רץ ברחבי הרשת: הנה הטיפול הכי מדובר בנשירת שיער לשנת 2024.
HRGrowth – מוצר ייחודי המסייע בחיזוק שורש השיערה ובמניעה של נשירת שיער. לחצו כאן כדי לקבל הנחה על ההזמנה הראשונה!
במדריך המקיף הזה נדבר על 11 חוסמי DHT טבעיים הטובים ביותר שגיליתי אחרי מחקר של המון שנים על הסיבות לנשירה והטיפולים הטבעיים הקיימים לתופעה.
הרשימה המובחרת הזו כוללת רכיבים שניתן להשתמש בהם כטיפול מקומי-חיצוני על העור, או כאלו שיש לצרוך אותם דרך הפה. לקראת סוף המאמר, אני הולך לחשוף בפניכם את השיטה הכי טובה, לדעתי, לחסימה טבעית של הורמון ה-DHT, והכי טוב? השיטה הזו לא כוללת תרופות או תוספי תזונה.
כל מה שהיא דורשת זה לשדרג את הרגלי האכילה שלכם על מנת לשנות באופן שיטתי את הסביבה הביוכימית שבגופכם ובכך למנוע היווצרות של חומציות יתר המזיקה לבריאות. עם הזמן, ריכוז ה-DHT בגופכם יחזור לרמה תקינה, מה שיעזור לכם לעצור את תהליכי נשירת השיער.
לפני שנתחיל וניגע בנקודה העיקרית של מאמר זה, אני רוצה לדבר על חוסמי DHT טבעיים ועל התפקיד שלהם במניעה של נשירה.
קיימות שתי דרכים להשתמש בחוסמי DHT טבעיים: טיפול חיצוני על העור או בליעה של תכשירים חוסמי DHT. לכל אחד מהפתרונות האלה יש מנגנון פעולה משלו שבאמצעותו הוא מבצע את תפקידו ביעילות.
אבל קודם כל, צריך להתחיל מהבסיס ולהבין מדוע חסימת הורמון ה-DHT מלכתחילה היא עניין כל כך חשוב למניעת תהליכי התקרחות ולעידוד צמיחת שיער מחודשת.
בואו נתחיל!
האם DHT הוא גורם משפיע?
התקרחות היא תופעה נפוצה האחראית ל-95 אחוזים מנשירת השיער בקרב גברים (1). אבל מה בכלל גורם לבעיה המציקה הזו, איך ניתן לעצור את תהליך ההתקרחות והאם ניתן להחזיר את השיער שנשר?
נהוג לחשוב שהגורם המוביל והמרכזי מאחורי ההתקרחות הוא הורמון ה-DHT (או בעברית: דיהידרוטסטוסטרון) (2). מדובר בכינוי קליט של הורמון המין הגברי דיהידרוטסטוסטרון שהוא תוצר של הורמון מפורסם אחר- טסטוסטרון, הידוע בתור ההורמון הגברי הראשי. כשטסטוסטרון פוגש באנזים 5-אלפא רדוקטאז, מתרחשת תגובה ביולוגית-פיזיולוגית שהתוצר שלה הוא הורמון ה-DHT.
כשרמות ה-DHT בגוף יוצאות משליטה, אותו מרכיב בעייתי עשוי לגרום לבלגן גדול בכל רחבי הגוף שלכם, ובמיוחד בקרקפת.
ברגע שה-DHT מציף את האזור, הוא נקשר לקולטני ההורמונים הגבריים (אנדרוגנים) בבסיס זקיקי השיער. עבור אנשים הסובלים מרגישות יתר ל-DHT, חשיפה מרובה להורמון תוביל להתפתחות תהליך מזעור השיער. מדובר בהתנוונות והצטמקות הדרגתית של זקיקי השיער שתוביל להיווצרות של שיער דק ודליל שינשור מראשכם מוקדם מהצפוי.
יכול להיות שאתם תוהים, למה פשוט לא לחסום את הטסטוסטרון שממנו מופק ה-DHT?
זו אכן שאלה מצוינת וכמובן שגם זאת אפשרות. הבעיה היא שחסימת טסטוסטרון תגרום לשלל תופעות לוואי לא נעימות, כמו התפתחות חזה נשי אצל גברים (גינקומסטיה), ירידה בכוח הפיזי, ובעיות בתפקוד המיני, וזה רבותיי הדבר האחרון שאנחנו רוצים (3, 4, 5).
אז האם קיים פתרון חלופי?
למרבה המזל כן, אפשר להתמקד בשני המרכיבים האחרים שמעורבים בתגובה הביולוגית-פיזיולוגית. אפשר לדכא את התפקוד של שניהם במחיר של סיכון זניח עד לא-קיים להשלכות שליליות ותופעות לוואי לא רצויות. אני מדבר על האנזים 5-אלפא רדוקטאז ו-DHT.
בהמשך המאמר תמצאו רשימה של כמה מחוסמי הDHT- הטובים ביותר. למעשה, המונח הזה יכול להיות קצת מטעה, מכיוון שחלק מהם למעשה מגבילים את פעילותו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז ובכך מונעים את ייצור ה-DHT מבלי לפעול עליו ישירות.
כל החומרים הטבעיים שיוזכרו בהמשך הם תוספת יעילה לכל שגרת טיפול בהידלדלות שיער. אני ממליץ לכם לנסות כמה שיותר מהם על מנת לאתר את אלה שמעניקים את התוצאות הטובות ביותר, במקרה שלכם.
5 חוסמי DHT טבעיים לשימוש חיצוני
כשאתם סובלים מבעיה בריאותית, לא משנה אם היא חמורה או קלה, בדרך כלל מקובל לטפל בסיבה או בסיבות המעוררים את התפתחותה. גישת טיפול כזו תעזור להפחית את הסימפטומים ותסייע לטפל בבעיה ביעילות מרבית.
האם זה לא נשמע הגיוני יותר שאנשים שאובחנו עם התקרחות טיפוסית (אלופציה אנדרוגנית), יתמודדו עם מקור הבעיה (DHT) ומוקד היווצרותה (הקרקפת) באמצעות הפחתת הנוכחות של אותו הורמון בעייתי באזור הקרקפת לפני שהוא יגרום לנזק משמעותי?
זה כל הרעיון מאחורי טיפול בחוסמי DHT הניתנים בשימוש חיצוני-מקומי על עור הקרקפת. אנחנו עומדים להכיר מקרוב כמה מהתכשירים העוצמתיים ביותר שקיימים ולהבין מדוע מומלץ לשלבם עם חוסמי DHT אחרים הניתנים לצריכה דרך הפה.
