בפרופסיה
אל תחשבו שאני מעריץ מושבע של התכשיר ומוכן להגן עליו בכל מחיר. לא מזמן פרסמתי מאמר דעה שבו אני קורא לנסות את כל האפשרויות האחרות לטיפול באובדן שיער, לפני שמתחילים להשתמש בפרופסיה. אז אתם יכולים להירגע, אני לא נציג של תאגידי התרופות שמנסה לקדם מכירות ולהגן על המוניטין שלהן. אני מודע לכמות הענקית של משתמשי פרופסיה מרוצים שלא יכולים להגיד עליה שום מילה רעה. לדעתי, אפקט נוסבו עומד מאחורי הזינוק החד בדיווחים אודות תופעות לוואי קשות וממושכות לאחר השימוש בתרופה. אין שום ראיה משכנעת שבאמת יש סיכון ממשי לתופעות לוואי חמורות בקרב רוב מהגברים שעברו טיפול בעזרת פרופסיה, או שהן אינן חולפות גם זמן רב לאחר השימוש. כמה מחקרי ענק שנמשכו שנים רבות הוכיחו שהסבירות לפתח תופעות לוואי לאחר נטילת התכשיר היא זניחה יחסית, ובדרך כלל, נזקים אלה עוברים יחסית מהר לאחר סיום הטיפול.
עם זאת, אני מאמין שהדעה הציבורית בנוגע לבטיחות של הפרופסיה משתנה במידה מסוימת. תמיד חשוב לנקוט משנה זהירות ולבדוק היטב האם הטיפול בתרופה באמת הכרחי ומתאים עבורכם. כמה רופאים כבר הפסיקו לרשום את התרופה לכל מי שרק מבקש והתחילו לחשוב פעמיים לפני שהם ממליצים את הטיפול בה ללא כל הסתייגות. גם המטופלים לא מתלהבים לקפוץ על התרופה ולא ממהרים להיעזר בה כמו שהיה לפני 5 או 10 שנים. אני מקווה שכבר בעתיד הקרוב, יפתחו תרופה חדשה שתהיה הרבה יותר בטוחה מפרופסיה ותעשה את עבודתה מבלי לגרום לתופעות לוואי לא נעימות שאף גבר לא רוצה להרגיש על בשרו.
מיעוט קולני
מבקרי תרופת הפרופסיה הם קבוצה דומיננטית וקולנית שלא מפספסת אף הזדמנות להשמיע את קולה. אני לא רוצה לבקר אותם, כי חלק מהם באמת סובלים מסיבוכים קשים כתוצאה מהטיפול. אם זאת, מדובר באחוז מזערי מהמטופלים, ואני באמת מאמין שהרוב השקט דווקא נהנה מהאפקט של התכשיר מבלי להרגיש בשום תופעת לוואי רצינית.
האפשרויות היעילות ביותר לטיפול בנשירת שיער חזקה
הזמן הוא שם המשחק בהתקרחות מהירה וקשה שמתרחשת כבר בגיל צעיר יותר. אסור לבזבז זמן, ועל מנת להשיג את מירב התוצאות מהטיפול, חייבים להתחיל אותו כמה שיותר מהר. גם אם הכול נראה אבוד, יש סיכוי די גבוה שהפרופסיה תציל את המצב. אם הופיעה אצלכם נשירת שיער בגיל ההתבגרות ויש לכם במשפחה היסטוריה ארוכה של התקרחות, אז פרופסיה היא כנראה האפשרות הטובה ביותר עבורכם. ההחלטה אם לקחת את הסיכון או לוותר ולחפש פתרונות אחרים היא לגמרי שלכם ורק אתם צריכים לקחת אותה באופן אישי.
טיפולים משלימים וחלופות אחרות לפרופסיה
הטיפול בפרופסיה מתבצע בדרך כלל יחד עם תמיסת מינוקסידיל (כאן פירטנו בהרחבה על תופעות לוואי של מינוקסידיל). השילוב הזה עובד בצורה מדהימה, ושני התכשירים משלימים אחד את השני באופן מושלם. פרופסיה, מינקוסידיל ושמפו ניזורל הם הפתרונות העוצמתיים והיעילים ביותר לנשירת שיער. ישנם גברים שמטילים ספק ביכולות הממשיות של הניזורל, אבל קיימות ראיות מדעיות שמראות על היעילות שלו בנטרול הנזק של ההורמונים הגבריים לשיער הקרקפת.
אם אתם תוהים אילו עוד אפשרויות עומדות בפניכם מעבר לפרופסיה, אז צעירים רבים מתחברים דווקא לתכשירים טבעיים כמו שמן דקל ננסי לשיער ושמן זרעי דלעת. שניהם עושים עבודה לגמרי לא רעה, ואינם מכילים כימיקלים מסוכנים ותוספים תעשייתיים רעילים. האם הם מתקרבים ליעילות של טיפול בפרופסיה? אפילו לא קרוב. אבל, המחקרים המדעיים ההתחלתיים בנושא מראים שבאמת יש להם פוטנציאל מסוים וצריכים לקחת אותם ברצינות.