חוסמי DHT טבעיים לגמרי לשימוש חיצוני
אז בואו נעבור על חמישה חוסמי DHT לטיפול מקומי על העור שתוכלו להתחיל להשתמש בהם כבר היום.
שמן דקל ננסי
דקל ננסי הוא צמח המפיק פירות קטנים ומקורו ביבשת אמריקה. אחת מהסגולות הבריאותיות המיוחסות לו היא היכולת להגביל את פעילותו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז (6). זהו האנזים שאחראי להמרת הורמון הטסטוסטרון ל-DHT ולכן מדובר במניעה מקדימה לייצור מוגבר של DHT.
בשונה מרוב התכשירים האחרים שנועדו לחסימת DHT המופיעים ברשימה שלנו, הדקל הננסי מבצע את תפקידו בהצלחה רבה באמצעות הפחתת רמות ה-DHT ברחבי הגוף בכלל ובקרקפת בפרט.
טענה זאת הוכחה במחקר מדעי שנערך בשנת 2016. במסגרת הטיפול, אוגרים זהובים (סוריים) קיבלו מנה משולבת של שמן דקל ננסי בשילוב עם טסטוסטרון או DHT לאזורי צידי הגוף בין הצלעות למותניים (7).
כפי שניתן לראות בתמונות המשוות בין תוצאות הטיפולים השונים, השילוב בין שמן דקל ננסי לטסטוסטרון הצליח הרבה יותר בהפחתת כתמי פיגמנטציה באזור שבו התבצע הטיפול (סימן מובהק לפעילות חריגה של הורמונים גבריים) בהשוואה לתוצאות השילוב של שמן דקל ננסי ו-DHT.
הסיבה לכך היא העובדה ששמן הדקל הננסי מבצע את עבודתו באמצעות הגבלת תפקוד האנזים 5-אלפא רדוקטאז, ולא על ידי נטרול ישיר של פעילות ה-DHT בגוף.
הערה: יש לקחת בחשבון שהמחקר התבצע על אוגרים. למרות זאת, ייתכן שטיפול זה יתברר כמועיל גם לבני אדם.
סרפד צורב
הצמח העוקצני גדל באופן טבעי בצפון אמריקה, אירופה ואסיה. הוא נודע בזכות האפקט הצורב שלו בעת מגע עם העור, אך רק מעטים יודעים שתמציתו של הצמח פועלת כחוסם DHT מצוין (8).
מחקר מדעי משנת 2011 בחן את השפעות צמח הסרפד הצורב על הגדלה שפירה של בלוטת הערמונית וגילה שהשימוש בצמח המרפא הקטין את נפח בלוטת הערמונית (פרוסטטה), מה שאותת לצוות החוקרים במידת וודאות גבוהה על יכולת הצמח להגביל ולעכב את פעולת האנזים 5-אלפא רדוקטאז (9).
למרות שהניסוי הראשון שהתמקד בסוגיה זו התבצע על עכברושים, עומד לרשותנו מחקר עדכני שבדק את השפעת הצמח על בני אדם (10).
מדובר בניסוי רציני בקנה מידה גדול שכלל 620 מטופלים. הוא נמשך חצי שנה וניטור תוצאותיו התבצע בעזרת הבדיקות והמדדים הבאים:
- שאלון המבוסס על מדד בינלאומי לדירוג תסמיני ערמונית מוגדלת (IPSS).
- בדיקת מהירות זרימת שתן מקסימלית (Qmax).
- נפח שאריתי לאחר מתן שתן (PVR)
- רמת האנטיגן הספציפי של הערמונית (PSA).
- רמות הטסטוסטרון בגוף
- גודל הערמונית (פרוסטטה)
לאחר שישה חודשים, גם מדד ה-IPSS וגם מהירות זרימת השתן המרבית (Qmax) ירדו באופן משמעותי בקרב חברי הקבוצה שטופלה בסרפד צורב. לדוגמה, בדירוג ה- IPSS נרשמה ירידה מציון של 19.8 ל-11.8. לעומת זאת, בקבוצת הביקורת שקיבלה טיפול דמה (פלצבו), חלה ירידה קלה בלבד מדירוג של 19.2 ל-17.7.
אבל מהי משמעות הממצאים האלה לאנשים הסובלים מנשירה?
נמצא גיבוי מדעי לכך שסרפד צורב מעכב את פעילות האנזים 5-אלפא רדוקטאז, ואלה חדשות נפלאות לגברים ולנשים הסובלים מנשירה.
פטריית ריישי
למרות שהיא זכתה להערכה רבה ברפואה ובתרבות הסינית העתיקה כבר לפני אלפי שנים, רק לאחרונה התגלו האיכויות שלה כחוסמת DHT. השימוש בה לצורך הטיפול בהידלדלות שיער נמצא בתחילת דרכו ולאט לאט הולך וצובר תאוצה.
העובדה שרק לאחרונה החלו לנצל את סגולותיה של פטריית הריישי לא אומרת שהיא פחות יעילה בנטרול הגורמים להתקרחות גברית טיפוסית. פטריה זו היא תוספת נפלאה לתכשירי טיפוח השיער שאתם משתמשים בהם.
במחקר שנערך בשנת 2005, נבחנו יכולות חסימת הורמון ה-DHT של 19 סוגי פטריות שונים (11). בעוד שרוב הפטריות שנבדקו הגבילו את פעילותו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז, פטריית הריישי (Ganoderma Lucidum) הוכתרה כמנצחת הבלעדית של התחרות והשאירה אבק לכל שאר המתחרים:
מידת היעילות שלה עומדת על יותר מ-70% בהפחתת תפקוד האנזים: הנתון המרשים הזה הוא הגבוה ביותר מבין הפטריות שהשתתפו במחקר.
בזכות יכולתה של פטריית הריישי לדכא את האנזים 5-אלפא רדוקטאז, אופן פעילותה דומה לזה של תכשיר הפינסטריד. שניהם מפחיתים את היכולת של האנזים לאפשר את התגובה שבה נוצר DHT, מה שמפחית את כמות ההורמון שנקשרת לזקיקי השיער.
תמצית ושמן רוזמרין
מצמח התבלין האהוב אפשר ליצור שמן עם מגוון רחב של יתרונות בריאותיים: הוא מסוגל לשכך כאבים, להילחם בחיידקים ולהפחית תהליכים דלקתיים בגוף. כל הסגולות האלו הופכות אותו לפתרון יעיל, זמין ושימושי במיוחד בכל שגרת טיפול בבעיות שיער (12, 13, 14).
בכל הנוגע לחסימת DHT, הוכח ששימוש מקומי-חיצוני בתמצית רוזמרין על העור הוא אמצעי יעיל לדיכוי האנזים 5-אלפא רדוקטאז. כתוצאה מכך, נחסמת היכולת של ההורמון להיקשר לקולטני ההורמונים הגבריים בזקיקי השיער ולגרום לתהליך המזעור ההרסני ובכך ניתן למנוע נשירה מוגברת.
אבל עד כמה יעילה ההשפעה המדכאת של תמצית רוזמרין על פעילותו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז?
מחקר שהתבצע בשנת 2013 וניסה לענות בדיוק על השאלה הזאת, מצא שתכשירים לטיפול חיצוני המבוססים על רוזמרין במינון 200 מ"ג/ מ"ל ו-500 מ"ג/ מ"ל מגבילים את יכולתו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז להמיר טסטוסטרון ל-DHT ב-82.4 וב-94.6 אחוז, בהתאמה (15).
תוצאה זו עולה על היכולת של פינסטריד (81.9%) שיעילותו נבדקה גם כן באותו המחקר.
אצת ים אקלוניה קאווה
האצה הזאת מגיעה אלינו מחופי יפן וקוריאה. היא מסתמנת כפתרון מבטיח להפחתת נשירה ועידוד צמיחת שיער מחודשת.
היא מורכבת מפוליפנולים המעניקים לה תכונות נוגדות חמצון ודלקות. סגולות אלה גרמו לכך שבמזרח הרחוק צורכים את פצצת הבריאות הזאת על בסיס קבוע (16, 17).
אקלוניה קאווה לא רק משדרגת את המרק שלכם ומשפרת את הטעם שלו, אלא משמשת גם כטיפול מקומי-חיצוני לדיכוי האנזים 5-אלפא רדוקטאז ולהפחתת ריכוז ה-DHT בגוף (18). השימוש באצה המזינה הזו ידוע כבעל יכולת להפחית את תפקוד האנזים 5-אלפא רדוקטאז ב-61.5 אחוז:
אבל, זה רק הולך ומשתפר. תמצית Dieckol המופקת מפוליפנולים, שנמצאים בשפע בתוך האצה, היא בעלת השפעה עוצמתית אפילו גדולה יותר: המינון הגבוה ביותר שנבדק (100 מ"ג / מ"ל) השיג תוצאות זהות לתרופת הפינסטריד:
כל זה אומר רק דבר אחד: אצת האקלוניה קאווה והתמציות המיוצרות ממנה היא אפשרות נפלאה שכדאי לשקול אם אתם מעוניינים להפחית את רמות ה-DHT בגופכם ולהשיב לחיים את תאי מנגנון-ההזנה בבסיס זקיקי השיער (דרמל פפילה) (19).
5 חוסמי DHT לשימוש מערכתי (סיסטמי)
בעוד שלתכשירים המגבילים את הורמון ה-DHT הניתנים לשימוש חיצוני על העור יש בהחלט מקום בשגרת הטיפול שלכם בנשירה, חוסמי DHT הנלקחים דרך הפה, ופועלים בצורה מערכתית על הגוף, יכולים לעשות עבודה טובה אף יותר ולהעניק תוצאות חיוביות לטווח הארוך.
חוסמי DHT טבעיים לגמרי לצריכה דרך הפה
אז בואו נעבור על חמישה חוסמי DHT לטיפול מערכתי שתוכלו להתחיל להשתמש בהם כבר היום.
תה ירוק
תה ירוק נחשב למקור רב-תכליתי המסייע לתהליכי הריפוי של אינספור בעיות בריאותיות שונות. אבל, האם ידעתם שבין כל האיכויות והסגולות הרפואיות שלו, הוא גם מסייע לחסימת פעילות הורמון ה-DHT, האשם העיקרי בהתקרחות?
תה ירוק הוא מקור מצוין לאפיגלוקטכינים (20).
מדובר בקטכינים, סוג של פוליפנולים, שהן תרכובות נוגדות חמצון ממקור צמחי שמצטיינות במגוון השפעות חיוביות על בריאותנו. אחת מהסגולות האלה היא היכולת של אותם החלקיקים לעכב את פעילותו של האנזים 5-אלפא רדוקטאז (21).
על מנת ליהנות מכל היתרונות של התה הבריא, פשוט תשתו ממנו כמה שיותר או שתצרכו תוסף תזונה המכיל תה ירוק.
זרעי פשתן
המרכיבים העיקריים בזרעי הפשתן הם רכיבים צמחיים המכונים ליגננים וחומצות שומן מסוג אומגה אשר ידועים בהשפעתם החיובית על צמיחת השיער (22).
שני מחקרים שנערכו על בעלי חיים הוכיחו את היתרונות הבריאותיים הקשורים לצריכת זרעי פשתן.
הניסוי הראשון שנערך בשנת 2013 בחן את ההשפעה של ליגננים שונים ממקור צמחי על רמות ה-DHT בגוף (23). הצמחים שנבדקו היו זרעי פשתן, שומשום, חמניות וסויה, כולם ניתנו דרך הפה בצורה של אבקה או תמצית.
המחקר התבצע על עכברושים זכרים מעוקרים, והתמקד במשקל בלוטת הערמונית\פרוסטטה (הפחתה במדד זה מראה על ירידה בפעילות ההורמונים הגבריים בגוף).
הפשתן (גם בצורת אבקה וגם בתור תמצית עם כוהל אתילי) הראה את יכולתו להפחית את משקל הערמונית ולהוריד את רמות הטסטוסטרון- שני מדדים משמעותיים המצביעים על דיכוי התפקוד של האנזים 5-אלפא רדוקטאז.
המחקר השני התבצע בשנת 2014 ובחן לעומק את השפעת הפשתן על צמיחת השיער (24). הוא כלל 16 ארנבים שחולקו לשתי קבוצות. הקבוצה הראשונה קיבלה מזון ארנבים רגיל (קבוצת הביקורת), והשנייה קיבלה מזון המעורבב עם זרעי פשתן מעוכים (קבוצת הניסוי).
במהלך תקופה של שלושה חודשים, קטע פרווה בעורף הארנבים גולח לגמרי פעם בחודש. בכל פעם נלקחו בדיקות מעבדה והממצאים שעלו מוצגים לפניכם:
כמו שעולה מהנתונים, הקבוצה שקיבלה תוסף של זרעי פשתן השיגה שיפור באורך, רוחב ומשקל השיער.