טיפול PRP לשיער (פלזמה עשירה בטסיות) או במכשיר לייזר מיוחד לעצירת התקרחות הם עוד פתרונות שכדאי להכיר. הראשון מתאים במיוחד לגברים צעירים שסובלים מהתפרצות מוקדמת של נשירת שיער.
פינסטריד או פרופסיה: מה ההבדל?
רוב הגברים מעדיפים לקחת את התרופה הגנרית – פינסטריד, שאפשר לרכוש בעלות חודשית של 10 דולר בקירוב. פרופסיה תעלה לכם בדרך כלל משהו כמו 50-60 דולר בחודש. הביטוח הרפואי יכסה את ההוצאות על התכשירים האלה.
הגברים שבוחרים להשקיע את כספם בתרופת הפרופסיה היקרה יותר עושים זאת מסיבה אחת ויחידה: עקביות. כשאתם בוחרים בפרופסיה, אתם תמיד תדעו מה אתם הולכים לקבל. בכל פעם, תקבלו תכשיר איכותי שמיוצר באותם סטנדרטים גבוהים. לעומת זאת, תרופות גנריות כמו פינסטריד באות במגוון רחב של גרסאות שמיוצרות במקומות שונים בכל רחבי העולם.
אין כל דרך להבטיח שתקבלו מוצר אחיד באותה רמה פעם אחר פעם. לדעתי, כל הסוגים הם אותה גברת בשינוי אדרת וכולם מכילים את אותו החומר הפעיל, לכן לא אמור להיות הבדל משמעותי בהשפעת ויעילות הטיפול. אם התרגלתם להשתמש בתכשיר גנרי ואתם מרוצים מהתוצאות, פשוט תנסו לקחת את אותה הגרסה לאורך כמה שיותר זמן על מנת להבטיח עקביות. בכל שאלה או הערה, תתייעצו עם רופא או רוקח שיסביר לכם הכול בנוגע לטיפול.
עצות לשימוש בטוח בפרופסיה
קודם כל, אל תקחו את התרופה מבלי להתייעץ עם מומחה לנשירת שיער או רופא עור. מעבר לכך, ישנם כמה טיפים מועילים שיפחיו באופן משמעותי את הסיכונים האפשריים של טיפול בפרופסיה.
- תעברו בדיקה רפואית מקיפה: ייתכן שאתם סובלים מבעיה רפואית שאינכם מודעים אליה, ושאינה מאפשרת את השימוש בפרופסיה ויכולה לסכן את בריאותכם. תקפידו לבצע את כל הבדיקות הנדרשות- דם ופרופיל הורמונלי, במידת האפשר. ד"ר ג’פרי רפפורט (Dr. Jeffrey Rapaport) ממליץ לבצע בדיקת PSA (חלבון המופרש בבלוטת הערמונית ומסייע לגילוי מוקדם של סרטן) לפני שהוא מאפשר שימוש בפרופסיה. ד"ר ויליאם רסמן (Dr. William Rassman) מציע לכל מטופליו לעבור בדיקת DHT אופציונלית לפני נטילת פינסטריד- ואם הרמה של ההורמון נמוכה, ייתכן שהוא לא ימליץ על התרופה שעלולה להוריד את ריכוזו עוד יותר.
- תתקדמו בזהירות אם אתם סובלים מבעיות נפשיות: גברים עם הפרעות מנטליות מסוימות יכולים לחוות הפרעות לוואי. לפני תחילת הטיפול, תתייעצו עם מומחה בתחום בנוגע לטיפול בפרופסיה.
- תשמרו על מצב רוח חיובי ופתיחות מחשבתית: אם החלטתם מראש שאתם הולכים לסבול מתופעות לוואי מציקות, אז זה בדיוק מה שיקרה לכם. אם הג’וק הזה נכנס לכם עמוק לראש, הפחדים שאוכלים אתכם מבפנים יתממשו.
היתרונות של פרופסיה
- הנשק הטוב ביותר למאבק בהתקרחות: האגודה האמריקאית לאובדן שיער ממליצה על הפרופסיה כנשק מספר אחת נגד נשירת שיער. לא רק שהוא עוצר את התופעה, אלא גם מחזיר את צמיחת השיער, לפחות באופן חלקי. קרוב לוודאי, שלא תמצאו פתרון אחר שיספק מענה מוצלח ויעיל יותר.