המדענים לא יכלו להצביע על הסיבה המדויקת לאותן תוצאות חיוביות. למרות זאת, אני חושב שאפשר להגיד במידת סבירות גבוהה שחסימת ה-DHT (שנצפתה במחקר הראשון) היא אחד מהגורמים העיקריים לתוצאות החיוביות.
אחת מהדרכים הנוחות והקלות ביותר להכניס פשתן לתפריט התזונתי היומיומי שלכם הוא לטחון אותו, או להוסיף אבקת פשתן מוכנה לתוך השייקים שאתם שותים. הפשתן מעניק טעם אגוזי ומגדיל את כמות הסיבים התזונתיים שאתם צורכים.
תוכלו גם להוסיף את זרעי הפשתן לסלט שלכם, למנות מוקפצות בווק, ואפילו להכין ממנו רוטב נהדר על ידי הוספה של מעט דבש ולימון!
זרעי שומשום
עוד מקור נהדר לליגננים ומדכא מוכר ומוכח של פעילות האנזים 5-אלפא רדוקטאז. זהו עוד פתרון מדהים לחסימת הורמון ה-DHT בגוף (25, 26).
המחקר משנת 2013 שהוזכר בפסקה הקודמת, בחן גם את השפעות זרעי השומשום (27). למעשה, תמצית אתנול של זרעי שומשום הראתה יעילות גבוהה בהפחתת משקל הערמונית ורמות הטסטוסטרון בקרב העכברושים שנבדקו בניסוי.
בטח לא יפתיע אתכם ששמן שומשום עשיר בפוליפנולים, סטרולים, וחומצות שומן חיוניות, שכל אחד מהם נחשב למזין ובריא (28, 29, 30). בדומה לפשתן, קל מאוד להוסיף זרעי שומשום לתזונה היומיומית שלכם.
תוסיפו כמה טיפות שמן שומשום לשייקים, למרקים ולסלטים שאתם מכינים לעצמכם. זהו תחליף מצוין לשמן קנולה או לשמן זית שאתם רגילים לבשל איתם. תשדרגו את המנות האהובות עליכם בעזרת כמה טיפות של שמן שומשום, הם יעניקו מרקם אגוזי לא עוצמתי מדי למאכלי עוף, דגים ועוד.
קיימים גם תוספי תזונה המכילים זרעי שומשום אשר תוכלו לצרוך גם אותם.
עץ שזיף אפריקאי
מדובר באבקת קליפת עץ השזיף האפריקאי אשר מקלה באופן משמעותי על הסימפטומים של בלוטת ערמונית מוגדלת (31).
בעיה זו מתאפיינת בהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית (הפרוסטטה) אשר עשויה להוביל להפרעות, חסימות וליקויים במערכת השתן התחתונה (32).
הורמון ה-DHT ידוע כאחד מהגורמים התורמים להתפתחות הבעיה, ולכן הגבלת ייצורו בגוף תקטין את הערמונית המוגדלת ותעלים את התסמינים המציקים והמכאיבים שנגרמים מהבעיה הרפואית הזו (33).
ההשפעות החיוביות של קליפת עץ השזיף האפריקאי מתוארות בהרחבה בספרות המדעית שהוקדשה לתוצאות שהושגו בעת צריכת הצמח על שיכוך התסמינים של הגדלה שפירה של הערמונית (34).
מספר ניסויים הראו שגברים שהשתמשו בקליפת צמח השזיף האפריקאי הם בעלי סיכוי גבוה פי שניים להפחית את הסימפטומים הקשורים לערמונית מוגדלת בהשוואה לקבוצת הביקורת.
בנוסף לכך, תופעת הטלת שתן לילית הצטמצמה ב-19 אחוזים, נפח שארית השתן שנשאר בשלפוחית השתן ירדו ב-24 אחוזים, ומהירות זרימת השתן המרבית עלתה והשתפרה ב-23 אחוז!
על מנת להוסיף את קליפת עץ השזיף האפריקאי לתפריט התזונתי הרגיל שלכם, אני ממליץ לבחור בתוסף תזונה איכותי המכיל את מרכיב זה ולצרוך אותו באופן יומיומי. המינון היומי המומלץ בדרך כלל הוא 100 מ"ג (35).
שמן זרעי דלעת
שמן זרעי דלעת הוא שמן המופק ממיצוי של זרעי דלעת מקולפים. הוא עשיר בנוגדי חמצון, חומצות שומן ומינרלים. מדובר בתוספת יעילה במיוחד לשגרת טיפוח השיער שלכם (36, 37). השמן מבצע ניקוי עדין של הקרקפת ושומר על בריאותה לאורך זמן. בנוסף לכך, זרעי דלעת מצטיינים בתכונות אנטי-בקטריאליות ונוגדות דלקת.
אולם, עבור גברים המעוניינים לטפל בהתקרחות, זרעי דלעת יעילים הרבה יותר כשהם עוברים ונספגים במערכת העיכול, מדוע? מכיוון שיכולתם לדכא את פעילות האנזים 5-אלפא רדוקטאז היא יעילה יותר מבפנים, לכן על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר יש לאכול את זרעי הדלעת.
עד כמה השיטה הזאת יעילה?
בשנת 2014, מדענים מדרום קוריאה ניסו לענות על השאלה הזאת (38). כדי לספק מענה לסוגיה, הם גייסו לניסוי 76 גברים בעלי התקרחות בדרגת חומרה קלה עד בינונית. חצי מהם קיבלו תוסף תזונה עם שמן זרעי דלעת (400 מ"ג ביום), בעוד הנותרים קיבלו כמוסת דמה (פלציבו).
בסוף הניסוי שארך 24 שבועות, 44.1% מהגברים שטופלו בתוסף זרעי הדלעת השיגו שיפור קל עד בינוני בצמיחת השיער שלהם. לעומתם, רק 7.7 אחוזים מקבוצת הפלצבו רשמו תוצאה דומה:
לפניכם כמה ראיות ויזואליות ליכולת חסימת ה-DHT של תוספי תזונה המכילים שמן זרעי דלעת. תבחנו את התצלומים בעצמכם ותתרשמו:
חשוב לציין ששמן זרעי דלעת לא היה המרכיב היחיד של תוסף התזונה, אבל סביר להניח שגם הוא תרם את חלקו לשיפור בצמיחת השיער. איך אני יכול להיות כל כך בטוח בזה? בגלל כל הסגולות הבריאותיות של זרעי הדלעת שיכולים רק לתרום לשיפור בריאות הקרקפת והשיער. תכונות נוגדות דלקות והתפתחות תאים סרטניים יכולות רק לתרום לזקיקי השיער ולהמריץ את צמיחתם (39, 40).
ישראלים רבים אוהבים לנשנש זרעי דלעת. תוכלו לאכול חופן מהם, או להוסיף אותם לסלטים ומרקים, או אפילו לשלב אותם בשייקים ומיצים שאתם מכינים בבית.
איך להשתמש בחוסמי DHT טבעיים לטיפול חיצוני או מערכתי?
אם אתם מעוניינים ליהנות מהיתרונות של חוסמי DHT בבליעה דרך הפה ו/או שימוש על העור על מנת לשמור על בריאות שיערכם, יש כמה אפשרויות העומדות לפניכם.
הדרך השכיחה ביותר להשתמש בחוסמי DHT היא באמצעות טיפול חיצוני-מקומי על העור. אלו כוללים מוצרי שמפו ותכשירים טיפוליים שונים, אך לפעמים אפילו בצורה ישירה.
יש מגוון רחב של מוצרים שונים בשוק עם מרכיבים נוגדי DHT. הם יכולים להשפיע באופן חיובי על זקיקי השיער, והם בעלי סיכון נמוך יותר לתופעות לוואי לעומת תוספים הנצרכים באופן מערכתי/סיסטמי דרך הפה.
במידה ואתם מעוניינים בכך, ישנם כמה דרכים לשלב חוסמי DHT לטיפול מערכתי בשגרת הטיפול והטיפוח הקבועה שלכם.
ייתכן שהדרך הפשוטה ביותר היא באמצעות צריכת תוספי תזונה. תוכלו למצוא אותם בקלות על מדפי החנויות והם יספקו לכם את המנות היומיות המומלצות של מגוון ויטמינים ומינרלים חיוניים. כמה מהם יכולים לסייע לחסימת הורמון ה-DHT בגופכם. תבחרו את תוספי התזונה שמכילים תה ירוק, שמן זרעי דלעת, וזרעי פשתן.
תוכלו להוסיף את המרכיבים האלה גם למזון, לשייקים, למיצים, ולמאכלים אחרים שאתם נוהגים להכין לעצמכם.
ועכשיו, הגיע הזמן לעבור לדבר האמיתי ולבחון את השיטה המובילה לחסימת DHT. אז בואו נגלה במה מדובר…
חוסם ה-DHT היעיל מכולם: תכירו את מאזן החומציות / בסיסיות בגוף
הגיע הזמן להסביר לכם על גישה שונה לגמרי לנטרול הנזקים של הורמון ה-DHT. מדובר באחת מהדרכים הטובות ביותר למאבק בפגיעה המשמעותית של ההורמון הגברי בתפקוד זקיקי השיער.
הבעיה בשימוש בחוסמי DHT היא שהם אינם מתמודדים עם הסיבות האמיתיות לנשירת השיער שמתחבאות מתחת לפני השטח. אתם פשוט מורידים את רמת ה-DHT בגופכם ומצפים שזה יועיל ויסייע לשיער שלכם.
היתרון של חוסמי DHT טבעיים הוא סיכון נמוך יותר לתופעות לוואי בהשוואה לתכשירים סינתטיים כמו פינסטריד. אבל זה עדיין לא הפתרון הטוב ביותר!
השיטה המועדפת עלי, ואולי גם הכי יעילה שאני מכיר כדי לדכא את ה-DHT בגוף היא:
שמירה על מאזן של חומציות / בסיסיות תקין וטבעי בגוף.
המזונות שאנו מכניסים לגופנו עוברים תהליך עיכול, פירוק ועיבוד. הם לא נעלמים לגמרי ללא עקבות, אלא משאירים שאריות בגופנו.
בהתאם לסוג המזון שצרכנו, כך ה-"אפר" שנשאר לאחר שריפת האוכל בגוף יהיה בסיסי יותר או חומצי יותר. למאפיין הזה יש חשיבות אדירה בהשפעתו על בריאותנו.
כלומר, כל מזון שאנו אוכלים הופך את גופנו לחומצי או בסיסי יותר.
חשוב לשמור על רמת ה-PH הנכונה (סולם המציג את מידת החומציות והבסיסיות של חומר כלשהו בדומה למעלות צלסיוס המציגות את הטמפרטורה) כדי לשמור על תפקוד בריא ויעיל של תאי הגוף, ההורמונים, המיטוכונדריה (אברון שאחראי על הפקת האנרגיה בתא), וכל מבנה ואיבר אחר בגופנו. על מנת שכל אחד מאלו ישגשג ויפעל במלוא העוצמה חשוב להעניק לו את התנאים המתאימים והנוחים ביותר.
רמת ה-PH הטבעית והבריאה בגוף היא מעט בסיסית ועומדת על 7.4 (41).
אנזימים והורמונים חשובים דורשים סביבה בסיסית כדי לתפקד ביעילות, בעוד שאנזימים והורמונים הרסניים, מחלות, וחיידקים פורחים בתנאים חומציים (42).
זה תקף גם לגבי ידידנו הוותיק – האנזים 5-אלפא רדוקטאז שהוא יותר פעיל בסביבת PH חומצית העומדת על 5 (43).
קל מאוד להבחין שהתפריט התזונתי המערבי מבוסס על מזונות חומציים במיוחד.
זה לא שהתזונה האופיינית שלנו נטולת מאכלים בסיסיים, אלא שהחלק העיקרי בתזונה שלנו מתאפיין בחומציות מוגברת.
לכן, התפריט התזונתי היומיומי שלנו בכלל לא מאוזן כמו שנהוג לחשוב, אלא נוטה באופן משמעותי לצד החומצי של מדד ה-pH.
אתם בטח תוהים איך זה משפיע על הידלדלות השיער שלכם? אז ככה, חוסר איזון ברמת ה-PH בגוף שלכם מזיק לשיער באופן ישיר ועקיף.
קודם כל, בואו נדון בהשפעות העקיפות של חומציות יתר (בדם, בתאים וברקמות). כשרמת החומציות בגוף יוצאת משליטה עקב תזונה לקויה ולא בריאה, אנחנו חשופים לזיהומים וחיידקים שעושים חיים משוגעים בתנאים האלה.