- תופעות הלוואי משימוש בפרופסיה אינן שכיחות: התרופה הזאת זוכה לשימוש נרחב כטיפול מאושר ורשמי להתקרחות גברית עוד משנת 1997. רשויות הבריאות התירו את הטיפול בחברה וארגונים מובילים כמו האיגוד הבינלאומי של מנתחי השתלות שיער והאגודה האמריקאית לאובדן שיער ממליצים עליה.
- זוכה לאמון מצד הרופאים: בהתבסס על המחקר שערכתי, נראה שהרוב הגורף של מומחי שחזור קו שיער ורופאי עור מאמינים שהפרופסיה בטוחה לחלוטין לטיפול במניעת התקרחות גברית.
- יכולה לעבוד במשך שנים, אפילו עשורים: הטיפול היעיל ביותר לטווח הארוך. ההשפעה שלו אינה מתפוגגת ונחלשת עם הזמן.
- קל ונוח לשימוש: פשוט צריך לעקוב אחר הוראות היצרן ולקחת את הכדור פעם ביום. הטיפול בתכשירים אחרים כמו מינקוסידיל שדורש מריחה פעמיים ביום על הקרקפת יכול להיות הרבה יותר תובעני ומורכב.
- נגיש לכל כיס: כל אדם יכול להרשות לעצמו לרכוש פינסטריד גנרי שמגיע עם תג מחיר משתלם והוגן. זה יעלה לכם בסך הכול 100 דולר בשנה, סכום צנוע עבור התוצאות הנפלאות שהוא מספק.
הסיכונים והחסרונות של פרופסיה
- תופעות הלוואי יכולות להיות שכיחות יותר ממה שנהוג היה לחשוב.
- סיכון נמוך מאוד של בעיות מיניות שלא יעלמו גם לאחר גמר הטיפול ו/ או הפרעה נפשית כתוצאה מהשימוש בתרופה.
- אם תפסיקו ליטול את התרופה, צמיחת השיער החדש תפסיק לאחר 12 חודשים.
- הלא ידוע הוא עוד חיסרון שצריך לקחת בחשבון. מדובר בתרופה די חדשה שעדיין לא נחקרה לעומק. קיימת הסכמה רחבה בקרב הקהילה המדעית שניתן להשתמש בתרופה ללא כל חשש, אבל כל גילוי חדש יכול לשנות את הקביעה הזאת ולהפריך אותה.
פרופסיה למניעת נשירת שיער: מחשבות מסכמות לסיום
אז האם היתרונות הברורים באמת מתגברים בקלות על החסרונות והסיכונים? הכדור נמצא בידיים שלכם ואתם אלה שצריכים להכריע כיצד לנהוג. תשקלו היטב את כל הבעד והנגד ותגיעו להחלטה מושכלת ומודעת שתהיו שלמים איתה. הפרופסיה היא תרופה יעילה במיוחד שקיבלה את כל האישורים הנדרשים ממנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA). מחקרים מדעיים מצאו כי היא עוצרת התקרחות בקרב 2/3 מהמטופלים.
אז למה גברים רבים מטילים ספק באמינות הגורמים המוסמכים ומהססים לקחת את התרופה? קיימות מגוון סיבות שונות- אבל הגורם המרכזי הוא הסיכון לבעיות ארוכות טווח בתפקוד המיני. שוב, תופעות הלוואי חלפו מעצמן במחקרים הגדולים שערך ה-FDA בעת בדיקות האישור לתכשיר, אבל מחקרים וסקרים חדשים חושפים מציאות שונה לגמרי ומטילים בספק את המסקנות של רשויות הבריאות.
גברים מסוימים פונים לטיפולים פופולריים אחרים כמו מינוקסידיל, מכשיר לייזר, שמן זרעי דלעת, פלזמה עשירת טסיות (PRP), ושמן דקל ננסי. אבל אף אחד מהם לא יספק תוצאות טובות יותר מפרופסיה, גם בטווח הקצר וגם בטווח הארוך.
מעניין אם אי פעם הולכים לייצר תרופה שתעבוד על השיער כמו שהתרופה הזאת של הריסים עובדת על ריסים, זה יכול להיות תחליף ממש טוב לפינסטריד. מה דעתך? גם נראה לי שזה יהיה יותר זול
שלום ציון,
כן, אני יודע על התכשיר שאתה מדבר עליו, וכנראה שנעלה עליו סקירה בעתיד.
לדעתי מתישהו יעשו מוצר דומה גם לקרקפת, עם זאת לדעתי הוא יהיה יקר יותר מהפינסטריד.
רציתי רק שתדע שהכתבה הזאת מטורפת!
כל כך עוזרת ויעילה ונותנת שקט נפשי תודה רבה
שלום רפי,
אנחנו מאוד שמחים שהכתבה עזרה לך, ותודה רבה על התגובה המפרגנת, זה לא מובן מאליו!
יש לי שאלה!