כשהגוף שלנו מתמודד עם מחלות הנגרמות מחומציות יתר, אין לו מספיק אנרגיה ומשאבים שאותם הוא יכול להקצות לתמיכה בתהליכי צמיחת השיער. הוא מבזבז את כול משאביו על מנת לשמור על תפקוד תקין של מנגנונים ואיברים חיוניים ולנטרל את הרעילות החומצית שפוגעת בו. לכן, הוא סוגר את ברז לזקיקי השיער ומשאיר אותם ללא המשאבים הנדרשים לצמיחה תקינה וטובה.
אפשר להפוך את הקערה על פיה ולהחזיר את המצב לקדמותו בעזרת מעבר לתזונה בסיסית יותר שתחסל את כל הזיהומים והחיידקים שמשגשגים בסביבה חומצית. מצב כזה ינטרל את מגוון האיומים על הגוף, יקל על עבודתו וישחרר חלק מהמשאבים העומדים לרשותו לטובת צמיחה יעילה של השיער, ובכך יתממש פוטנציאל הצמיחה המירבי שלו.
כעת בואו נבחן איך חומציות יתר משפיעה על חוזק, עובי, נפח, וצבע השיער שלכם. כשהגוף מתמודד עם סטייה ברמת ה-PH הטבעית שלו (7.4), הוא חייב לסתור את המאכלים החומציים שנכנסים ללא הפסקה ובכמויות אדירות לגופנו. לשם כך, הוא חייב לנצל כמה שיותר מרכיבים בסיסיים זמינים העומדים לרשותו. לכן, הוא "גונב" אותם ממערכות אחרות שנמצאות נמוך יותר בסולם העדיפויות שלו- כולל השיער והקרקפת.
הדרך הטובה ביותר לנטרל את החומציות הרעילה בגוף היא להפנות למשימה הזו כמויות גדולות של חנקן וסידן.
אחד מהמקורות הטובים ביותר לחנקן הוא החלבון בגוף, לדוגמה חלבון חשוב בשם קרטין, שממנו עשויים סיבי השיער והציפורניים (44).
התוצאה אצל רוב האנשים תהיה האטה ניכרת בקצב צמיחת השיער, דהייה ופגיעה בצבע השער, שינוי לרעה בעובי וקשיחות הזקיקים, ונסיגה בקו השיער.
ככל שעודף החומציות בגוף ימשיך לערער את תפקודו, אותם תסמינים קצרי טווח אלו צריכים להוות תמרורי אזהרה בפני מחלות קשות יותר הנמצאות בדרך אם לא נטפל במצב במהירות. למרבה המזל, הפתרון פשוט.
תוכלו לשחזר את צמיחת השיער הטבעית בגופכם באמצעות החזרת רמת ה-Ph הטבעית והרגילה לגוף שלכם.
התסמינים הבעייתיים של חומציות יתר בגוף הם הדרך שלו לאותת על הבעיה הקיימת ולגרום לכם להתעורר ולטפל בה לפני שהיא תוביל לנזקים הרבה יותר חמורים. לכן, זה לא בהכרח דבר רע, וייתכן שזאת הדרך היחידה להזהיר אותנו מפני חומציות חריגה המאיימת על בריאותנו. אם תתחילו לאכול בריא, מהר מאוד תחוו שיפור ניכר. אבל, אם תחזרו להרגלים הישנים שלכם ותזללו אוכל מעובד, תעשייתי וחומצי מבלי לדפוק חשבון, רמת ה-PH שוב תצנח באופן קיצוני וגופכם יצטרך להקריב את מאגר הקרטין בזקיקי השיער שלכם לטובת מניעת נזק בלתי הפיך לבריאות הגוף. לכן, אתם חייבים ליצור תפריט תזונתי מאוזן ובריא שיכלול כמה שיותר מאכלים בסיסיים. חשוב שהתפריט יתאים לכם ותוכלו להקפיד עליו בקלות ולאורך זמן.
איך להקפיץ את רמת הבסיסיות בגוף?
אם תכניסו כמה שיותר סוגי מזון בסיסיים לגוף שלכם, זה ימנע ממנו לפרק את זקיקי השיער על מנת לשמור על בריאותכם.
הדרך הקלה והיעילה ביותר להתחיל באופן מידי דיאטה בסיסית היא צריכת מיצי ירקות. תקנו מסחטת מיצים איכותית ותכינו מדי יום מיצים טריים ומרעננים מגזר, סלרי, ברוקולי, מלפפון, תרד וכו’.
שתיית מיצים היא דרך מדהימה להכנסת כמות ענקית של אנזימים, מינרלים ורכיבים תזונתיים חיוניים לגוף מבלי לבזבז יותר מדי זמן ואנרגיה על עיכול סיבים תזונתיים.
זה יסייע לכם להשיב את רמת ה-PH שלכם לאיזון מלא, כל עוד תקפידו לשמור על צריכה מתונה של מאכלים חומציים.
עובדה מעניינת שכדאי להכיר היא שככל שהסביבה בגופכם תהפוך ליותר ויותר בסיסית, כך הטעם של הירקות והמיצים שאתם צורכים ישתפר. חוש הטעם שלכם יתרגל אליהם ותלמדו איך ליהנות מהם בצורה מלאה.
שורה תחתונה, חשוב שתקפידו על הכלל הבא: תאכלו כמה שיותר מאכלים בסיסיים ותמנעו עד כמה שאפשר ממזונות חומציים. זה הכול.
איך מאזן החומציות / בסיסיות בגוף יכולים לחסום DHT בצורה ישירה?
כבר דיברנו על האנזים 5-אלפא רדוקטאז, שלו חלק מכריע בהמרת הטסטוסטרון לדיהידרוטסטוסטרון (DHT).
מחקר מרתק שנערך לאחרונה גילה שהאנזים 5-אלפא רדוקטאז מסוג-2 ממוקם באזור קודקוד הראש וקדמת הקרקפת (האזורים המושפעים ביותר מהתקרחות גברית אזורית). יחד עם זאת, הוא לא נמצא כלל באזור האחורי של הקרקפת (רצועת השיער בחלקו האחורי של הראש שבה נשאר שיער אצל גברים מקריחים).
זה מראה שהסוג הזה של האנזים (סוג-2) אחראי באופן ישיר לדפוס האופייני להתקרחות שיער גברית. התבנית המזוהה עם צורת נשירת השיער הזו קשורה בהחלט למקומות בהם קיים ריכוז גבוהה של האנזים 5-אלפא רדוקטאז מהסוג השני (סוג-2). בחלקים אלה של הקרקפת מיוצר הורמון ה-DHT והתוצאה היא נשירה בעיקר במוקדים האלה.
מחקר אחר מצא שהסוג הספציפי הזה של האנזים מתפקד בצורה הטובה ביותר בטווח PH מסוים (45).
כל סטייה מהרמה האופטימלית תשתק אותו ותמנע ממנו לאפשר את התגובה הביולוגית-פיזיולוגית שהופכת טסטוסטרון ל-DHT. רמת ה-PH הנוחה ביותר לאנזים 5-אלפא רדוקטאז מסוג-2 נעה בין 5 ל-5.5. החוקרים הגיעו למסקנות הבאות:
"הפעילות הפיזיולוגית של 5-אלפא רדוקטאז מתעצמת ברמת PH של 5 (הסביבה הטובה ביותר לסוג השני של האנזים) וברמת PH העומדת על 7 (התנאים המתאימים ביותר לסוג הראשון של האנזים) בתוך מקטעים מבודדים בתעלת זקיק השערה, בבלוטות השומן ובשיער הרך שמתחיל לצמוח"
בשפה פשוטה יותר, זה אומר שחומציות יתר בגוף המגיעה ל- 7 ואף מתחת לרף זה בסולם ה-PH, ממריצה ומשפרת את תפקודו של האנזים 5 אלפא רדוקטאז מהסוג השני (סוג 2). מה שמוביל לייצור מוגבר של DHT, ויתבטא בנשירה חזקה יותר.
לעומת זאת, כאשר סביבת הגוף הופכת לבסיסית יותר, ורמת ה-PH בקרקפת גדולה מ-7, האנזים אינו מתפקד כמו שצריך ופעולת ההמרה של הטסטוסטרון ל-DHT נעצרת. התוצאה היא הפסקת הידלדלות השיער שמטרידה אתכם.
הגוף שלנו התפתח בצורה כזו שהתזונה השכיחה ביותר לאורך ההיסטוריה האנושית (פירות, ירקות, זרעים, קטניות, אגוזים, דגים, בשר וכו’) היא גם המתאימה ביותר לגופנו ויוצרת את התנאים הנוחים לתפקוד אנזימים, חלבונים ואברונים חשובים אחרים בגוף.
כשאנו צורכים מאכלים מעובדים שלא התרגלנו לאכול לאורך שנות התפתחותנו (מזון מפוסטר ותעשייתי כמו דגנים ומוצרי חלב- שכולם חומציים), האיזון בגוף משתבש והאנזימים מתחילים לפעול באופן חריג ולא צפוי, מה שגורם באופן ישיר ועקיף לזינוק בריכוז ה-DHT בגוף.
אני רוצה להדגיש פעם נוספת את הנקודה הזאת כי היא חשובה מאוד מבחינת הצלחת המאמץ שלכם לעודד צמיחת שיער מחודשת:
האנזים הספציפי שהמחקר המדעי מחשיב כאחראי לנשירה אינו יכול לתפקד בסביבה בסיסית.
לצערנו הרב, לא נערכו מחקרים רבים שבדקו לעומק את הסוגייה הזאת וקבעו עד כמה תזונה בסיסית, המעלה את רמת הבסיסיות בגוף, מועילה לבריאות הקרקפת. אבל, ידועים לנו המון יתרונות בריאותיים אחרים, בין היתר (41):
- אכילה מוגברת של פירות וירקות כחלק מתפריט תזונתי בסיסי ישפר את יחס הנתרן – אשלגן בגופכם. שיפור זה יכול לחזק ולשמור על בריאות העצמות, לצמצם את דלדול השרירים, ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות כמו לחץ דם גבוה ושבץ מוחי.
- הקפדה על דיאטה בסיסית תוביל לעלייה בכמויות הורמוני הגדילה בגוף, מה שיתבטא בשיפור תפקוד מערכת כלי הדם והלב, הזיכרון והיכולות הקוגניטיביות.
- השפעה חיובית של צריכת מאכלים בסיסיים היא ריכוז גבוה יותר של מגנזיום בתוך התאים. המינרל החשוב הזה נדרש לתפקוד התקין של אנזימים רבים בגופנו. בנוסף לכך, המגנזיום מגביר את פעילותו של ויטמין D ומשפר את קליטתו וספיגתו בגוף. כך תוכלו ליהנות מהערך המוסף של היתרונות הבריאותיים של ויטמין חיוני זה עבור בלוטות ההפרשה האנדוקריניות והאפוקריניות בגוף.
- סביבה בסיסית של הגוף עוזרת לתפקוד החלבונים שנלחמים בהתחלקות לא תקינה של תאים ומפחיתים את הסיכון לגידולים סרטניים. סוכנים אלה מצריכים רמת PH גבוהה יותר כדי לתפקד כנדרש.
אז גם אם אתם מפקפקים ביכולת של סביבה בסיסית בגוף להאיץ את צמיחת השיער באופן ישיר, אין ספק שכל ההשפעות החיוביות המוכחות האלה יספקו את התנאים הטובים ביותר לצמיחה בריאה של שיערכם.
חשוב! למה אתם חייבים לדעת על רגישות ל-DHT?
למדתם על חוסמי ה-DHT הטבעיים העוצמתיים (והבטוחים ביותר לשימוש) הקיימים בעולם, אבל זה רק קצה הקרחון של הסיפור, כי רמות גבוהות של DHT אינן הסיבה היחידה להתקרחות ונשירה מוגברת.
למעשה, יש היבט אחד חשוב יותר מאשר דיכוי ייצור ה-DHT, והיא רמת הרגישות של זקיקי השיער להורמון הגברי עצמו.
כשאתם מצליחים להפחית את רגישות היתר של זקיקי השיער ל-DHT אתם בעצם מגנים על עצמכם מנשירה לתמיד. לגברים עם התקרחות אין בהכרח רמות חריגות של DHT, הבעיה שהם רגישים לכל כמות של ההורמון.
ישנן כמה דרכים טבעיות ויעילות להפחית את הרגישות ל-DHT. אני הולך לסקור אותן באופן תמציתי.
האיזון בין החיידקים הטובים והרעים בגוף
בגוף האנושי מתקיים איזון עדין ושברירי בין אוכלוסיית חיידקים מועילים וידידותיים למושבות בקטריות מזיקות ומסוכנות. למעשה, המספר שלהם בגוף עולה על כמות התאים האנושיים וזאת הסיבה שיש להם השפעה אדירה על בריאותנו.
מיליארדי החיידקים המתגוררים בגופנו יוצרים את המיקרוביום- סביבת הבקטריות והיצורים החיים בהרמוניה בגוף האנושי (46).