אם אני גר בארהב ואני מתחיל לקחת את התרופה דרך keeps,
אפשר לראות את זה באתר שלהם keeps.com
Finasteride & Minoxidil זה הטיפול
כשאחזור לארץ בעוד כמה חודשים אוכל להמשיך את הטיפול כרגיל אם תכשירים שנמצאים בארץ? וזה בסדר לקחת את ה Finasteride במקום פרופסיה?
אפשר לעבור לפרופסיה בארץ?
תודה רבה
שלום רפי,
"פינסטריד" זה שם גנרי של התרופה, "פרופסיה" הוא השם המסחרי של התרופה (יש לה עוד שמות כמו: "פרו־קיור" וגם: "פרואבניר").
את הפרופסיה אפשר לרכוש בארץ עם מרשם מרופא, ולא אמורה להיות לך כל בעיה להמשיך את הטיפול כשתגיע לארץ.
שבוע טוב,
יגאל
שלום,
אני משתמש בפרופסיה בהצלחה כבר מעל 10 שנים.
לאחרונה הגעתי לגיל 45 ורופא העור שלי אמר לי שלא מומלץ להשתמש בפרופסיה מעל גיל 45.
חיפשתי ולא מצאתי לכך אישור בשום מקום.
האם הדבר נכון?
שלום נועם,
לא שמעתי על זה.
עם זאת, שמעתי על מקרים בהם פרופסיה עזרה גם לבני 70 ומעלה.
שלום לך.
רוקח בסופר פארם אמר שאם לוקחים את הטיפול בכדור/טיפות ומפסיקים, ישנה אפשרות לנשירת שיער מוגברת ולמצב עגום יותר ממה שהיה לפני תחילת טיפול.יש בזה מין האמת?
שלום צחי,
בגדול פרופסיה זאת תרופה שלוקחים כל החיים ולא מפסיקים.
אם מחליטים להפסיק את הטיפול, הנשירה יכולה לחזור, ובמקרים רבים אף חוזרת.
לגבי האם היא תהיה חזקה יותר או לא, זה משתנה מאדם לאדם.
יגאל
שלום,
תודה על המאמר החשוב והמעמיק. בן זוגי, בן 26 נוטל את תרופת הפרופסיה מאז הצבא כי רופא העור שהוא פנה אליו המליץ לו על התרופה. אנחנו חושבים להביא ילד ואני מאוד חוששת מכך שזה יקשה עלינו להיכנס להריון. האם אתה חושב שאני יכולה להיות רגועה שהוא נוטל את התרופה ולהגיד לו להפסיק ליטול אותה בתקופה שבה ננסה להיכנס להריון? האם כדי להרגיע את עצמי להמליץ לו לעשות את בדיקת ה-DHT ובדיקת PSA?
תודה רבה לך על המחקר המקיף.
שלום מיכל,
תודה על התגובה והפרגון!
זה לא נדיר שבזוגיות שבה הגבר נוטל פרופסיה, בוחרים לעשות הפסקה של הטיפול בתרופה לתקופה מסוימת לפני הכניסה להריון.
לכן אם אתם בוחרים לעשות את זה – דעו שזה מקובל והגיוני.
לגבי הבדיקות, תוכלו לעשות אותן בשביל השקט הנפשי שלך – ממליץ לך להיוועץ עם הרופא שלכם לגבי זה.
יגאל
שלום אדוני האם טפשר לקנות פינסריד בארץ ?
האם שמעת על שמפו אלפסין שעשוי מקופאין?
תודה
שלום אלירן,
פינסטריד היא פרופסיה (מדובר בשם הגנרי של התרופה), ואכן ניתן להשיגה בארץ, אבל היא מצריכה מרשם מהרופא המטפל שלך.
שמפו אלפסין הוכח מחקרית בגרמניה כעוזר בשימוש שוטף נגיד נשירת שיער, בנוסף לא מעט מטופלים ברחבי העולם העידו ששימוש בשמפואים שונים הצליח לתת שיפור.
למשל – אלפסין יום אחד, ניזורל יום אחר.
על המוצרים הכי טובים לטיפול בנשירת שיער תוכל לקרוא בקישור הזה.
יגאל
שלום שי,
קודם כל חשוב שתתייעץ עם הרופא המטפל שלך – אי אפשר לקבוע דברים כאלה על רגל אחת.
אולי כדאי לעשות בדיקת דם כדי לבדוק את הנושא.
קשיי נשימה היא לא תופעת לוואי מוכרת של הפרופסיה, עם זאת אי אפשר לשלול דבר על שלא בודקים.
לגבי הירידה בתפקוד המיני, מדובר בתופעת לוואי אפשרית ויחסית מוכרת של התרופה.
כך או כך, הרופא המטפל שלך הוא הכתובת הנכונה לשאלות מסוג זה.
יגאל