עם זאת, התרבות המודרנית הכריזה מלחמה כוללת על כלל הבקטריות מכל הסוגים והצורות. מגוון אינסופי של מוצרים ותכשירים נועדו לחסל אותם במהירות וביעילות- תרופות אנטיביוטיות, חומרים משמרים (נועדו להרוג את החיידקים במזון ולמנוע ממנו להירקב ולהתקלקל בטרם עת), חלקיקי כלור ופלואור במי הברז שלנו, מזון מעובד נטול סיבים תזונתיים בריאים, מוצרי חיטוי והיגיינה, ומזון משומר ותעשייתי שעבר תהליכי עיקור, פסטור או חשיפה לקרינה.
כל אלה מחסלים חיידקים ללא הבחנה, פוגעים במיקרוביום בגופנו ומוציאים אותו מאיזון ומשיווי משקל.
אחת מתופעות הלוואי של סביבת חיידקים פגועה ולא מאוזנת היא התפתחות בעיות במערכת החיסונית, אשר גורמות לגוף לתקוף את עצמו באופן חריג ולא צפוי.
האם שאלתם את עצמכם אי פעם איך ייתכן שהורמון טבעי כמו DHT, מתחיל לפתע לתקוף את זקיקי השיער שלכם?
מדובר בכשל במערכת החיסון שמעורר רגישות גבוהה ל-DHT.
החדשות הטובות הן שיש המון דרכים לעזור למיקרוביום ולצמצם את הרגישות ל-DHT, ביניהם נטילת פרוביוטיקה שתגדיל את אוכלוסיית החיידקים הטובים שישפרו את בריאותכם וצריכת משקאות מיוחדים שיפחיתו את כמות החיידקים המזיקים בגופכם.
תגובות אלרגיות מאוחרות למזון
רובנו מודעים לכך שחלק מהאוכלוסייה אלרגיים לסוגי מזון מסוימים, למשל פירות ים או בוטנים. הם גורמים לתגובה חריפה ומיידית שאי אפשר לפספס. מעט מאוד אנשים יודעים שקיימות גם תגובות אלרגיות 'דחויות' שמתרחשות זמן ממושך לאחר צריכת המזון הבעייתי, ולכן קשה לזהות בבירור את מקור האלרגיה המדוברת.
מכיוון שלא תמיד אנחנו מסוגלים לקלוט מה קרה ולהבין שאנו רגישים למאכל מסוים, זה עלול להוביל לכך שייווצר אצלנו בגוף תהליך דלקתי ממושך שעלול לגרום לבעיות במערכת החיסון כתוצאה מתגובות אלה.
לדוגמה, אנשים מסוימים רגישים לגלוטן, בעוד שאחרים רגישים לירקות ממשפחת הסולניים כמו עגבניות, תפוחי אדמה וחצילים.
אם לא עליתם על הבעיה שלכם ולכן אתם לא מטפלים בה, קשה יהיה לחזות מראש את התגובה המדויקת של הגוף לצריכת המזון שאתם רגישים אליו. אתם עלולים להרגיש עייפות, חולשה, כבדות ונפיחות בבטן מבלי שיהיה לכם שמץ של מושג מאיפה זה בכלל נפל עליכם.
אפשר לאתר את המזונות שאתם רגישים אליהם בעזרת דיאטת אלימינציה (47). באמצעות הוצאה הדרגתית של מאכלים מסוימים מהתפריט התזונתי שלכם, תוכלו להבין האם אתם סובלים מאלרגיה למזון מסוים. מדובר בדיאטה קיצונית המגבילה את אבות המזון שאתם צורכים ולכן רצוי מאוד לבצע אותה תחת מעקב צמוד של רופא.
מתח מכני המופעל על הקרקפת
אחת מהתיאוריות המסקרנות ביותר בנוגע להתקרחות רואה במתח מכני המופעל בקרקפת את הגורם העיקרי לבעיית ההתקרחות.
תנו לי להסביר למה הכוונה.
בדיוק כמו בעור, גם הקרקפת מורכבת מכמה שכבות, כשכל אחת מהן ממלאת תפקידים שונים. בואו נכיר אותן מהחיצונית עד לפנימית ביותר: העור, רקמת חיבור, הקובע האללי, רקמת חיבור רפה, ומסב העצם.
שכבת הקובע האללי (גלאה) היא רקמת חיבור סיבית המכסה את כל הקרקפת מהאזור שמתחת לגבות (שריר המצח: פרונטליס) ועד לאזור שמאחורי האוזניים (שריר המצח העורפי) (48). הרקמה הזו יכולה לגרום להתפתחות של התקרחות טיפוסית (49). תאוריית המתח קובעת שהפעלת החלבון Hic-5, הממריץ את קולטני ההורמונים הגבריים ומשפר את תפקודם, יכולה להיגרם ממתח מוגבר בשכבת הגלאה.
אבל איך החלבון הזה קשור להידלדלות שיער? בגלל שמדובר במרכיב שמעורר את קולטני ההורמונים הגבריים, הוא נחשב לגורם המגביר את רגישות זקיקי השיער לדיהידרוטסטוסטרון (50).
מהו הפתרון? להפיג את המתח שהצטבר בקרקפת.
ניתן לעשות זאת בעזרת תרגילים להרפיית הקרקפת או באמצעות עיסוי ידני של הקרקפת. למטרה זו קיימים אביזרים מיוחדים שיעזרו לכם להתמודד עם המשימה הזאת בצורה יעילה וקלה יותר. מכשירים מיוחדים לשחרור המתח החריג שנוצר בקרקפת, כמו קשת מיוחדת המשפרת המרגיעה את הקרקפת ומסייעת לצמיחת השיער, יכולים להיות פתרון לא רע (51).
הפחתת המתח תפחית את הצורך בצריכת חוסמי ה-DHT השונים שדיברנו עליהם במאמר זה.
חוסמי DHT טבעיים: סיכום ומסקנות
אין ספק שרגישות ל-DHT משחקת תפקיד משמעותי בהתקרחות. לכן, חסימת פעילות ההורמון עשויה לעצור נשירה עודפת ולעורר צמיחה מחודשת שלו. עם זאת, צריך להבין שזה יטפל בבעיה רק באופן זמני.
לכן אני מפציר בכם למצוא את הגורם הסמוי שמוביל לנשירת השיער שלכם ולהתמקד בו ישירות. אפשר להשיג זאת באמצעות תזונה עם תפריט בסיסי יותר, שיפור בריאות המעיים שלכם, זיהוי רגישות למזונות שונים והפחתת המתח המכני בקרקפת.